Dnes Prague Edition

Třetí dávku včera začali dostávat všichni dospělí

- — Klára Burešová

PRAHA Všichni dospělí Pražané s dvoudávkov­ým očkováním dokončeným před pěti měsíci si mohou od včerejšího dne znovu dojít pro vakcínu. „Pojištěnec se může registrova­t na posilující dávku očkování proti covidu-19,“píše ministerst­vo zdravotnic­tví v textové zprávě lidem ve věku od 18 do 29 let, kteří již na booster měli nárok. Už včera ráno část mladých dospělých vyrazila do očkovacích center, kde dostali třetí dávku.

Například ve vakcinační­m místě na pražském Hlavním nádraží mladí do 11 hodin dopoledne tvořili asi jednu osminu z celkového počtu zájemců o vakcínu. V tu dobu se fronty na očkování v železniční budově nečekaly, očkování postupoval­o rychle a v čekárně po vakcinaci odpočívalo asi jen deset lidí. Kromě nižších věkových skupin si pro vakcínu přišli i další Pražané různého stáří. Centrum nabízí také možnost očkování první a druhou dávkou a lidé sem mohou přijít bez předchozí registrace.

Změna v nabídce vakcín

„A víte, že neočkujeme jednodávko­vou vakcínou Janssen, že ano?“ptá se mladý zdravotník staršího muže, který se přišel poprvé naočkovat. Od té doby, kdy se zjistilo, že Janssen chrání před virem přibližně dva měsíce, o ni není tak velký zájem. Proto ji centrum přestalo aplikovat. Senior vrtí hlavou na znamení nesouhlasu. O změně očkovací látky na nádraží nevěděl. Pro jednodávko­vou vakcínu by ale musel cestovat do jiného centra, proto se nakonec rozhodne pro dvoudávkov­ou Modernu, kterou zde podávají.

Oproti Hlavnímu nádraží je v obchodním domě Kotva, kde se nachází poměrně nové očkovací místo zřizované Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN), kolem dvanácté hodiny polední o poznání rušněji.

V pondělí tam přišlo asi 1 400 lidí a i včera ráno bylo podle pracovníků centrum poměrně plné. Lidé ve věku od 18 do 29 let mají o posilující dávku zájem, a přestože do Kotvy v úterý v poledne neustále přicházeli pacienti, na místě se čekalo minimálně. S provozem centra v Kotvě vypomáhá i vojenská policie, která naviguje zájemce o vakcínu a pomáhá jim s vyplněním formulářů. Pro očkování si přišli i cizinci nebo rodiny s dětmi.

Třetí dávku má 30 procent lidí

V pondělí se v Praze na vakcinační booster zaregistro­valo přes 11 500 Pražanů. Pouze 1 255 z nich ale bylo ve věku od 18 do 29 let. Ke stejnému datu má v Praze posilující dávku skoro 7 tisíc lidí z této věkové skupiny. Celkově v metropoli dostalo booster přes 331 tisíc lidí, což je asi 29 procent celkové populace. Pro srovnání, první dávku má téměř 75 procent obyvatel a druhou dávku asi 70 procentům Pražanů.

V hlavním městě i nadále působí speciální mobilní tým pro očkování hůře pohyblivýc­h Pražanů. Ten navštěvuje pacienty přímo v místě bydliště a očkuje je v domácím prostředí. Do projektu je zapojeno v tuto chvíli 22 praktickýc­h lékařů, kteří očkují buď v rámci samostatný­ch mobilních výjezdů s řidiči Českého červeného kříže, nebo při vlastní návštěvní službě.

„Očkování, stejně jako i ambulantní péči, poskytují praktičtí lékaři na návštěvách u pacientů doma, bohužel někteří mají lékaře daleko, nebo péče není zavedena vůbec. V době pandemie se také mnohým pacientům zdravotní stav zhoršil natolik, že nyní nejsou schopni fyzicky dojít do ordinace, přestěhova­li se například k rodině a v místě bydliště těžko shánějí nového praktickéh­o lékaře. Díky pomoci kolegů ochotných očkovat i neregistro­vané, řidičům Českého červeného kříže a pražskému magistrátu se nám podařilo zajistit očkování v domácím prostředí i jim,“říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Prahu po podzimní covidové vlně čekalo období, kdy počty nově nakažených klesaly a koronaviru­s byl na ústupu. Velký nárůst ale metropole opět zažila na začátku tohoto týdne, kdy v pondělí přibylo 1 904 pozitivníc­h osob, přestože den předtím, v neděli, jich onemocnělo pouze 476.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Posilující dávka Pro třetí vakcínu si v Praze přišlo 331 tisíc lidí, to je 29 procent celkové populace. V pondělí se na tzv. booster registrova­lo 11 500 Pražanů, z toho 1 200 jich bylo ve věku od 18 do 29 let.
Foto: Michal Turek, MAFRA Posilující dávka Pro třetí vakcínu si v Praze přišlo 331 tisíc lidí, to je 29 procent celkové populace. V pondělí se na tzv. booster registrova­lo 11 500 Pražanů, z toho 1 200 jich bylo ve věku od 18 do 29 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia