Dnes Prague Edition

Velká Praha oslavila sto let

Rozšíření metropole se některé okolní obce bránily, ale výhodou byla infrastruk­tura. Plocha města se pak zvětšila osminásobn­ě.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA První leden není jen dnem obnovy samostatné­ho českého státu, ale je důležitý i pro historii hlavního města. V ten den se Praha stala Velkou. Do té doby se skládala jen z Hradčan, Malé Strany, Starého Města a Nového Města. Tato podoba města odpovídala spojení původních pražských měst z roku 1784, ke kterým se v roce 1850 přidal Josefov.

Osminásobn­é zvětšení

V roce 1922 se k Praze připojily například Vinohrady, Smíchov a Žižkov. Celkem šlo o 37 obcí a území hlavního města na severu nově zahrnovalo i Bohnice, na východě Hloubětín s Hostivaří, na jihu Hodkovičky s Malou Chuchlí a na západě Motol. Počet obyvatel se rozrostl na 676 tisíc a plocha města byla najednou více než osminásobn­á. Praha dosáhla hodnoty 172 kilometrů čtverečníc­h.

Podle historičky architektu­ry Martiny Koukalové z Institutu plánování a rozvoje (IPR) bylo rozšíření Prahy formálním krokem. Ten navázal na skutečnost, že původní Praha s okolními obcemi po masivní výstavbě z 19. století stejně už fyzicky tvořila jeden větší celek.

„V roce 1922 šlo jen o administra­tivní úpravu pro útvar, který již existoval. Praha velmi narostla již díky průmyslové revoluci. Do 19. století existovalo vlastně jen historické centrum obklopené zemědělský­mi usedlostmi,“říká Koukalová.

Rozrůstání podle ní způsobilo, že původní Prahu začaly utiskovat nové čtvrti, které byly do roku 1922 samostatný­mi městy nebo obcemi. Praha usilovala podle Koukalové o rozšíření od 70.–80. let 19. století, ale nejprve byly proti okolní obce, pro které byla tehdy výhodnější samostatno­st. Například Vyšehrad se k Praze připojil v roce 1883, Holešovice o rok později a Libeň v roce 1901.

Zájem o rozšíření ale někdy pocházel i zvenčí. Královské Vinohrady usilovaly o připojení dávno před rokem 1922. Spolu s dalšími obcemi se Vinohrady chtěly napojit na pražskou infrastruk­turu, nakonec to ale vyřešily vlastní vodárnou. „Připojení Vinohrad k Praze se řešilo už delší dobu a došlo na něj až po vzniku republiky. Dříve byly Královské Vinohrady hrdým městem a snad nejvíce do jejich situace zasáhl rok 1960 a rozdělení Vinohrad do několika městských částí. Šlo o natolik velký zásah, že si na něj Pražané zvykají dodnes,“říká místostaro­sta Prahy 2 Jaroslav Šolc (ODS). Rok 1960 ale nebyl jen rokem štěpení Vinohrad, 1. července se tehdy k Praze připojila Ruzyně, tehdy ještě bez letiště, osada Čimice a části Dolních Chaber, Ďáblic, Hájů, obyvatel měla Praha v roce 1910. obyvatel měla Praha po rozšíření v roce 1922. obyvatel má Praha nyní podle Českého statistick­ého úřadu.

Holyně, Kunratic, Lysolají, Nebušic, Petrovic, Přední Kopaniny a Řeporyjí. Metropole měla nově rozlohu 188 kilometrů čtverečníc­h. O rok později už měla přes milion obyvatel.

Další vlny rozšiřován­í Prahy proběhly v letech 1968 a 1974, v roce 1970 bylo připojeno území ruzyňského letiště. Podle ředitele IPR Ondřeje Boháče to na další rozšiřován­í metropole nevypadá.

„Máme spočítáno, že nejlépe funguje město, kde žije v průměru alespoň 100 lidí na hektar. V tu chvíli je z daní obyvatel dostatek peněz na provoz veřejného osvětlení, fungování dopravy, péči o veřejný prostor. Praha má ale hustotu v průměru pouze 25 obyvatel na hektar i když nezapočítá­me pole na okraji,“říká Boháč.

 ?? Foto: archiv Muzea hl. města Prahy ?? Venkovský ráz Navzdory velkému rozšíření Prahy z roku 1922 si některé čtvrti ještě dlouho ponechaly vesnickou atmosféru. Takto vypadala část Strašnic v období 2. světové války.
Foto: archiv Muzea hl. města Prahy Venkovský ráz Navzdory velkému rozšíření Prahy z roku 1922 si některé čtvrti ještě dlouho ponechaly vesnickou atmosféru. Takto vypadala část Strašnic v období 2. světové války.
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Karel Baxa O rozšíření metropole se zasloužil politik, který byl od roku 1919 starostou Prahy a v letech 1922 až 1937 primátorem.
Foto: archiv MAFRA Karel Baxa O rozšíření metropole se zasloužil politik, který byl od roku 1919 starostou Prahy a v letech 1922 až 1937 primátorem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia