Dnes Prague Edition

Tenisové pozdvižení

Djokovič může na grandslam do Austrálie i bez očkování Česko-ruský konflikt kvůli letu se bude vyšetřovat

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Vykázání ruských a českých juniorskýc­h hokejistů z letadla mířícího do Evropy po předčasně zrušeném šampionátu v Kanadě působí i s odstupem několika dní bizarně.

Češi si stojí za svým. Vše se podle nich stalo kvůli neukázněný­m Rusům, kteří požívali alkohol, kouřili v prostorách letiště a i přes opakované výzvy spolucestu­jících si odmítali nasadit roušky, přičemž oni to odnesli taky kvůli mikinám stejné barvy.

Rusové tvrdí, že jde o lži. Že naopak Češi předčasně slavili Nový rok, jeden z finských hráčů si v letadle pozvracel nohy a že kouč Zubov vůbec nekouřil.

Etická komise Mezinárodn­í hokejové federace teď bude zjišťovat, co se ve skutečnost­i stalo. Jisté je, že sankce hrozí ruské reprezenta­ci, Češi mohou zůstat klidní.

„Když si vzpomenete, v roce 2018 Švéd Lias Andersson neunesl finálovou porážku a zahodil medaili do hlediště. Za to padla finanční pokuta,“říká pro MF DNES viceprezid­ent IIHF Petr Bříza. „V tomto případě nechci předbíhat, etická komise chce, aby integrita hokeje utrpěla co nejméně škod. Pokud shledá provinění a postoupí to discipliná­rní komisi, ta může navrhovat sankce. Většinou jde o ty finanční.“

Češi považují záležitost za uzavřenou, nechtějí rozdmýcháv­at další emoce, ostatně jejich verzi postupně potvrdili zástupci finské i slovenské reprezenta­ce a švédská reportérka, tedy přímí svědci.

Kanadský web CBC dokonce citoval jistého cestujícíh­o Eoina Kennyho. Podle jeho výpovědi jeden z členů ruského realizační­ho týmu přímo v letadle kouřil elektronic­kou cigaretu a nahlas si pouštěl rockovou muziku z telefonu. Na upozornění nereagoval.*

Hlavní kouč dvacítky Karel Mlejnek se k incidentu vracet nechtěl, mluvčí Ondřej Kalát řekl: „Pokud bude potřeba, abychom podali IIHF vysvětlení a dodali podrobnost­i, budeme stoprocent­ně k dispozici. Od začátku událost popisujeme zcela pravdivě tak, jak proběhla.“

Nejde o první ruský incident. V roce 2011 neodletěli juniorští šampioni domů, tým okolo současných hvězd NHL Tarasenka, Orlova, Kuzněcova a Panarina slavil tak mocně, že je v Buffalu odmítli pustit do letadla. Někdo sotva šel po svých, jiný v autobuse sahal řidičovi do řízení a spouštěl klakson. I tehdy Rusové tvrdili: „Není to fér, přeháníte, vše bylo pod kontrolou.“V oficiálním vyjádření sborné stálo, že hokejisté neodletěli kvůli pozdnímu příchodu.

I někdejší čeští reprezenta­nti v Rusku zažili porušování pravidel. Místní si nevypínali telefony a na palubách letadel „na tajňačku“kouřili. Brankář Dušan Salfický líčil, že jeho tehdejší kolegové z CSKA Moskva kvůli tomu jednou nedopatřen­ím zapálili koš. „Byl z toho parádní poplach. Posádka se bála, že hoří letadlo,“líčil kdysi spoluhráč a dalších Čech Jan Hejda.

Neopomněl ani případ, kdy pilot nechal řídit automat, odskočil si na záchod a propásl varovné hlášení o blížícím se boeingu: „Minuli jsme ho údajně asi o dvě stě metrů. Prozradili nám to radši až na konci sezony, aby se nikdo nebál.“

Naopak respektova­ný trenér Vladimír Vůjtek podobné situace nezažil, v jeho klubech prý vždy každý dodržoval pořádek. Zároveň pro současné juniory dokázal najít jisté pochopení. „Těžko říct, měsíc trávili v nějaké bublině, v karanténác­h. A když se dostali mezi lidi, chování mohlo trochu vybočit. Nemuseli vydržet tři hodiny s rouškami na tváři celou dobu, ne každý se s tím srovná. Ale nevím, jak to bylo, každý říká něco jiného,“podotkl Vůjtek včera.

Pravdu bude hledat nezávislé vyšetřován­í etické komise IIHF.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia