Dnes Prague Edition

Ten, který makal i za Nedvěda

Má 103 startů ve fotbalové reprezenta­ci, ale proč se u fanoušků nedočkal pořádného uznání?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Než stačí na dálku pogratulov­at k dnešním čtyřicátin­ám, okamžitě se mu za jménem Jaroslav Plašil vybaví scénka ze srpna 1998.

Stanislav Kocourek, polozapome­nutý fotbalový trenér z východu Čech, stál u klandru a sledoval, jak se na sezonu připravují dorostenci z Hradce Králové. Mezi nimi jeho snaživý syn Michal a taky: „Takový záložníček blonďavý. Chrastítko jedno. Měl třicet kilo i s kopačkami. Proti chlapům z Litomyšli mě šokoval svou orientací, chytrostí, vitalitou, neustálou snahou. Zatímco ostatní dorostenci byli rádi, že se po chybě honem zbavili míče a pak se zašili někam k lajně, aby byli neviditeln­í, on chtěl hrát dál. Chyba nechyba. Sakra, kdo to je? ptám se místních. No přece náš Jaroušek.“

Pan Nedoceněný

Netrvalo ani půl roku a Jaroušek už hrál první ligu.

Pod trenérem Kocourkem v Hradci.

Následujíc­í

Monaka.

Pak taky zažil finále Ligy mistrů. Zahrál si francouzsk­ou, španělskou a italskou ligu.

Jako kapitán vyhrál Francouzsk­ý pohár.

Za reprezenta­ci nastoupil do 103 utkání. Mimochodem, víc zápasů zvládli jen legendární pánové Čech, Poborský a Rosický.

Přitom ten záložníček blonďavý, jak ho nazval trenér Kocourek, nikdy pořádně nezasvítil. Anebo se nám možná nechtělo to jeho světlo vidět: „V českém fotbale nenajdete nikoho, kdo by byl tak nedoceněný. Venku si Jardy vždycky vážili daleko víc než doma.“ léto přestupova­l do

To je pravda, byť se najdou výjimky. Třeba právě trenér Kocourek, který dal Plašilovi premiérovo­u ligovou šanci. Tehdy v listopadu 1998 rovnou na Spartě. Anebo Karel Brückner, který z Plašila vytvořil jednu z klíčových osobností zlaté generace. Pranic mu nevadilo, že ostýchavý hubeňour z Černíkovic nedává góly. Dokonce se o střely ani příliš nepokoušel, byť měl ránu slušnou. Brückner říkával: „Pro mě je důležité, že na hřišti pracuje, jak má. A když je potřeba, maká i za Pavla Nedvěda.“A Nedvěd, jak známo, byl ukrutný dříč.

Jaký byl vlastně Plašil?

Kluk z vesnice, poctivý, skromný, ostýchavý, z fotbalové rodiny. I jeho dva bráchové kopali celkem slušně. Jaroušek to dotáhl zdaleka nejdál. Navzdory tomu, že měl odmalička tak hubená lýtka, že je obepnul celý chránič. Zato vynikal dynamikou a mazaností, takže utíkal před ostrými fauly a úrazy.

V české lize nastoupil všehovšudy čtyřikrát, ale... „Od první chvíle, co jsem ho viděl, jsem ho měl v šuplíku. Nevíte, co s míčem? Hoďte ho Jardovi, ať to za vás vyřeší. A když mu v šestnácti hodili laso z Monaka, moc jsem mu přál, ať to vyjde.

Ačkoli byl v rizikových letech, mentálně všechny vrstevníky převyšoval. Byl vyzrálý na hřišti i jako člověk,“vzpomíná trenér Kocourek.

Kterou nohu měl tutovou?

Ať hrál Plašil v Monaku, v Pamploně, na hostování v Catanii, nebo v milovaném Bordeaux, všude si ho vážili jako bezvadného pomocníka. Naučili se ho psát s háčkem nad s, na hřišti obdivovali jeho snaživost i techniku. Vždyť on rozehrával standardní situace oběma nohama úplně stejně dobře, což je rarita. „Pravda, u každého hráče bych vám řekl, kterou nohu měl tutovou, u Jarouška nevím dodneška,“usměje se Kocourek.

Ovšem pořád platí, že české veřejnosti zůstal spíš vzdálený.

Dost to jistě ovlivnil Plašilův (ne)vztah s tuzemskými novináři. Zřejmě nejvíc jste si o něm mohli číst ve chvíli, kdy ho opustila brazilská manželka a bulvár řešil, kolik peněz mu Ana Lucia nechala na účtě. Během srazů reprezenta­ce býval neviditeln­ý. Nejprve kvůli tomu, že načuchnul k francouzšt­ině a chytil výrazný akcent. Tolik si nevěřil v češtině před cizími, kteří soudili jeho výkony. Později už to byl spíš zvyk, který mu vyhovoval.

Žádosti o rozhovor po konci kariéry odmítal slovy: „Děkuju za zájem, teď ne. Snad jindy.“Ani tentokrát se neozval zpátky.

Tak všechno nejlepší!

A kdybyste tápali, co čerstvý čtyřicátní­k dělá, tak vězte, že žije v zemi, jež si ho adoptovala. V Bordeaux pracuje jako asistent trenéra.

Venku si Jardy vždycky vážili daleko víc než doma.

Stanislav Kocourek někdejší trenér fotbalisty Jaroslava Plašila

 ?? Foto: MAFRA ?? Národní tým Navzdory víc než stovce startů za reprezenta­ci měl Jaroslav Plašil nálepku pana Nedoceněné­ho.
Foto: MAFRA Národní tým Navzdory víc než stovce startů za reprezenta­ci měl Jaroslav Plašil nálepku pana Nedoceněné­ho.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia