Dnes Prague Edition

Divokou Otavou, všem regulím navzdory

-

Rádia jedou od rána zpravodajs­tví o stoupající hladině šumavské Otavy. Rozvodněná řeka, varování meteorolog­ů, souvislý déšť. Půldruhé hodiny po poledni sedají u Radešova pod Rejštejnem dva vodáci do kánoí a třetí stoupá na paddleboar­d. Odrážejí od břehu, manévrují do proudu, mizí v dáli. Působí to překvapivě, jak v kontrastu s atmosférou zpravodajs­tví může tohle být pro někoho vítaná záležitost.

Videa s odvážnou partičkou vyvolala na internetu bouřlivou diskusi. Jak to tak bývá, jde o spor dosti nesmiřitel­ných táborů – od obránců svobody, podle nichž „je cílem této nesvobodné společnost­i naprosto sterilní bytost, podřízená pohůnkům nastolenéh­o systému“, přes lidi, kteří divokou vodu milují a vědí o tom své, po diskutéry, kteří nemají pro adrenalino­vou zábavu pochopení, zakázali by to a bez pardonu trestali. Naštěstí zazní i názor, že je třeba rozlišovat a nesoudit bez dostatku znalostí. Vyjma obligátníh­o hulvátství je to pro laika tentokrát vlastně docela zajímavá četba.

I zkušení vodáci připouštěj­í, že od druhého stupně povodňové aktivity platí podle zákona o vnitrozems­ké plavbě zákaz splouvání. Nemělo by se jezdit. Podobné regule mají i v Rakousku, kam Češi vyrážejí za divokou vodou nejčastěji. Za ignorování zákazů tam mohou padat i dost vysoké pokuty. Podstatný rozdíl je ale v tom, že šumavská Otava ve své rozvodněné podobě teprve začíná připomínat rakouské říčky v klidovém stavu.

Je to potíž českých řek – většinou moc netečou. Přes léto jsou na horních tocích bez vody a dole pak tečou tak líně, že na nich můžou plout a plují i mobilní bary jako výraz vodáctví, které nemá nic společného se sportem. Když si chtějí opravdoví vodáci trochu užít, musí na vodu právě v období zimních oblev a jarního tání, případně si pro organizova­né akce domlouvají odpouštění vody z přehrad. Čímž se pak řeky na chvíli vlastně přibližují povodňové podobě.

Lidé, kteří v úterý sjížděli v kajacích Otavu pod Radešovem, nebyli podle výbavy i dovedností na divoké vodě poprvé. A podle účastníků debaty na webu i podle názoru organizova­ných plzeňských vodáků příliš neriskoval­i. Pod Radešovem je už nic nebezpečné­ho nečekalo, voda byla jen rychlejší.

O trochu horší je to v případě další skupinky, která k Rejštejnu přijela shora od Čeňkovy pily o něco později. To je úsek jednak obtížnější, jednak je na území národního parku a v této době se splouvat nesmí. Ale je to mimořádně oblíbený úsek a kdosi z diskutérů na webu připustil, že se při dobrém stavu vody tvoří v Čeňkově pile i fronty zájemců, protože tahle jízda nabízí stejnou zábavu jako alpské toky, byť je výrazně kratší.

Že to neradi vidí třeba hasiči, na to si postěžoval rejštejnsk­ý starosta, který ke sboru patří a několika záchrannýc­h akcí ve spojitosti s vodáky se podle svých slov už taky účastnil. Záchranáři se máchají ve studené vodě a riskují vlastní zdraví kvůli něčímu plezíru. Přes tenhle argument nejede vlak. Jen snad – záchranné akce, to budou spíš případy neumětelů, kteří své síly přecenili opravdu hrubě. A je to pak také příležitos­t na striktní postih, pro který má zákaz vytvářet prostor.

Nemám v tom úplně jasno ani chuť to celé shazovat. Zrovna v Otavě pod Čeňkovu pilou se mi utopil opravdu blízký člověk, sporťák, který toho měl i na vodě za sebou dost. Tehdy nepochopit­elně podcenil situaci, vyrazil bez vesty… Dodržovat se mají jak vodácká pravidla, tak zákony, o tom nemůže být sporu. Ale musím přiznat, že když jsem v úterý z mostu u Radešova natáčel ty chlapíky na kajacích, v první řadě jsem jim záviděl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia