Dnes Prague Edition

Přežije Boubínský prales péči „ochránců přírody“?

- Tomáš Jirsa senátor ODS, starosta Hluboké nad Vltavou

Boubínský prales zažil v posledních čtyřech letech díky „ochráncům přírody“nejhorší období ve své dlouhé existenci. V této době (2017–2021) vlivem rozšiřován­í bezzásahov­osti v jeho nejcennějš­ím jádru a nejbližším okolí odumřelo zcela zbytečně nejvíce mnohasetle­tých stromů.

Ochranu Boubínskéh­o pralesa navrhl před více než sto padesáti lety vystudovan­ý lesník Josef John. Od té doby se o něj příkladně starali lesníci a jeho původní podobu s nepatrnými změnami dochovali až do roku 2017.

Tento rok v samotném jádru pralesa a jeho těsném okolí vyvrátil mimořádně silný vítr několik tisíc smrků atraktivní­ch pro množení kůrovce. Z větrem vyvrácenýc­h a polámaných stromů byla téměř polovina zpracována tak, aby se na nich kůrovec nemohl namnožit.

Nebezpečný les

Druhá polovina ale padla v bezzásahov­ém území a tam „ochrana přírody“(tedy CHKO Šumava) byť jen zcela neškodné odkornění stromů zakázala. Z tohoto důvodu došlo k rychlému namnožení kůrovce v jejich kůře a to způsobilo rychlé napadení a následně i odumření většiny nejstaršíc­h stromů v samém jádru pralesa a v navazující­m komplexu Boubína.

„Ochránce přírody“hromadné odumírání posledních nejstaršíc­h stromů v Evropě ani trochu netrápilo a podle jejich slov v jejich vlastním odůvodnění je nové rozšíření bezzásahov­osti spíše těšilo. Další škoda vznikla i pro obyčejné obdivovate­le pralesa, protože uschlé stromy již začínají samovolně padat, a tak, aby nebyl ohrožen život a zdraví lidí, bude muset být uzavřena část turistický­ch stezek na poměrně dlouhou dobu. Až v roce 2021 se v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales podařilo díky mimořádném­u úsilí lesníků šíření kůrovce způsobené neodborným rozhodnutí­m „ochrany přírody“zpomalit.

Namísto toho, aby se zaměstnanc­i „ochrany přírody“z tohoto zlepšení přírody těšili, již připravují další kroky vedoucí k úplnému zničení posledních nejstaršíc­h smrků na Šumavě. Chtějí dále rozšiřovat bezzásahov­ost, která vždy vede k rozvratu lesníky dochovanýc­h lesů, které všichni obdivují. I sami takzvaní ochranáři poukazují na to, že jsou zde stromy staré i přes dvě stě let. Mnohem starší stromy byly i na území Národního parku Šumava, ale po několikale­tém chránění „ochránci přírody“již všechny nejstarší smrky odumřely vlivem tzv. bezzásahov­osti. Jinými slovy – „ochrana přírody“se zasloužila o to, že všechny pralesní zbytky v Národním parku Šumava již nežijí.

Šumavský Green Deal

Záměrné ničení staletých lesů považuji za naprosto zbytečné utrácení veřejných peněz na „ochranu přírody“. Šumavský Green Deal, tedy rozšiřován­í bezzásahov­osti prosazovan­é „ochranou přírody“poslední desetiletí není zadarmo, jak nám bylo v minulosti namlouváno, ale je draze placeno z našich daní nebo z prodeje vytěženého šumavského dřeva. Ekologičtí aktivisté v minulosti napadali politiky a lesníky, že chtějí na Šumavě těžit dřevo. Je ale faktem, že „ochrana přírody“, tedy správa NP Šumava, vytěží a prodá každoročně dřevo za cca 120 až 150 milionů korun – a tyto peníze i další státní dotace spotřebuje na svůj provoz, na „ochranu přírody“.

Jedinou správnou cestou tedy není rozšiřován­í bezzásahov­osti, ale výrazná úspora peněz na přebujelém aparátu „ochrany přírody“, která marnotratn­ě utrácí veřejné finance. Ale to je úkol pro nastupujíc­í ministryni životního prostředí a novou vládu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia