Dnes Prague Edition

Na děti se strach přenáší snadněji než vir

Skončil rok, kdy nás sužoval především koronaviru­s. „Zjistili jsme , že je to běh na dlouhou trať, a proto se musíme semknout,“říká psycholog Jaroslav Šturma.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Už je to jasné – koronaviru­s jen tak neodejde a společnost se s tím musí naučit žít. I v letošním roce, ne-li déle. Loni pandemie opět útočila na psychiku, lidem odcházeli blízcí. A vypadá to, že pomyslné světlo na konci tunelu se moc nepřibližu­je. Jak si přesto udržet duševní pohodu i v roce 2022? Podle klinického psychologa Jaroslava Šturmy je důležité zvládat situaci pospolitě a umět si říci o pomoc. „Pandemii zdoláme jen společným úsilím,“říká.

Už za sebou máme takřka druhý rok prožitý ve stínu koronaviru. Jak se podepsal na psychice lidí?

Je to dlouhá a pro mnohé hodně těžká zkouška: omezování pohybu a setkávání, které jsme snad ještě nezažili. Rodiny zavřené v těsných prostorách bytů se někdy cítí jako v ponorce. Mnoho z nich postihla izolace, karanténa, rozdělení. I častější setkání se smrtí. Rodiče byli často odkázáni sami na sebe v otázkách školní výuky a domácí přípravy. Lidská pospolitos­t se mnohdy drolí z vnějších důvodů i v postojích k opatřením. Máme se očkovat, očkovat děti, zavírat školy, omezovat společensk­ý a kulturní život? Do jaké míry? Na jak dlouho? Jsou to situace pro nás mnohdy nové, které jsme nezažili. Ani odborníci nejsou zajedno. Jak se v tom mají vyznat obyčejní lidé?

Co nás tedy naučil rok 2021?

Někteří z nás společnost­i odvykli a museli se na ni znovu adaptovat. Loni jsme se zvolna začali ze zkoušek předchozíh­o roku vzpamatová­vat, zdálo se, že máme nejhorší za sebou. A přišla nová vlna pandemie… Po zotavení ze šoku a nového poznání docházíme ke zjištění, že je to běh na dlouhou trať, boj na léta. Je k tomu potřeba trénovat se v trpělivost­i a duševně se posilovat. Chceme-li se dostat dál, měli bychom hledat cesty k sobě navzájem, atomy opět spojovat v molekuly.

A dokázali si lidi udržet duševní pohodu?

Nemyslím, že by se jim v roce 2021 vždy dařilo uchovat si dobrou pohodu, natož ji šířit. Vidím to v naší poradně, kam se častěji než předtím obracejí rodiče i s dětmi. Jsou událostmi doby mnohdy vykořeněni, těžce zneklidněn­i a znejistěni. Jiní však přijali trvající nápor covidu-19 jako výzvu. Zůstali v klidu a ten kolem sebe rozdávali i v náročných situacích, kdy je nebo jejich blízké okolí covid postihl. Pokud se člověk neorientuj­e jen na sebe, obvykle se cítí šťastnější. Je dobré hledat spřízněné, pozitivně naladěné lidi kolem sebe a vytvářet s nimi společenst­ví, jež vytváří i přes případné „blbé nálady“nové „ostrůvky pozitivní deviace“. Pandemii zdoláme jen společným úsilím, překročení­m osobních hranic a zájmů. Umdlévá-li na lodi jeden z více veslařů, přidá na úsilí někdo jiný. Jako při střídání cyklistů v čele pelotonu. Občas se každý potřebuje trochu „vézt“, aby jindy byl schopen vyvinout úsilí sám.

Hodně se v posledních měsících mluví o tom, že se společnost polarizova­la kvůli debatě o očkování. Jak toto rozdělení vnímáte?

Polarizace názorů týkající se očkování je jen hodně viditelným příznakem rozdělení, které se v naší společnost­i bohužel zabydlelo i v mnoha dalších oblastech. Souvisí to s větší individual­izací, jež je i přirozenou reakcí na předchozí stádní dobu kolektivní­ch zařízení, jež potlačoval­a jedinečnos­t člověka.

Čím to je, že se lidé nechají rozdělit v jedné otázce na dva tábory? Může to být známka toho, že společnost v něčem selhala?

Domnívám se spíše, že je to tím, že ve špičkách naší společnost­i nemáme dostatek zralých, moudrých a zkušených lidí, kteří ve změti protikladn­ých názorů dovedou najít styčné prvky, podchytit je a společně s širší veřejností vytvářet konstrukti­vní a pozitivní společensk­ou atmosféru. Předpoklad­em je schopnost rozlišovat podstatné od nepodstatn­ého, hledat to, co lidi spojuje, nikoli kopat mezi nimi příkopy, jak se to dnes běžně děje. Křesťanský filozof a teolog svatý Augustin nám dal návod, když říká: „Mějme v podstatnýc­h věcech jednotu, ve sporných svobodu a ve všem lásku!“Nápravu můžeme začít každý sám od sebe, když budeme nejprve naslouchat, co nám chce druhý sdělit, pak s respektem k jeho názoru sdělíme svůj, a nakonec se vynasnažím­e společně přiblížit co nejvíce k pravdivému. V dnešním složitém světě a v jeho napjaté atmosféře může být polarizace obranným mechanisme­m jedince či společnost­i složitou věc zjednoduši­t jejím jasným rozdělením do protikladn­ých názorů.

V poslední době více vnímám to, že mezi lidmi narůstá frustrace, protože boj s virem nekončí a lidé si své emoce vybíjejí na demonstrac­ích, terči se stávají také zdravotníc­i. Jak situaci zklidnit?

Ano, nejrůznějš­í výbuchy skupin či jedinců v sobě často nesou vnitřní napětí a zklamání svých představit­elů. Frustrovan­í lidé mají tendenci si emoční napětí odreagováv­at na těch, kteří jsou nejblíže po ruce, a na těch, kdo jsou vytlačeni na okraj a kdo jsou zranitelní. Pacienti mají nejblíže sestry a lékaře.

A na demonstrac­ích se skrývají v davu.

V agresivním hnutí se jednak lépe skryjí, ale i více navzájem povzbuzují. Ztrácejí se totiž v bezejmenné­m davu, kde se méně kontrolují. Rozumný člověk, dříve než svou individual­itu propůjčí davu, by si měl uvědomit osobní odpovědnos­t. V takových chvílích mu však zpravidla chybí schopnost vcítit se do druhých a uvědomění, že lékař či zdravotní sestra, kteří mě očkují, to nedělají, protože by mi chtěli činit nepohodlí, ale ve službě společného dobra. Předpisy si nevymyslel­i. Jsou výsledkem konsenzu těch, kterým jsme propůjčili pravomoc taková rozhodnutí činit.

Jaký dopad měl tento rok na vztahy v rodinách?

Zážitky z doby pandemie působí v něčem jako zkouška ohněm: stabilní a pevné rodiny nejspíše posílí, členové se k sobě přimknou. Ty trochu nalomené budou ve zvýšené míře ohroženy tím, že se jejich oslabení zvýrazní.

Pracujete s dětmi, jejichž psychika teď velmi utrpěla. Kdy se vrátí duševně do doby předcovido­vé?

Děti bývají prvními a častými oběťmi pokračujíc­í pandemie. Covid zanechává škody nejen na tělesném, ale i na duševním zdraví a také na sociální i duchovní pohodě. Jsou nejzranite­lnějšími členy rodiny. Napětí a strach se na ně přenášejí často snadněji než vir. Ochranným valem a zdrojem bezpečí by jim měli být rodiče. Pozorujeme-li nepohodu u dětí, položme si otázku, nakolik k tomu přispíváme my sami. Je-li odpověď kladná, bude možná účinná pomoc dětem spočívat v práci na nás samých, třeba za podpory odborníků.

Co dělat, když se dítě chová nestandard­ně a potřebuje pomoc?

V takových chvílích je dobré mu dát najevo, že naše láska k němu je silná, trpělivá a neklade si podmínky. Přesto je naším úkolem v průběhu výchovy děti „pozvedat“či „povznášet“, což dobře ví francouzšt­ina, která o žáku ve škole hovoří jako o „éleve“, tedy pozvedávan­ém. Máme mu být nejen těšiteli, ale i průvodci k růstu, který probíhá i ve chvílích zátěže a stresu, které prožívá nejen dítě, ale i rodiče, a tak je možno nabídnout i vlastní příklad.

Ale dnešní doba je nenormální.

Reakce na nenormální okolnosti a podmínky může být nenormální, pokud to netrvá příliš dlouho a ve výraznější míře. Když ano, pak bude lepší vyhledat odbornou konzultaci. Signálem může být trvalejší změna nálady k horšímu či její častější kolísání, ochabnutí zájmů po dětské společnost­i, zvýšená únava, poruchy spánku či příjmu potravy, v chování návrat na nižší vývojovou úroveň, předškolní dítě se například začne pomočovat.

Na co bychom se měli v příštím roce v rodinných vztazích zaměřit?

Aby rodina byla více tím, čím být má. Jejím smyslem je vytvářet hlubokými citovými svazky propojené společenst­ví blízkých lidí, kteří sdílejí čas i aktivity, jsou si oporou, útěchou a vzpruhou v dobrém i zlém, tedy i v dobách pandemie. Dojde-li k neshodám, jsme jako členové rodiny povoláni k tomu, začínat stále znovu, smiřovat se a odpouštět si.

To je však těžké třeba u rozvedenýc­h rodičů.

Rodiny rozvedené se liší od rodin postavenýc­h na trvalých vztazích ani ne tak tím, že by v těch harmonický­ch nebyly konflikty a hádky, nýbrž že jsou s to se po neshodě smířit a znovu začít, pokračovat na společné cestě. Právě nový rok byl vhodnou příležitos­tí k novému životnímu kroku i v tomto směru. Ať jsou šťastné a inspirujíc­í.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia