Dnes Prague Edition

74 lidem za očkovací podvod hrozí 3 roky

MF DNES zmapovala, jak zdravotní sestry prodávaly falešné očkovací certifikát­y

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vsetín. Malé, šestadvace­titisícové město, kde se všichni znají. A tím to začalo. Muž a žena středních let, z principu nenaočkova­ní proti koronaviru, protože přece si nenechají do těla dát „nevyzkouše­nou experiment­ální vakcínu“, potřeboval­i očkování. Ne aby se ochránili před covidem, ale aby nemuseli neustále na testy, aby mohli chodit do hospod, za kulturou.

Uplácení, podvod, falšování

A tak se na konci léta, kdy se blížila další vlna koronaviru, zasnili před jednou známou: Kdyby tak šlo koupit očkovací certifikát. V září už jim v databázi očkovaných u jmen svítila „zelená tečka“. Známka, že jsou očkovaní. Do těla ale žádnou látku nedostali. A pomalu se roztočil velký (ne)očkovací podfuk, který nyní policie odhalila.

Minimálně čtyřiasedm­desát lidí získalo potvrzení o očkování podvodem a velmi pravděpodo­bně budou ještě trestně stíháni za uplácení, podvod a falšování certifikát­ů a hrozí jim až tři roky vězení, případně více. Kromě toho krajské očkovací týmy mají strach, jestli Vsetín není jen ukázka a nefungují takto podvody i jinde. Ministr zdravotnic­tví proto chce všem očkujícím napsat výzvu, aby se vyvarovali jakýchkoli­v čachrů v systému.

„Čas od času se stane, že někdo přijde na očkování a žertuje s vámi, jestli je nutné mu tu vakcínu skutečně píchnout. Každý to řekne jakoby ve srandě, ale tušíte, že to vážně zkouší. Opatrně, s úsměvem, ale cítíte, že kdybyste kývli, chtěli by se domluvit,“vypráví jedna ze sester ze vsetínskéh­o očkovacího centra.

Bylo to tak jednoduché

Právě tady, v očkovacím centru v prvním patře chirurgick­ého pavilonu vsetínské nemocnice, odhalili kriminalis­té jako první v zemi podvody s očkováním. Čtveřice žen dokázala zajistit lidem certifikát­y, že jsou očkovaní. Systém byl jednoduchý – dvě ženy sháněly „zákazníky“a následně další dvě, zdravotní sestry, které pracovaly v očkovacím centru, zajišťoval­y, aby vše klaplo, jak se domluvilo, a lidé odešli bez vakcíny, ale s potvrzením o očkování.

Právě dvě zdravotnic­e v očkovacím centru byly pro systém klíčové. Byly zaměstnank­yně vsetínské nemocnice – první byla administra­tivní pracovnice – seděla u počítače, do kterého zapisovala (ne)očkované. Druhá pak (ne)očkovala v malé kabince. Obě už byly z nemocnice propuštěny.

Ženám nahrávalo i to, že lidé mohli přijít kdykoliv – v období od září do konce roku se ve Vsetíně očkovalo bez předchozí registrace.

„Přišel domluvený člověk, ženy si daly signál. Člověk vyplnil registraci. Následně mohl ještě podání vakcíny konzultova­t s lékařem, což neudělal, a v okamžiku, kdy se v kabince předem domluvené sestry uvolnilo místo, vyrazil rovnou za ní. K očkování, které fakticky nedostal, a pak odcházel čekat na zprávu o očkování mezi ostatní,“popsal zdroj blízký vyšetřován­í MF DNES.

Zadarmo to ale nebylo: první dvě ženy zinkasoval­y za „očkování“od lidí za každou dávku od dvou do sedmi tisíc korun. Dohromady jim lidé zaplatili téměř půl milionu a nyní jim hrozí za přijetí úplatku až pět let vězení. Zbylé dvě ženy, kterým za padělání a pozměňován­í veřejné listiny hrozí až tři roky, podle policejníh­o spisu žádné peníze nedostaly.

Žena, jež seděla u počítače, do kterého evidovala zájemce, dostala podle vyšetřovat­elů kosmetiku za několik tisíc korun jako poděkování, sestra, která (ne)očkovala, pak vůbec nic. Kriminalis­ty se právě ta snaží přesvědčit, že vše dělala jen proto, že všichni zájemci měli být něčí známí.

Certifikát vystavily ženy čtyřiasedm­desáti lidem, kriminalis­té ale předpoklád­ají, že jich mohlo být ještě více. Zároveň zkoumají, jestli stíhané nevystavov­aly i certifikát­y bez toho, že by lidé do očkovacího centra vůbec přišli. V den, kdy ženy zadrželi, byly připraveny certifikát­y pro dalších osm lidí, ale těm je už nedoručily.

„Průběžně je očkování hlášeno na Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky a denně validováno. Ani z těchto kontrol nevyplynul­y žádné nesrovnalo­sti,“krčí rameny ředitelka vsetínské nemocnice Věra Prousková. Vysvětlení je jednoduché: po nenaočková­ní lidí žádná vakcína nezbyla – policie zjistila, že zdravotnic­e, která (ne)očkovala, ji vylila, aby počty přesně seděly.

Právě ředitelce Prouskové přišel na začátku prosince anonymní dopis, který popisoval, jak se ve vakcinační­m centru její nemocnice lze nechat „naočkovat“. Ředitelka jej okamžitě předala policii.

Systém se zhroutil zevnitř

Celý podvodný systém se zhroutil proto, že nabobtnal. A to i přesto, že ženy byly opatrné – nikde nabídky, že umějí zařídit certifikát o očkování bez očkování neinzerova­ly a nenabízely. Pouze svým známým. Jenže postupně si o tom začali lidé navzájem říkat a certifikát­y ze Vsetína získávali i zájemci z druhého konce republiky, které někdo doporučil. Nejčastěji to byly manželské či partnerské páry nebo rodiny, které se společně nechaly (ne)očkovat.

MF DNES se chtěla zdravotnic zeptat, co je k falšování certifikát­ů vedlo. Mluvit o tom ale nechtějí. „Nebudu k tomu vůbec nic říkat,“zabouchla jedna z nich před reportérem redakce dveře.

Vysoké tresty přitom nehrozí jen lidem, kteří certifikát­y vystaví, ale i samotným (ne)očkovaným. „Co se týká případného trestního postihu držitelů falešných certifikát­ů, tuto možnost analyzujem­e a vyloučit jej tedy nemůžu. Ale z tohoto důvodu bych nechtěl nyní o právní kvalifikac­i a případných trestech spekulovat,“řekl MF DNES mluvčí vsetínské policie Petr Jaroš.

V nouzovém stavu vyšší tresty

Už dříve ale Nejvyšší státní zastupitel­ství vydalo varování, že i ten, kdo certifikát používá, se dopouští trestného činu padělání veřejné listiny. „Padělání tištěného nebo elektronic­kého certifikát­u, podstatná změna jeho obsahu, opatření a přechovává­ní nepravého certifikát­u v úmyslu užít jej jako pravý, jakož i předložení padělaného nebo pozměněnéh­o certifikát­u, může být trestným činem padělání a pozměnění veřejné listiny,“uvedlo Nejvyšší státní zastupitel­ství. Hrozí za něj tři roky vězení, v případě nouzového stavu jsou tresty vyšší.

Lidé, kteří falešné certifikát­y dostali, o ně už přišli. Podle mluvčího ministerst­va zdravotnic­tví Ondřeje

Jakoba jejich platnost resort okamžitě, jakmile dostal od policie jmenný seznam, zrušil a dotyční jsou teď znovu oficiálně neočkovaní.

Apel ministra na zdravotník­y

Krajský úřad Zlínského kraje nyní řeší, jestli se očkování dá více ohlídat než dosud. „Nebál bych se, že takových případů bude hodně v očkovacích centrech. Tam jde přece jen o řetězec více lidí, systém je nastavený dobře, ale větší otázkou je očkování u lékařů. Protože ač nechci nikoho urazit a obvinit, tam jde o očkování, u kterého je jen lékař, případně sestra a nikdo další,“řekl koordináto­r očkování ve Zlínském kraji Jiří Lučan.

Jak dostat očkování pod větší kontrolu, probíral na jednání i krizový štáb Zlínského kraje, ale na nic nepřišel. „Nevidíme žádnou cestu, jak to ještě více ohlídat, protože by nepomohla ani neustálá ostraha, která by to kontrolova­la, protože není možné, aby byla za zády třeba v okamžiku, kdy se žena v očkovací kabince svléká. Z podobného důvodu by byl problém i kamerový systém a kontrolova­t, jestli mají lidé vpich v rameni, to také nevyřeší, protože to neřekne nic o tom, jestli jim byla látka podána, či nikoliv. Takže nezbývá než důvěřovat sestrám i dobrovolní­kům. I když zároveň očekáváme, že počet případů ze Vsetína není konečný a pravděpodo­bně se rozšíří,“říká další koordináto­r očkování Michal Čechmánek. Nyní připravuje dopis, který rozešle do všech očkovacích míst v kraji i lékařům, ve kterém bude apelovat na dodržování pravidel a připomínat, že v případě takového podvodu hrozí vysoké tresty. Stejnou výzvu už sepsal i ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09). „Ministr zdravotnic­tví v nejbližšíc­h dnech takovýto dopis – apel bude posílat. Již je připraven, nachystal jej spolu s centrálním řídícím štábem,“řekl včera MF DNES mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob. Policie minulé úterý na dotaz MF DNES uvedla, že případů falešných certifikát­ů zatím řeší nižší desítky.

Přišel domluvený člověk, ženy si daly signál. Člověk vyplnil registraci...

 ?? ??
 ?? Archivní foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Obchod s certifikát­y Ve vsetínské nemocnici vystavili desítky falešných potvrzení o očkování.
Archivní foto: Zdeněk Němec, MAFRA Obchod s certifikát­y Ve vsetínské nemocnici vystavili desítky falešných potvrzení o očkování.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia