Dnes Prague Edition

Popeláři, veterináři nebo pohřebáci mimo karanténu?

- — Ondřej Krutilek

Pracovní karanténa – novinka, kterou představil minulý týden ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09), zatím přináší více spekulací než konkrétníc­h pravidel. Jasněji by ale mohlo být už během dneška. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) totiž včera v televizi CNN Prima News uvedl, že dnes předloží Ústřednímu krizovému štábu seznam profesí, kterých by se pracovní karanténa měla týkat.

Podle Rakušana chtěli jasně určit konkrétní dané profese hejtmani. „Máme jasně definovat, kdo spadá do kritické infrastruk­tury ne z pohledu zákona, ale z pohledu užitkovost­i,“uvedl Rakušan s tím, že během dneška připravený seznam s hejtmany probere.

Mezi zvažovaným­i profesemi se podle informací MF DNES objevují vedle zdravotník­ů nebo sociálních služeb třeba i oblasti svozu odpadu, autobusové a železniční dopravy, pohřebnict­ví, veterinárn­í správy, úřadů práce, chovu prasat nebo bankovních služeb.

S nástupem varianty omikron počítá ministerst­vo zdravotnic­tví se zatím nevídaným šířením covidu. V extrémním případě by vysoké počty lidí v karanténác­h mohly vést až k paralýze státu, pokud by každý s nemocí musel zůstat doma. Ministr Válek proto v pátek mluvil o zavedení takzvané pracovní karantény, která by měla této situaci zabránit.

„Režim pracovní karantény znamená, že místo do karantény domů do ní půjde zaměstnane­c do práce. Bude mít některá zpřísněná opatření, ta teď ladíme. Když je splní, bude moct pracovat,“popsal Válek. Ministerst­vo vnitra požádal o seznam profesí kritické infrastruk­tury.

Podle informací MF DNES se ale dodání seznamu ukázalo jako komplikova­né. Není jasné, kdo všechno je pro chod státu nezbytně nutný. Jestli je to třeba v případě elektrárny pouze technik, nebo i vrátný a ředitel. Zástupci různých firem navíc tlačí, aby byla do seznamu zařazena i jejich odvětví, a nemuseli se tak obávat přerušení výroby.

Nejasná zatím zůstávají i pravidla povinného očkování, která schválila předchozí vláda. Vyhlášku napadla skupina 14 senátorů u Ústavního soudu, mezi nimi i několik senátorů z klubu STAN. Rakušan ale uvedl, že jejich návrh nepodporuj­e.

Finální verze vyhlášky by podle něj měla být připravena do 15. února. „Její obsah bude určitě znám už o nějakou dobu dříve,“doplnil Rakušan. Platit má vyhláška od začátku března.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia