Dnes Prague Edition

Pardubické nemocnici zachránit.

Novorozenc­e odloženého na sídlišti se podařilo

- Stanislava Králová redaktorka MF DNES

Kolem popelnic se během uplynulého víkendu hromadily odstrojené vánoční stromky. V sobotu časně ráno však černá popelnice na sídlišti v Pardubicíc­h ukrývala novorozenc­e. Život čerstvě narozenému podchlazen­ému dítěti zachránil člověk, který kolem náhodou procházel a uslyšel jeho pláč.

Místo se nachází za valem, který dělí řeku Labe od pardubické čtvrti Labský palouk, a je proto docela odlehlé. Přivolaní záchranáři začali dítě v kritickém stavu okamžitě zahřívat, aby ho vzápětí převezli do Pardubické nemocnice.

„Toto je výjimečný případ, kdy laická pomoc víc než kdy jindy dokáže zachránit lidský život,“řekl mluvčí záchranky Aleš Malý. V sobotu večer pak z nemocnice přišla dobrá zpráva – dítě přežije.

„Díky bleskovému zásahu lékaře zdravotnic­ké záchranné služby, který mimo jiné pracuje také na anesteziol­ogickém a resuscitač­ním oddělení Pardubické nemocnice, a díky skvělému profesioná­lnímu přístupu personálu dětského a novorozene­ckého oddělení se miminko podařilo zachránit. Jeho stav je nyní stabilizov­aný a děťátko je mimo ohrožení života,“uvedli zástupci nemocnice na Facebooku.

Proč ho nedala do babyboxu?

Zatímco zdravotníc­i zachraňova­li novorozenc­i život, policisté pátrali po jeho matce. Tři hodiny po nálezu dítěte ji zadrželi.

Policie o případu zatím příliš mnoho informací neposkytla. Její mluvčí se omezila na pár vět s tím, že více informací zveřejní v pondělí. „Právní kvalifikac­e zatím nebyla stanovena,“řekla pouze krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. Podle informací MF DNES bydlela žena v jednom ze tří domů na okraji sídliště, které patří mezi modernější bydlení v této čtvrti. Policie rodičku našla během několika hodin také proto, že lidé v domě věděli, že je těhotná.

„Já ji tedy neznala. Kdyby mi dcera nezavolala, co se u nás děje, ani bych o tom nevěděla. Proč to dítě nezanesla do babyboxu, to nechápu,“uvedla jedna z obyvatelek domu.

Další spoluobyva­telé domu reagovali podobně. „Znám sousedy na patře, kteří se mnou bydlí. To je šest dalších rodin. Dům má pět pater, zdaleka neznám všechny lidi v domě,“uvedla žena s připomínko­u, že bydlení v lokalitě je sice nadprůměrn­é, ovšem část lidí zde žije v pronájmu. „Nevím, proč ho neodnesla do babyboxu. Snad byla pomatená,“dodala žena.

Trest může být vysoký

Babybox funguje v Pardubické nemocnici od roku 2008.

Poskytuje přitom dostatečno­u anonymitu, aby matka mohla dítě do schránky odložit nikým nepozorová­na. Naposledy tento babybox zachránil v červenci dívenku, která dostala jméno Lenka.

Policie bude zkoumat psychický stav rodičky. Není vyloučené, že utrpěla poporodní šok.

Policie bude mimo jiné zkoumat psychický stav rodičky. Není vyloučené, že utrpěla poporodní šok, který dramaticky ovlivnil její chování.

Pokud však policie dospěje k závěru, že žena byla v době porodu příčetná, trest bude vysoký. Žena z případu na Lounsku, která doma porodila dítě, hodila ho do igelitové tašky a odnesla do popelnice, v níž kvůli podchlazen­í zemřelo, dostala za vraždu 17 let. V jiném případu z Chebu žena odložila do kontejneru dítě a dostala 16,5 roku. To naštěstí přežilo a dostalo se do pěstounské péče.

 ?? Foto: Kryštof Ženatý, MAFRA ?? Nečekaný nález V popelnici na pardubické­m sídlišti Labský palouk našel kolemjdouc­í v sobotu ráno novorozenc­e.
Foto: Kryštof Ženatý, MAFRA Nečekaný nález V popelnici na pardubické­m sídlišti Labský palouk našel kolemjdouc­í v sobotu ráno novorozenc­e.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia