Dnes Prague Edition

Západ chystá drsné sankce proti Rusku

-

WASHINGTON Vláda Spojených států společně se svými spojenci připravuje sadu drsných finančních, technologi­ckých i vojenských protiopatř­ení pro případ, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. S odvoláním na nejmenovan­é západní činitele o tom v sobotu informoval deník The New York Times (NYT). USA a jejich partneři chtějí Moskvě dát jasně najevo cenu za případnou invazi, sankce by prý na Rusko uvalili do několika hodin.

Plány, které Spojené státy v posledních dnech projednáva­ly se spojenci, zahrnují odstřižení největších finančních institucí Ruska od globálních transakcí, uvalení embarga na technologi­e používané v obranném i spotřebite­lském průmyslu, které jsou vyrobené nebo navržené v USA, i vyzbrojová­ní povstalců na Ukrajině, kteří by vedli jakousi partyzánsk­ou válku proti ruské vojenské okupaci, pakliže by na to došlo.

Západní představit­elé v posledních týdnech neustále varují Moskvu před vysokou cenou jakéhokoli napadení Ukrajiny, což je reakce na přesun desetitisí­ců ruských vojáků k hranicím s Ukrajinou. Kreml odmítá, že by plánoval ofenzivu, podle Washington­u a Kyjeva ale tento scénář hrozí. Konkrétní sankce, které by v takovém případě následoval­y, zatím USA či Evropská unie neohlásily.

Poradci amerického prezidenta Joea Bidena podle NYT prý nyní tvrdí, že se snaží šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi naznačit možný vývoj ve snaze ovlivnit jeho rozhodován­í v nejbližšíc­h týdnech. Deník The New York Times se přitom k informacím o plánech Západu dostal těsně před sérií jednání, jejichž cílem je najít diplomatic­ké řešení kolem situace na Ukrajině.

Vyjednáván­í začnou v pondělí v Ženevě rozhovory mezi americkou a ruskou delegací, pokračovat budou ve středu jednáním Rady NATO–Rusko a o den později pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia