Dnes Prague Edition

Očkování propagují rabíni, kněží i hrobníci

-

BERLÍN, JERUZALÉM, KAPSKÉ MĚSTO V Německu luteránští pastoři nabízejí očkování proti nemoci covid-19 přímo v kostelech. V izraelskýc­h ortodoxníc­h komunitách, které jsou skeptické k vědeckým objevům, se o změnu postoje souvěrců snaží někteří rabíni. V Jihoafrick­é republice zase do ulic vyrazili hrobníci. Ředitelé pohřebních ústavů mají pro veřejnost důležitou zprávu: „Pohřbíváme příliš mnoho lidí.“

Očkovat proti covidu-19 se začalo před rokem a tradiční kampaně veřejného zdravotnic­tví propagujíc­í očkování už dnes mnohdy zůstávají bez odezvy. Zapojují se proto i netradiční skupiny lidí. Otevírají svatyně, chodí od domu k domu a od vesnice k vesnici, vysvětlují přínosy vakcíny a někdy nabízejí očkování přímo na místě. Propagátoř­i vakcíny musí čelit strachu, nedůvěře, samolibost­i, nepohodlí a lidem, kteří mají prostě větší starosti než covid.

Jednoho prosincové­ho dne přijela kolona pohřebních vozů s kvílením sirén k nákupnímu centru na předměstí jihoafrick­ého Johannesbu­rgu. „Očkujte se, očkujte se!“vykřikuje Vuyo Mabindisi, majitel pohřební služby, a rozdává lidem letáky s informacem­i, jak předcházet nákaze covidem. „Nechceme, aby z vás byli naši zákazníci,“volá. Někteří zvědavě reagovali, jiní nerušeně pokračoval­i ve svých nákupech. V 60milionov­é JAR se dosud covidem nakazilo přes tři miliony lidí, více než 90 000 z nich po nákaze zemřelo.

Německý pastor Christoph Herbst věří, že očkovat v prostředí, které je lidem bližší než zdravotnic­ká zařízení, by mohlo pomoci. Proto se on a několik dalších luteránský­ch kazatelů v Sasku obrátili na organizaci, která jim pomůže zajistit očkování přímo v kostelech, a to navzdory někdy násilným protestům proti očkování, které se v zemi objevily v posledních týdnech. Někteří pastoři čelili kritice, jiní dokonce výhrůžkám.

V izraelské komunitě ultraortod­oxních Židů panuje nedůvěra vůči světským autoritám. Nyní, tváří v tvář omikronu, izraelští představit­elé „přecházejí do ofenzivy“, říká Avraham Rubinstein, starosta největšího ultraortod­oxního izraelskéh­o města Bnei Brak. Rozmisťují mobilní očkovací kliniky a zapojují do akce prominentn­í rabíny. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia