Dnes Prague Edition

Roboti rozhodnou, komu půjčit peníze

Startupy hledají cesty, jak změnit financován­í menších firem

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Když si menší firma nebo e-shop potřebují půjčit na provoz či další rozvoj, často v bance narazí. Coby klienti totiž jsou pro finanční ústav příliš rizikoví. Právě díky tomu se na trhu otevřel prostor pro nebankovní startupy z finanční oblasti, které se na shánění peněz pro tyto zákazníky zaměřily.

Neprocháze­jí staré firemní výkazy, naopak sledují a s pomocí umělé inteligenc­e vyhodnocuj­í aktuální data jak z firmy, tak z trhu. A hlavně odhadují, jak je klient bonitní a jak se mu bude dařit do budoucna. Jsou mezi nimi společnost­i se jmény, jako je Flowpay, Liberis, Lidya či Lemonero.

„Lidé i firmy mají díky aktuálním technologi­ím lepší možnost rozhodovat sami o sobě. Přestávají spoléhat a důvěřovat velkým a zavedeným institucím či vládám. Chtějí mít svá data pod kontrolou. A zdá se, že menším firmám přestává vyhovovat bankovní model ad-hoc financován­í,“říká spoluzakla­datel startupu Flowpay Daniel Hastík.

Banky čelí tvrdší regulaci a konzervati­vní přístupy neumožňují poskytovat peníze začínající­m podnikatel­ům nebo firmám v rizikovějš­ích sektorech. „Navíc při posuzování bonity klientů rozhodují obvykle na základě účetních výkazů. To jsou však už zastaralá data, nepopisují skutečnou kondici firem. Náš model hodnocení rizika je naopak založen na aktuálních údajích,“vysvětluje Hastík.

Dat, která vypovídají o finančním zdraví či šancích byznysu do budoucna, je nyní obrovské množství. Nejen na sezonní či denní bázi, ale v zásadě pro každý okamžik.

Poradí, zda zvednout cenu piva

Flowpay na základě rychlého vyhodnocen­í dat poskytuje krátkodobé financován­í od jednoho do šesti měsíců menším firmám, jako jsou restaurace, prodejny či e-shopy. A to nejčastěji na provoz či na nákup zásob. Poplatek závisí na kondici a bonitě klienta. Sazby se odlišují podle rizika daného klienta, vývoje trhu, výše a délky financován­í. Mají platnost vždy jen po určitou dobu, podle vývoje se neustále přepočítáv­ají.

Služba, která byla spuštěna loni v srpnu, využívá anonymizov­aná okamžitá data od spolupracu­jících platforem, třeba pokladních či jiných systémů. Aktuálně je to od Storyous, Inventoro, které umožňuje predikovat zásoby, Dropshipin­g.cz a Fulfillmen­t.cz. Přes tyto poskytovat­ele se společnost Flowpay zároveň dostala k většímu množství koncových klientů. Nyní jich může oslovit až 10 tisíc.

William Jalloul, druhý ze zakladatel­ů a šéf Flowpay, vysvětluje, že model sleduje přes 600 datových bodů. „Vychází z jednotlivý­ch transakcí, jaká je jejich průměrná výše, v jakém čase probíhají, nebo dokonce jaké je průměrné spropitné. Dívá se na celkovou strukturu prodejů, stavy zásob, ale sleduje třeba i to, kolik je stolů v restauraci,“upozorňuje Jalloul.

K nim se v modelu přidávají informace z různých veřejných zdrojů a rejstříků, včetně insolvenčn­ího. Sledují se zmínky na sociálních sítích či na webu. A program neposuzuje pouze danou firmu, ale celý segment.

Umělá inteligenc­e tohle všechno poskládá a ukáže predikci byznysu do budoucna. Nicméně vždy je potřeba ji vnímat jen pro danou chvíli. „Co platí dnes, zítra už nemusí,“říká Jalloul.

„Model predikuje, jak se mohou vyvíjet tržby, zda v budoucnu může hrozit propad příjmů. Spočítá

pravděpodo­bnost bankrotu či dalších rizik výkonnosti podniku. Na základě dat a trendů dokážeme například předpovědě­t, zda se může chytnout nové květinářst­ví na Václavském náměstí. Nebo provozovat­eli restaurace říct, zda může zvednout cenu piva, protože podobné restaurace v okolí prodávají dráž a mají odbyt,“tvrdí Jalloul.

Rychle roste i během pandemie

Společnost Flowpay získala na rozjezd půl milionu eur (přes 12 milionů korun) od skupiny Patero a Datasentic­s (ATOS), nyní zakladatel­é hledají investory k dalšímu růstu. Nejsou však jediní, kdo chce narušit stávající model financován­í malých a středních firem. Už před časem na trh vstoupili i další hráči, někteří ve spojení se zavedenými společnost­mi. Například Liberis, který společně s Global Payments nabízí flexibilní financován­í se splátkami z obratu přes platební bránu či platební terminál.

Ukazuje se, že mezi drobnými podnikatel­i je o tento způsob financován­í zájem. A to i během pandemie, protože obrat meziročně vzrostl o 40 procent na loňských 120 milionů korun.

„Toto tempo růstu bychom chtěli udržet i v roce 2022 a dosáhnout obratu 168 milionů korun,“říká manažer Liberisu pro střední Evropu Petr Hojný. Od spuštění firma poskytla peníze tisícovce podnikatel­ů, letos počítá přibližně se šesti stovkami. Horní hranicí financován­í jsou tři miliony korun. Firma nyní pracuje na digitaliza­ci, aby si klienti mohli financován­í zařídit jedním kliknutím.

„Ukazuje se, že klienti naši službu využívají jak v časech dobrých, třeba na rozvoj podnikání či na doplnění zásob, tak v dobách zlých, kdy financován­í směřuje zejména na udržení byznysu, platby dodavatelů­m či na zajištění provozu s covidovými opatřeními. Většina podniků se musela zamyslet nad svým obchodním modelem a investovat do vybudování e-shopů či nových distribučn­ích kanálů, jako je například rozvoz jídel,“doplňuje Hojný.

Zejména pro e-shopy může být podobný způsob financován­í zajímavý. „Nejvíce klientů máme z oblasti nákladní dopravy, stavebnict­ví, maloobchod­u a velkoobcho­du. Ale v segmentu e-commerce vidíme velký nárůst poptávky,“říká šéf české pobočky fintechu Lidya Libor Vaníček. Firma od loňského podzimu spolupracu­je s e-shopovou platformou Shoptet.

Dat, která vypovídají o finančním zdraví či šancích byznysu do budoucna, je nyní obrovské množství. Nejen na sezonní či denní bázi, ale pro každý okamžik.

Celkový objem úvěrů, které Lidya poskytla na českém trhu, ke konci loňského roku vystoupal na 300 milionů korun. Letos chce rozpůjčova­t půl miliardy. Vaníček říká, že se objevuje poptávka i po úvěrech s delší splatností.

„Takové úvěry aktuálně testujeme a v průběhu prvního čtvrtletí se rozhodneme, zda se stanou součástí naší nabídky,“uvádí. „Covid, energie, dostupnost pracovní síly a úrokové sazby budou letos hlavními tématy malých a středních firem. Naší společnost­i se růst úrokových sazeb dotýká pouze okrajově, protože naše zdroje pro úvěrové aktivity pocházejí ze zahraničí, kde je situace na finančním trhu klidnější,“doplňuje Vaníček.

Na krátkodobé financován­í e-shopů se zaměřuje také Lemonero, kde má od předloňské­ho října jedenáctip­rocentní podíl Komerční banka. I v tomto startupu analyzují data z různých zdrojů v reálném čase.

„Poptávka rychle roste. Nejen ze strany e-shopů, ale také ze strany partnerů, kteří si chtějí Lemonero integrovat do svého systému. Toto odvětví se ukazuje jako budoucnost financován­í malého a středního byznysu, silně roste v USA i v západní Evropě,“říká šéf a spoluzakla­datel Lemonera Jan Laštůvka.

 ?? Foto: Flowpay ?? Český startup William Jalloul a Daniel Hastík rozjeli službu Flowpay, která půjčuje menším firmám peníze, nejčastěji na provoz.
Foto: Flowpay Český startup William Jalloul a Daniel Hastík rozjeli službu Flowpay, která půjčuje menším firmám peníze, nejčastěji na provoz.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia