Dnes Prague Edition

Prodej e-kol stoupl o 2,5 procenta

-

PRAHA Prodej elektrokol v Česku se loni zvýšil zhruba o 2,5 procenta na 123 tisíc. Jejich tuzemská produkce stoupla o 37,5 procenta na 330 tisíc kol. Zájem roste především v segmentu terénních a cestovních e-kol. Vyplývá to z údajů serveru Bike Europe a největšího tuzemského prodejce ekolo.cz.

Na rozdíl od západní Evropy jsou v Česku nejoblíben­ější horská elektrokol­a. Jakub Dittrich ze společnost­i ekolo.cz tvrdí, že tvoří až 62 procent prodaných elektrokol. Minimální podpora cyklodopra­vy ve většině měst se podle něj naopak odráží v malém zájmu o městská a skládací elektrokol­a, zastoupená v prodejích podílem pouze 11,5 procenta.

Průměrná cena elektrokol prodávanýc­h v Česku se loni pohybovala mezi 45 a 65 tisíci korunami. „Vzhledem k růstu cen komponent si v letošním roce zájemci připlatí o několik procent ceny navíc,“uvedl Dittrich.

Nejprodáva­nějšími značkami jsou Crussis Electrobik­es a řetězec Mountfield se značkou MTF. Dalšími úspěšnými značkami na trhu jsou Leader Fox, Apache, Rock Machine, Superior, Lectron, Lovelec, Pells, Agogs nebo 4ever.

Poptávka po elektrokol­ech v Evropské unii loni překročila 4,5 milionu kusů, z čehož asi sedm procent uspokojili čeští výrobci. Mezi největší tuzemské exportéry elektrokol patří společnost­i BPS bike, Bike Fun, Bohemia Bike, 4ever či Totem Bike.

K nejsledova­nějším vlastnoste­m elektrokol, především těch určených pro cykloturis­tiku, patří maximální dojezd a možnost dobíjení během dne. Většina nových e-bicyklů na trhu přitom disponuje baterií s kapacitou přes 600 watthodin, což znamená dojezd podle hmotnosti jezdce a obtížnosti terénu od 40 do 180 kilometrů. (ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia