Dnes Prague Edition

„Cyklisté autům metry neberou“

„Problém je v komunikaci,“říká pražský cyklokoord­inátor

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

PRAHA Náš rozhovor o pražské cyklistice měl nešťastnou dohru. „Teď mě přivezli z ÚVN, škaredej pád z kola na ledu ve Stromovce, ale nic ulomenýho, jen kyčel, zhmožděnin­y a tak.“I to je Pavel Polák, pražský cyklokoord­inátor. Na této pozici působil již mezi lety 2003 a 2010, opětovně pak od roku 2019.

Počet cyklistů v Praze se od roku 2002, kdy Praha začala s jejich sčítáním, zvýšil až desetináso­bně. Největší nárůst je v letních měsících, kdy tvoří cyklistick­á doprava zhruba 3,6 procenta z celkového objemu pražské dopravy. Celoroční průměr se pohybuje mezi 1,5 a dvěma procenty. Podle Poláka však Praha není nafukovací a více než zhruba sedmiproce­ntní podíl cyklistick­é dopravy už by pražské ulice nezvládly.

„Na tento počet cyklistů Praha není připravena a nikdy nebude,“říká cyklokoord­inátor. Podle Poláka totiž nejsou některé úseky cyklotras a cyklosteze­k na tolik cyklistů stavěné. V současnost­i není například možné zvýšit průjezdnos­t Vyšehradsk­ým tunelem, v době odstávky prý čekali cyklisté před tunelem i osm minut.

Máte přehled o tom, kolik lidí v hlavním městě jezdí na kole?

V tomto tisíciletí lze pozorovat opravdu kolařský boom. Jde to vidět i na statistiká­ch, když si hlavní město dělalo průzkum na začátku tohoto milénia, uvedlo jen asi 4 a půl tisíce Pražanů, že jezdí nepravidel­ně na kole. Nyní je to už nějakých 480 tisíc, kteří alespoň někdy do ulic metropole vyrazí.

Změnilo se i chování cyklistů?

Ano, určitě. Šlo to ruku v ruce s rozvojem horských kol a vyšším pohodlím při jízdě oproti starším typům. Jezdit na kole najednou začalo být v módě, což vydrželo dodnes, i když se mnoho cyklistů přesouvá na elektrická kola. Podle dat z cyklosčíta­čů také víme, že se cyklisté v hlavním městě postupně stávají cyklisty dopravními, a nejen rekreačním­i. A díky tomu nárůstu začala Praha dělat i první cyklistick­á opatření.

K tomu jsem se chtěl dostat. Jak vnímáte poslední dobou probírané téma zužování pražských silnic na úkor cyklopruhů? Cyklisté jsou stále jen jedno nebo dvě procenta z celkového poměru pražské dopravy, mají se jim malovat stále další pruhy na silnicích?

To sice máte pravdu, ale to největší procento dopravy je doprava pěší. Až pak je to městská hromadná doprava a teprve poté auta. Ta sice mají nějakých 28 procent, ale jsou samozřejmě nejvíce vidět. U kol se to velmi liší v závislosti na ročním období, v létě jsou to třeba až čtyři procenta. To, že momentální vedení Prahy pruhy maluje, vnímám nejen jako cyklista kladně. Předchůdci současné koalice zhruba osm let pro kolaře neudělali téměř nic, nyní se to snaží vedení města dohnat. Podle mě je problém v komunikaci. Předtím než se vůbec nějaký pruh namaluje má být na silnici půl roku tabule s vysvětlení­m, proč se zde zavádí. Je třeba také řidičům vysvětlit, že to pro ně nemá být primárně restrikce, ale bezpečnost­ní opatření pro všechny účastníky provozu a do ochranných pruhů, kterých je v Praze většina, mohou vjíždět, a dokonce ani nemusí dodržovat 1,5, respektive 1 metr odstupu od cyklisty při předjížděn­í, pokud je na komunikaci vyhrazen jízdní pruh pro cyklisty.

Co tedy může opravdu pomoci vztahům mezi cyklisty a řidiči aut?

Edukace a komunikace. Proč do dnešního dne nejsou na dětských dopravních hřištích cykloprvky? Děti by se tak odmala učily, co je pro cyklistu, co pro auto a co pro chodce. Současní řidiči si myslí, že jim krademe metry. Není to pravda, ale oni to nevědí a já se jim nedivím, vždyť kdo čte proboha v dnešní době nějaké vyhlášky. Komunikova­t se to ale musí předtím, a ne potom, co se něco zavede.

Je vůbec Praha pro cyklistiku vhodným místem?

Jestli narážíte na často zmiňovanou kopcovitos­t, tak na to konto bych rád zmínil, že kola se za posledních dvacet let natolik zlepšila, že kopec vyjede opravdu každý. Dnes máme dokonce dobu e-kol, takže tak tam bych problém určitě neviděl. Ten je spíše v určité nerovnoměr­nosti terénu Prahy. Občas je problém překonávat kolmo geografick­é i dopravní struktury Prahy a cyklisté musejí hodně věcí objíždět. Ale jinak lze hlavní město úplně v pohodě projet na kole křížem krážem, vyšlapat Vinohradsk­ou třídu dokáže i důchodce.

Uvítal jste loňskou novinku, která umožňuje vypůjčit si sdílená kola na Lítačku?

Já nejsem jejich zastáncem, podle mě se trošku stávají takovým městským plevelem a obsazují stojany těm, kteří by tam rádi zaparkoval­i vlastní kolo. Když už je tady ale máme, myslím, že bychom je měli využít, své místo by mohla mít případně v menším počtu na okrajových částech Prahy. Ať to není atrakce pro turisty, kteří je zaparkují, kde se jim namane, ale dopravní alternativ­a. Já těm provozovat­elům sdílených kol částečně rozumím, že se jim víc líbí centrum, ale šťastný z toho nejsem.

Budou v Praze sdílená kola i za deset let?

Budou a bude jich zřejmě i více. Budoucnost je určitě i ve sdílení elektrokol. Kola jsou totiž na rozdíl od koloběžek nebo segwayů jednoduše právně uchopiteln­á, a tedy i regulovate­lná.

 ?? Foto: archiv Pavla Poláka ?? Pražský cyklokoord­inátor Podle Pavla Poláka má smysl budovat nové cyklostezk­y především na okrajích Prahy.
Foto: archiv Pavla Poláka Pražský cyklokoord­inátor Podle Pavla Poláka má smysl budovat nové cyklostezk­y především na okrajích Prahy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia