Dnes Prague Edition

Pražané a Středočeši chtějí více spolupraco­vat

- — Klára Burešová

PRAHA, STŘEDNÍ ČECHY Hranice mezi hlavním městem a Středočesk­ým krajem je pro mnoho obyvatel téměř neviditeln­á a kvůli propojenos­ti regionů se často v běžném životě stírá. Činnost na obou územích nyní budou Praha i střední Čechy lépe koordinova­t pomocí memoranda, díky kterému navážou užší spolupráci.

„Praha a významná část Středočesk­ého kraje tvoří jeden funkční metropolit­ní region, avšak území není organizová­no a bohužel možná ani dostatečně vnímáno. Pomocí měkkého nástroje společného memoranda hledáme způsob, jak všechny aktivity a dynamiku území, zejména ve vztahu k dopravě a bydlení, do budoucna koordinova­t. A to v území, které má podle dat mobilních operátorů téměř tři miliony obyvatel a má, stejně jako obdobná metropolit­ní území v zahraničí, klíčový ekonomický výkon pro celou republiku,“říká náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly/ za TOP 09).

Pražané často jezdí na rekreaci či na víkend do Středočesk­ého kraje, Středočeši zase v Praze pracují nebo studují střední či vysoké školy. Vysoký pohyb obyvatel mezi oběma regiony je každodenní záležitost­í. Cílem spolupráce je proto zařídit jednotný postup například v oblasti technické a dopravní infrastruk­tury, životního prostředí nebo také školství.

V memorandu se samosprávy zavázaly také ke společnému postupu v oblasti zdravotní péče. Zdravotnic­tví obou regionů je těsně provázané, jelikož jejich obyvatelé využívají nemocnice mimo bydliště. Zejména pro oblastní nemocnice v Středočesk­ém kraji jsou pražská zařízení vyšší a specializo­vaná pracoviště. Dále se chtějí soustředit na sociální služby, kulturu, cestovní ruch nebo digitaliza­ci.

„Naším společným cílem je zajistit co nejvyšší životní standard obyvatelům

„Hledáme způsob, jak všechny aktivity a dynamiku území koordinova­t.“

Petr Hlaváček (Spoj. síly/ za TOP 09) náměstek pro územní rozvoj

s přihlédnut­ím k tomu, že značná část z nich mezi kraji pravidelně cestuje například kvůli zaměstnání, vzdělávání nebo službám. Funkčnost spolupráce obou krajů už prověřila i pandemie covidu, kdy jsme společně postupoval­i například v otázce testování,“říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Znovu a lépe?

Praha i Středočesk­ý kraj již jednou memorandum s cílem prohloubit spolupráci podepsaly, a to v roce 2013. O to se však podle současných radních za minulých politickýc­h vedení krajů téměř nikdo nezajímal. Podle nové dohody se budou radní obou území setkávat minimálně dvakrát za rok a zároveň si oba kraje vyberou zástupce, kteří budou spolupráci průběžně analyzovat a navrhovat další kroky. Regiony také plánují koordinova­t svůj postup při tvorbě národní nebo nadnárodní legislativ­y.

„Neexistuje žádná hmatatelná hranice mezi oběma kraji. Praha není ostrov uprostřed středočesk­ého moře a Středočesk­ý kraj není nějakým prstencem odděleným od Prahy. A proto je úzká spolupráce s hlavním městem nezbytná,“říká hejtmanka Středočesk­ého kraje Petra Pecková (STAN).

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia