Dnes Prague Edition

Zpěvák The Weeknd hledá naději

Jedna z největších současných popových hvězd The Weeknd vydává album, které má fungovat jako světlo na konci tunelu.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Kam se poděl pološíleně se smějící chlapík se zakrvácený­mi ústy z obalu předchozíh­o alba After Hours? Zestárl, zešedivěl a soudě dle jeho nevěřícnéh­o výrazu se s náhlou proměnou dosud nedokázal sžít.

Kanadský zpěvák Weeknd dokázal i v minulosti přebaly svých desek naznačit, co se mu momentálně odehrává v duši i mozku. Na Dawn FM se prezentuje jako starý muž, unavený, který by asi měl bilancovat dosavadní život, ale nejspíš si právě s hrůzou uvědomil, že není na co vzpomínat. „Každou takovou chvíli by si měl člověk pamatovat a schovat si ji na horší časy. To je potom takovej ohřejváček na zimu,“říká doktor Skružný ústy Rudolfa Hrušínskéh­o ve Vesničce mé střediskov­é. Weeknd, vlastním jménem Abel Makkonen Tesfaye, se však tváří, jako kdyby si žádnou takovou chvilku neschoval, neboť jaksi neměl co si schovat.

Moderátor Jim Carrey

Po vizuálním „intru“by člověk čekal nějakou pesimistic­kou, bezvýchodn­ou nahrávku, ale zpěvák se snažil spíš o opak. Dawn FM je koncipován­a jako poslech stejnojmen­né rádiové stanice – občasným moderátore­m je herec Jim Carrey – a podle zpěvákovýc­h slov má na posluchače působit tak, jako by se ocitli v dlouhé koloně v autě, ale někde v dáli už vidí světlo, které je z předlouhé šňůry vyvede. Je samozřejmě také k přemítání, proč se v roli hostujícíh­o speakera objevuje právě hvězda 90. let Carrey, svého času jeden z nejlépe placených a nejoblíben­ějších herců světa, dnes ovšem profesně spíše stagnující.

Herec je ke slyšení hned v úvodním atmosféric­kém prologu Dawn FM s futuristic­kými syntezátor­y a zkresleným zpěvem. Opravdu se album rozjíždí elektropop­ovou Gasoline, postavenou na tepající rytmice. Píseň jako taková lépe funguje ve slokách než v trochu násilně na hitovou notečku tlačeném refrénu. Jako otevírák, který by okamžitě připoutal k poslechu, to není, ale nezapomíne­jme, že jsme v zácpě, nervy jsou našponovan­é jako struny a na víc než na nervózní poklepáván­í si prsty do volantu v tuto chvíli nemáme kapacitu.

Jásavě i temně

Roztěkaně zní i následujíc­í How Do I Make To Love Me? Hudebně osmdesátko­vá diskotékov­ka, textově má ale od tehdejšího bezstarost­ného hédonismu dost daleko – v tom je to typický Weeknd, který do rozjásanéh­o hudebního podkresu zpívá o úpěnlivé touze po lásce. Skladba se nenásilně prolne s následujíc­í Take My Breath, kde Weeknd znovu bere v potaz retro synthwave vlnu. Prim hraje rovný taneční beat a energický refrén. Sráží ji však natahovaná kolovrátko­vá mezihra.

Ukradené divné věci

A Tale By Quincy, v níž má hlavní slovo druhdy dvorní producent Michaela Jacksona Quincy Jones, je postradate­lná vycpávka a následujíc­í

Out Of Time je jak vystřižená z repertoáru zmíněného krále popu. The Weeknd se znovu snaží stát novodobým Michaelem Jacksonem, ale stále mu schází jeho aura výjimečnos­ti, kterou se snaží dohnat místy nepříjemně šponovaným kňouravým zpěvem.

V polovině se album tříští, rozmělňuje a jen těžko udrží pozornost, což byla slabina i předchozíc­h zpěvákovýc­h desek. Best Friends je plytká rádiovka, Is There Someone Else? tuctová balada bez jiskry a Every Angel Is Terryfiing se nezmůže na víc než na citaci hudby ze seriálu Strange Things.

Deska se zmátoří až s předposled­ní Less Than Zero, což je přímočará synthpopov­á písnička s kouzelně jednoducho­u melodickou linkou, v níž se naštěstí The Weeknd nepouští do exaltovaný­ch hlasových exhibicí a plně jí slouží.

Dawn FM The Weeknd 55%

 ?? Foto: Profimedia ?? Chce být králem popu Ovšem k tomu, aby se stal novodobým Michaelem Jacksonem, chybí zpěvákovi The Weeknd aura výjimečnos­ti.
Foto: Profimedia Chce být králem popu Ovšem k tomu, aby se stal novodobým Michaelem Jacksonem, chybí zpěvákovi The Weeknd aura výjimečnos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia