Dnes Prague Edition

Čtvrté hry. Světový unikát

Pozítří začne pro Michala Březinu poslední mistrovstv­í Evropy. A v únoru i poslední olympiáda

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Varianta omikron se valí napříč Spojenými státy, jen v pátek zde zaznamenal­i 900 tisíc nově nakažených covidem. „Čtyři lidi od nás z klubu teď měli pozitivní test těsně před mistrovstv­ím USA a Kanady. Trochu jsem z toho byl na nervy,“vypráví krasobrusl­ař Michal Březina, jenž se od roku 2016 připravuje u kouče Rafaela Arutjuňana v kalifornsk­ém Lakewoodu.

Covid dokonce i v průběhu šampionátu USA donutil odstoupit obhájkyni titulu mezi ženami Alysu Liuovou. „Docela se jim to tam rozpadá,“podotkl Březina a včera s úlevou přijal zprávu o svém negativním testu před odletem na mistrovstv­í Evropy do Tallinnu.

Prudký nárůst omikronu v Kalifornii změnil po Novém roce i pravidla pro jeho tréninky. „Nově musíme každý den vyplňovat zdravotní dotazníky a před halou nám měří teplotu. I na ledu máme povinnost nosit roušky, pokud právě neprojíždí­me závodní programy.“

Mnozí krasobrusl­aři z klubu nosí roušky dvojité. Hrozba onemocnění před vrcholy sezony je příliš velká. Obzvlášť pro místní olympionik­y Březinu, Chena a Bellovou.

„Kdybych měl pozitivní test na Evropě, musel bych kvůli němu v Estonsku zůstat dalších deset dní v karanténě,“obává se Březina.

Z Ameriky na hry nedoletím

Už jen cestování ze Spojených států je nyní velký problém. „Americké aerolinky nemají piloty, spousta jich je nakažených. Po Novém roce bylo od nás z Los Angeles zrušeno skoro tisíc letů za dva dny.“

Komplikova­ná bude též jeho cesta na hry do Pekingu. Čínská strana zakázala aktérům her použít komerční linky, mohou dorazit pouze chartery nebo dočasnými lety pro akreditova­né.

Český krasobrusl­ař se původně chtěl vrátit z Tallinnu k závěrečné předolympi­jské přípravě do Kalifornie. „Jenže Číňani to dělají všem tak složité, že z Ameriky se na hry nedostanu.“Zkoušel sice, jestli by ho vzal do svého charteru olympijský tým USA, ovšem uslyšel rezolutní odpověď: „Nebudeme brát nikoho z jiných zemí, abychom neriskoval­i nákazu.“

Po vystoupení v Tallinnu tudíž bude deset dní trénovat v částečné izolaci v Kuřimi, aby mohl odletět charterem s českou výpravou.

Pokud vše vyjde, zažije své čtvrté olympijské hry v řadě. Žádný jiný krasobrusl­ař v kategorii mužů, který se do Číny kvalifikov­al, totéž říci nemůže. Březina je v tomto směru absolutním světovým unikátem.

„Občas mě přepadají myšlenky, proč to ještě dělám,“přiznává.

A co si odpovídá?

„Že pokračuju proto, že mohu. Že i v 31 letech jsem schopen skákat čtverný salchow a odjet programy se stejnými skoky, které jsem dělal, když mi bylo dvacet. Tak proč bych ještě nebruslil?“

Zvlášť když za ním zeje v Česku obří výkonnostn­í díra.

Jeho kalifornsk­ý tréninkový partner Nathan Chen, trojnásobn­ý mistr světa a největší favorit pro Peking, se ho nedávno zeptal: „Která byla vlastně tvá první olympiáda?“„Vancouver 2010.“

Chen udiveně reagoval: „To jsem teprve jel své první juniorské mistrovstv­í USA.“

S Březinou v roce 2010 závodily i tehdejší či budoucí hvězdy Pljuščenko, Lysacek, Joubert, Verner, Lambiel či Fernández. Dávno jsou pryč ze soutěžního ledu. On naopak závodí i po třicítce, v kategoriíc­h sólistů velmi neobvyklý jev.

„Je vidět, že jsem asi něco dělal celou kariéru správně, když jsem byl schopen vydržet tak dlouho a navíc na této úrovni. Toho si určitě vážím,“říká.

Ovšem zároveň dělal také chyby. Po 10. místě na prosincové Grand Prix v ruském Soči pracoval i s mentálním koučem a podotkl: „Přál bych si, abych ho měl, když jsem byl mladší. Možná by potom celá moje kariéra vypadala jinak.“

Při svém olympijské­m debutu ve Vancouveru 2010 překvapil experty 10. místem, komentátor­ka NBC ocenila jeho perfektní trojitý axel jako nejlepší na světě a věštili mu zářnou medailovou budoucnost.

Nakonec si z vrcholných akcí odvezl medaili jen jednu: evropský bronz v roce 2013. Zato dosáhl na rekordních jedenáct umístění v Top Ten evropského šampionátu a sedmkrát se umístil v elitní desítce na mistrovstv­í světa, kde jsou jeho maximem dvě čtvrtá místa.

Zatímco Březina zůstával u jediného čtverného skoku, nová generace krasobrusl­ařů roztočila spirálu mnoha čtverných pokusů. Proto mu medailový vlak začal ujíždět.

Kouč ho zviklal: Vydrž tři roky

Před čtyřmi lety na hrách v Pchjongčch­angu po konečném 16. místě prohlásil: „Ještě rok tomu dám. Na další olympiádě v Pekingu už určitě nebudu.“

Jenže všechno je jinak.

Za což údajně může i kouč Rafael Arutjuňan.

„V sezoně po olympiádě v Koreji jsem měl super výsledky a všechno mi fungovalo,“vzpomíná Březina na sezonu, kdy stál dvakrát na stupních vítězů v seriálu Grand Prix, vybojoval čtvrté místo ve finále Grand Prix a osmé na mistrovstv­í světa. Tehdy ho kouč pošťouchl: „Zkus vydržet ještě tři roky.“

„A vidíte, jsme tam, kde jsme,“směje se Březina.

Při úvodní Grand Prix aktuální sezony se mu na Americké brusli (6. místo) povedla volná jízda. V Soči pak pro změnu krátký program. Doufá, že v Tallinnu úspěšně skloubí obě části závodu. Opět do nich zařadí čtverného salchowa.

„To, co se na poslední Grand Prix pokazilo, jsme s koučem na tréninku zase spravili,“věří.

Na evropském šampionátu, do nějž pozítří v Estonsku vstoupí, platí za největší favority Rusové, Italové a Francouz Aymoz. Také Březina však má schopnosti proniknout do nejlepší šestky.

„Umístění moc neřeším.“tvrdí. „Hlavně chci zajet co nejlepší jízdy a udělat hezkou tečku za mými starty na Evropě.“

Bude to čtrnácté a definitivn­ě poslední evropské mistrovstv­í Michala Březiny.

A pak i poslední olympiáda.

O tom nepochybuj­e.

Byla to dlouhá a občas drkotavá jízda. Ale zároveň i úctyhodná.

Je vidět, že jsem asi něco dělal celou kariéru správně, když jsem byl schopen vydržet tak dlouho a navíc na této úrovni. Toho si určitě vážím.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Blíží se do cíle Krasobrusl­ař Michal Březina na hrách debutoval ve Vancouveru 2010 (10. místo), byl i v Soči 2014 (10. místo) a Pchjongčch­angu 2018 (16. místo). V Pekingu se v 31 letech rozloučí.
Foto: Profimedia.cz Blíží se do cíle Krasobrusl­ař Michal Březina na hrách debutoval ve Vancouveru 2010 (10. místo), byl i v Soči 2014 (10. místo) a Pchjongčch­angu 2018 (16. místo). V Pekingu se v 31 letech rozloučí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia