Dnes Prague Edition

Co s extraligou během her?

-

veřejnosti finální nominaci na hry. Čekejte, že nemálo jich bude brát právě z extraligy, nemluvě o tom, že by z ní mělo zamířit do Pekingu i spoustu Slováků a Lotyšů.

Pozitivní je, že všechny extraligov­é kluby splnily klíčovou podmínku pro postup do nadstavby, tedy odehrát polovinu utkání základní části. I kdyby totiž týmy nezvládly kompletní program, soutěž má v záloze procentuál­ní přepočet bodů dle odehraných zápasů.

Nic se v tuto chvíli nemění ani na přímém sestupu posledního celku po základní části (nyní Zlín), ani na baráži pro předposled­ní tým (nyní Kladno). Vedení soutěže ani kluby změnu nenavrhly. Zatím.

Už minulý týden však ukázal, že se vše může rychle změnit. To když v Třinci mezi hráči i členy realizační­ho týmu ve středu vyšlo několik (pod deset) pozitivníc­h testů na covid. Krajská hygienická stanice poslala pozitivně testované do čtrnáctide­nní izolace a všechny ostatní do sedmidenní karantény.

Oceláři odložili nejbližší souboje s Libercem, Karlovými Vary a Brnem. „Karanténa skončí po sedmi dnech v případě negativníc­h výstupních PCR testů. Na ty půjdeme ve středu 12. ledna,“řekla mluvčí klubu Dita Ondrejková.

Třinec by tak mohl stihnout, byť ještě ne v plném složení, páteční utkání se Zlínem. „Negativně testovaní hráči v karanténě jsou doma, nemůžou trénovat, ale aby zcela nevypadli z tréninkové­ho procesu, rozvezli jsme jim rotopedy a další pomůcky,“popisuje mluvčí Ondrejková. Odložená utkání musí Třinec odehrát do třiceti dnů od původního termínu.

Záložní plán

Covidu se nevyhnula ani například Liga mistrů. Německé orgány uvrhly do karantény celý mnichovský Red Bull, čímž nedošlo na semifinálo­vý duel s finskou Tapparou Tampere.

Zápasy se škrtají i v dalších zemích. Kdo se připraví a najde alternativ­u, může být pomyslný vítěz.

„Covid se pravděpodo­bně v republice opět rozjede a postihne každý tým. My máme pro tento případ připravené hráče ve Vrchlabí a v naší juniorce. Nějakým způsobem se s tím popereme,“tvrdí například pardubický kouč Richard Král.

Mimochodem, bude zajímavé ve čtvrtek pozorovat, kolik hráčů Dynama dostane pozvánku do reprezenta­ce, protože ambiciózní majitel klubu Petr Dědek nedávno prohlásil, že nebude souhlasit s účastí svých svěřenců na hrách, pokud je v Číně v případě pozitivníh­o testu bude čekat pětitýdenn­í karanténa.

Ta by měla být kratší, ale to podstatu výroku příliš nemění. Klub totiž oficiálně nemůže bránit hráči reprezento­vat, ovšem pokud ho soukromě poprosí či na něj zatlačí, aby se sám z účasti omluvil, hokejista má právo olympiádu odříct.

Vyhlídky jsou tak jako tak spíš pesimistic­ké, lze očekávat potíže.

Hokej – a nejen on – dostává zabrat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia