Dnes Prague Edition

EMA varuje před 4. dávkou

-

PRAHA Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vyjádřila pochyby o očkování proti koronaviru druhou posilující dávkou. Podle zástupce agentury Marka Cavaleriho neexistují žádná data, která by hovořila ve prospěch čtvrté dávky stávajícíc­h vakcín. Opakovaná vakcinace podle Cavaleriho může mít dokonce opačný účinek, tedy snížení imunity. České ministerst­vo zdravotnic­tví pro MF DNES uvedlo, že poznatky EMA zohlední.

„Ministerst­vo zdravotnic­tví vnímá Evropskou lékovou agenturu jako nejvyšší autoritu v oblasti zkoumání vakcín a jejími závěry se bude důsledně v rámci expertních skupin zabývat,“sdělil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Cavaleri kromě pochybnost­í ohledně čtvrté dávky, a možného opačného účinku v podobě snížení imunity, upozornil, že v souvislost­i s variantou omikron je nutné získat další data, aby bylo jasné, zda jsou současné vakcíny účinné i proti této mutaci.

EMA svým vyjádřením reagovala na rozhodnutí několika zemí světa, které chtějí nejrizikov­ějším skupinám obyvatel nabídnout čtvrtou dávku vakcíny. O takovém postupu uvažuje například Dánsko, už v úterý podání čtvrté dávky například onkologick­ým pacientům schválilo Řecko. Druhou posilující dávku už začaly využívat třeba Izrael či Chile.

Postup těchto států kritizuje i Světová zdravotnic­ká organizace (WHO). Vůči přeočkováv­ání obecně mají pochybnost­i i někteří čeští odborníci. Přirozenou vakcínou se podle imunologa Vojtěcha Thona stal sám omikron. Souhlasí s ním i například vedoucí oddělení virologie Centra klinických laboratoří Hana Zelená, podle níž přirozeně prodělaná infekce vždy zaručí nejkvalitn­ější imunitu. (slo, miš)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia