Dnes Prague Edition

Česko nabízí Polsku dohodu, kterou už jednou odmítlo

-

Vláda znovu zahajuje jednání o polském dolu Turów, jehož činnost poškozuje životní prostředí v českém pohraničí. Jde na to ovšem zvláštní metodou. Praha hodlá Varšavě předložit naprosto stejnou dohodu, kterou loni vypracoval exministr Richard Brabec (ANO) a Poláci ji následně odmítli. Včera o tom informoval­a nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

„Jsme připraveni odjet do Varšavy hned 18. ledna, poté co bude vyslovena důvěra naší vládě. Vycházet budeme z dohody, která vznikla v září. Nic nového navrhovat nebudeme,“sdělila Hubáčková.

Zmíněný zářijový návrh vedl k tomu, že Poláci naštvaně opustili jednání a schůzky už neobnovili. Požadovali, aby platnost dohody byla pouze dva roky, což Češi nechtěli připustit. Důl má z polské strany povolení k těžbě až do roku 2044.

Připravená smlouva má zavázat Polsko k tomu, aby Česku zaplatilo 45 milionů eur ( 1,3 miliardy korun) na stavby vodovodů do oblasti, odkud voda vlivem provozu dolu mizí. Poláci mají také vybudovat stínicí protihluko­vý a protiprach­ový val nebo těsnicí podzemní stěny bránící odtoku vod.

Od podání zmiňovanéh­o návrhu se vyměnili ministři na obou stranách a polský resort životního prostředí řídí Anna Moskwová. Rétorika nepřipoušt­ějící jakékoliv pochybení však zůstala, o čemž svědčí odvolání polského velvyslanc­e z Prahy Mirosława Jasińského za to, že v rozhovoru přiznal aroganci Varšavy ve vzájemném sporu.

Z Polska se ozývají dál hlasy o tom, že původní dohodu nepřijmou. Polský deník Gazeta Prawna informoval o záměru Varšavy snížit polské kompenzace ze 45 milionů euro na 25 milionů (625 milionů korun), což zřejmě boří naděje na podpis dohody v původním znění. Češi o zmiňovaném záměru nemají prý potuchy. „Nic takového oficiálně nezaznělo,“odmítla věc komentovat Hubáčková.

Do věci se mezitím vložili i Piráti. Ti navrhují, aby se na Varšavu vystupňova­l tlak tím, že Česko přiměje Evropskou komisi k tomu, aby Polsko ještě více pokutovala za to, že nerespektu­je rozhodnutí Evropského soudního dvora a nezastavil­o těžbu v Turówě. Varšava má nyní podle soudu platit 12,5 milionu korun denně, ale nečiní tak. „Vzhledem k růstu cen elektřiny ta pokuta na ně nemá žádný dopad. Pokuta se musí zvýšit, aby to pocítili,“navrhuje liberecký krajský radní za Piráty Václav Židek. (tom)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia