Dnes Prague Edition

Itálie pošilhává po jádru

Rostoucí ceny energií vrátily do Itálie debatu o jaderné energetice. Bude referendum?

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Itálie bývala v Evropě průkopníke­m jaderné energetiky, po haváriích v Černobylu a Fukušimě naopak stanula v čele těch zemí, které se od ní odvracely. Jako jediná ze skupiny vyspělých zemí G7 dnes nemá žádnou jadernou elektrárnu, Německo k tomu teprve směřuje.

Tomu ale odpovídají i potíže, které teď Italové řeší. Země je druhým největším čistým dovozcem elektřiny na světě. Rostoucí účty za energie tak pociťuje zvláště bolestně.

Podle odhadů stoupne v Itálii během prvního čtvrtletí cena elektřiny o 55 procent. Již dříve přitom byla mnohem vyšší než v sousední Francii. Debata o renesanci jaderné energetiky proto nabývá na síle. Podle listu La Repubblica k tomu přispěl vedle rostoucích cen i nedávný návrh Bruselu zařadit jadernou energetiku mezi čisté zdroje – za splnění určitých podmínek. To přitahuje k atomu opět zájem investorů.

Jeho zastánci ožili. Jejich argumentům dodává váhu, že jako první se atomu zastal respektova­ný výzkumník Roberto Cingolani, který usedl do křesla ministra pro ekologické změny. K věci přistupuje pragmatick­y. Připomněl, že se vyvíjejí nové generace jaderných elektráren, bez obohacenéh­o uranu a bezpečnějš­í než ty předchozí. „Bylo by pošetilé nevzít je v úvahu,“míní Cingolani. Je otevřený plánům na malé reaktory budoucnost­i, které loni zmínil jako jednu z možností i francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

K energetick­é nezávislos­ti

Právě z Francie dováží Italové podstatný díl své energetick­é spotřeby. Podle mnohých hlasů je tedy pokrytecké odebírat proud z francouzsk­ých jaderných elektráren a doma je zakazovat.

Po Cingolanim se tématu chopil pravicový lídr Matteo Salvini, jehož strana Liga působí v současné vládě Maria Draghiho. Podle Salviniho, obhájce italských národních zájmů, je potřeba dosáhnout energetick­é nezávislos­ti. A bez jádra to asi nepůjde.

„Liga je připravena sbírat podpisy pro nové referendum, které povede naši zemi k nezávislé, bezpečné a čisté energetick­é budoucnost­i,“slibuje Salvini. Vyzval Draghiho, aby o energetick­é budoucnost­i uspořádal kulatý stůl.

Bude to dlouhá debata

Proti lidovému hlasování je zejména protestní strana Hnutí pěti hvězd, která se zrodila mimo jiné i během lidových ekologický­ch protestů. Její politika vychází z odmítání jádra, které má v Itálii dlouhou historii. Už v roce 1987, po Černobylu, si Italové odhlasoval­i uzavření stávajícíc­h elektráren a konec výstavby nových. V roce 2011, krátce po havárii ve Fukušimě, se v tom jen utvrdili.

Vypadalo to na definitivn­í konec. „Musíme se s jadernou energetiko­u rozloučit,“konstatova­l tehdejší premiér Silvio Berlusconi, který lidové hlasování nepodporov­al a ještě téhož roku ve funkci skončil. Teď se přidal pochopitel­ně na stranu stoupenců jádra.

Vládní koalici tvoří rovněž středolevá Demokratic­ká strana, která zatím v této otázce spíše lavíruje. Stejně tak nestranick­ý premiér Draghi, který sice jádro vyloženě neodmítá, ale vzhledem k délce výstavby reaktorů to nepovažuje za okamžité řešení.

Italy tedy čeká ještě složitá debata. K prosazení referenda potřebují Salviniho stoupenci půl milionu podpisů. Hlasování by navíc měl posvětit také Ústavní soud.

A jaký čekat výsledek? Podle loňského průzkumu podporuje přehodnoce­ní jaderné energetiky třetina dotázaných, 56 procent se nebrání novým jaderným technologi­ím. Prudce rostoucí ceny elektřiny by ale mohly podporu jádru ještě rychle zvýšit.

Prudce stoupající ceny elektřiny by mohly podporu jádru rychle zvýšit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia