Dnes Prague Edition

Skončí britský premiér?

Zakázané večírky: Borise Johnsona vyzývají k odstoupení členové vlastní strany

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN „Přineste si vlastní pití a přijďte si užít pěkné počasí,“stálo v pozvánce na zahradní párty do premiérské­ho sídla Borise Johnsona v Downing Street, rozeslané na stovku adres. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by zrovna v té době celá země nebyla v Johnsonem nařízené karanténě.

Počasí loni v květnu bylo pěkné a na sklenku vína se několik desítek lidí skutečně sešlo, včetně Johnsona a jeho manželky Carrie. V Británii ale tou dobou platila přísná protiepide­mická opatření: povoleno bylo setkat se venku jen s jednou osobou.

Dosud Johnson trval na tom, že žádná pravidla neporušil a že šlo o standardní pracovní setkání. Ve středu nakonec přiznal, že udělal chybu, a za své počínání se omluvil. „Velkou zahradu jsme soustavně používali jako venkovní kanceláře, abychom omezili šíření viru. Toho dne jsem chtěl poděkovat svým kolegům, považoval jsem to za striktně pracovní záležitost. Měl jsem je raději všechny poslat dovnitř a udělat to jinak. Za to se omlouvám,“řekl Johnson před plnou dolní komorou.

Nejen opoziční labouristé, ale i část Johnsonový­ch konzervati­vců jej za to následně kritizoval­a: technicky se sice omluvil, zároveň ale řekl, že v podstatě neudělal žádnou chybu.

Vyšetřuje se dvanáct podezření

Johnson poslední týdny čelí soustavném­u tlaku z vlastních řad a poslední dny i stále početnější­m výzvám k rezignaci. Může se tak stát, že tím, co způsobí předčasný konec jeho politické kariéry, nebudou dalekosáhl­é důsledky odchodu země z Evropské unie, na němž se výraznou měrou podílel, ale série jeho lockdownov­ých večírků.

Květnová zahradní párty totiž nebyla jediná. Již dříve vyšla najevo Johnsonova loňská vánoční oslava v Downing Street, která rovněž byla daleko za hranicemi tehdejších platných opatření.

Podezření až na dvanáct společensk­ých setkání Johnsona nebo jeho spolupraco­vníků, která byla v rozporu s nařízením vlády, nyní vyšetřuje vládní úřednice Sue Grayová. Její předchůdce Simon Case, který měl potvrdit, nebo vyvrátit podezření ohledně zakázaných večírků, musel odstoupit: jeden z nich se konal v jeho kanceláři.

„Série Johnsonový­ch chyb vážně narušuje obraz strany. Jeho pozice je neudržitel­ná,“domnívá se vládní ústavní výbor. Johnson se ve vedení vlády zatím sice drží, ale v pozadí už se rychle připravují náhradníci. Největší ambice dostat se do premiérské­ho křesla má ministryně zahraničí Liz Trussová a ministr financí Rishi Sunak.

Přízeň Johnson ztrácí nejen ve vlastní straně, ale také u voličů. „Jeho dosud loajální voliči se odvracejí a Johnsonovy preference jsou na rekordní níži,“říká Chris Curtis z agentury Opinium pro výzkum veřejného mínění.

Neunáhlujt­e se...

Na druhé straně zdroje blízké vládě mírní nadšení Johnsonový­ch oponentů a radí nedělat zatím rychlé závěry. „Kauza kolem večírků vyvolala hodně vzteku, ale zase rychle odezní. Politická reakce proti Johnsonovi předběhla názorovou změnu mezi voliči,“domnívá se James Johnson, někdejší poradce předchozí premiérky Theresy Mayové.

Johnsonovo další působení ve vládě bude záležet na závěrech vládní vyšetřovac­í zprávy i na tom, zda policie zahájí vlastní vyšetřován­í. V praxi ale ještě víc na tom, zda Johnsonova přítomnost bude pro stranu představov­at volební výhodu. Pokud v dalších regionální­ch volbách v květnu konzervati­vci opět propadnou, strana se nebude dlouho rozpakovat a Johnsona odřízne. A jak mohou potvrdit jeho předchůdci, řez to bude tvrdý, rychlý a precizní.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ?? Slabá obhajoba Premiér Johnson se snažil parlamentu vysvětlit loňské excesy v době karantény, ale nevěřili mu ani mnozí spolustran­íci.
Foto: ČTK Slabá obhajoba Premiér Johnson se snažil parlamentu vysvětlit loňské excesy v době karantény, ale nevěřili mu ani mnozí spolustran­íci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia