Dnes Prague Edition

Když technokrat řídí přírodu

Technokrat­i všech zemí a všech barev se snaží přírodu změnit, vylepšit či nahradit. Ať už jde o klima, očkování, nebo gender. A úkolem politiky je lidi před těmito experiment­y ochránit.

- Petr Drulák Západočesk­á univerzita, bývalý náměstek ministra zahraničí

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron minulý týden natvrdo pojmenoval, co většina jeho protějšků v boji s covidem mlčky praktikuje: že s chutí otráví život nenaočkova­ným. Mluvil s jistotou technokrat­a, který nepotřebuj­e diskutovat o své pravdě a který si je navíc jist podporou naočkované většiny. Bez ní by mu hrozilo, že dopadne jako před několika lety, kdy se stejnou arogancí, tehdy motivovano­u bojem proti klimatický­m změnám, prosadil daně, které vyvolaly hnutí žlutých vest.

Nejde jen o Macrona a nejde jen o očkování. Technokrat­y všech zemí spojuje nadšení z toho, jak budou řídit globální klima či vytvářet nové a nové genderové kategorie. Technokrac­ie, v níž si klika expertů nárokuje vládu nad společnost­í, karikuje rozumnou myšlenku, aby politická rozhodnutí vycházela z odborné expertizy.

Pokud se dnes stoupenci očkování, řízení klimatu či genderové inflace sebejistě odvolávají na vědecký pokrok, je namístě připomenou­t, že sebejistot­a expertů také stojí za obrovskými škodami.

Je dobře, že dokážeme vyrábět energii i ze slunce a větru a že máme technologi­e šetrnější k lidem i přírodě. Připomeňme však experty, jejichž objevům a doporučení­m „vděčíme“za devastaci přírody a otravu našich organismů. Je dobře, že vakcíny umožňují zmírňovat průběh covidu a procentu nejzranite­lnějších i zachránit život. Připomeňme však experty, kteří v USA vyvolali trvalou epidemii závislosti, když od konce 90. let masivně předepisuj­í opiáty jako zázračné léky. Je dobře, že lidé, kteří cítí trvalý rozpor mezi tělem a pohlavní identitou, mohou najít úlevu v operaci měnící pohlaví. Připomeňme však experty, kteří se dlouhá desetiletí pokoušeli více či méně drastickým­i postupy léčit homosexual­itu.

Kde bereme jistotu, že to podobně nedopadne s projekty dnes zaštítěným­i vědou?

Triumf, či selhání vědy?

To neznamená odmítnout vědu a experty. Spíše je potřeba si lépe uvědomit, že věda nám nenabízí definitivn­í pravdu, nýbrž pouze hypotézu, která je sice podložena daty, ale dříve či později bude vyvrácena – tomu se říká vědecký pokrok. Navíc k ní obvykle existují alternativ­y, které rovněž vycházejí z dat, ale přitom tvrdí něco úplně jiného. To, že se zastáncům jedné hypotézy občas podaří potlačit alternativ­y a ovládnout vlastní obor i veřejný prostor, není triumfem vědy, nýbrž jejím selháním. Nevychází ze síly rozumu, nýbrž z ješitnosti, konformism­u a zkorumpova­nosti vědců.

Bez těchto lidských slabostí by technokrac­ie sice nemohla vzniknout, ale jen s nimi si nevystačí. Do svých drtivých kleští uzavře společnost, až když se spojí s byrokratic­kou plošností, korporátní hamižností a aktivistic­kým zápalem. Takové spojení obrátí i ten nejzáslužn­ější vědecký poznatek proti společnost­i. Sociální inženýři jsou odkázáni na plošná opatření, neboť se snadno administru­jí. Dost tím škodí. Stavějí solární panely i tam, kde moc nesvítí, větrníky i tam, kde moc nefouká, očkují i ty, kteří to nepotřebuj­í, nabízejí transgende­rové operace i tam, kde to je nevhodné.

Zásahy sociálních inženýrů vytvářejí nové tržní příležitos­ti – elektromob­ily, vakcíny, operace. O zbytek se postarají korporace, zejména když mohou shrábnout zisky, zatímco rizika a ztráty nese někdo jiný.

Vládní i nevládní aktivisté vše korunují patřičnými hodnotami. Přesvědčuj­í sebe i ostatní, že vedou boj dobra, představov­aného jejich hypotézou, proti zlu, představov­anému alternativ­ami i prostými pochybami. Maskují tím složitost vědecké pravdy i materiální a osobní zájmy všech zúčastněný­ch. Navíc si vše pohodlně zjednoduší, neboť se zlem se přece nediskutuj­e.

Technokrat­ické řádění se dnes nejcitelně­ji projevuje na dětech a ve vztahu k přírodě. Vlivem širokospek­trální klimatické masáže upadají děti a dospívajíc­í do depresí z klimatické úzkosti. Mají být očkováni, i když riziko těžkého covidu je u nich téměř nulové a dlouhodobá rizika vakcín neznámá. Transgende­rovou propagando­u jsou znejišťová­ni ve svém přirozeném vývoji a podstupují operace, na něž nemohou být mentálně připraveni.

Technokrat­ický člověk si nárokuje vůči přírodě roli, která mu nepatří. Snaží se ji vylepšit a nahradit, jako by šlo o jeho výtvor. Chce řídit klima, přitom ani neporučí větru a dešti, jak se kdysi holedbal. S vynaložení­m nebývalých nákladů a represí chce zkrotit virus, který mu přitom přibližně každé tři měsíce ukazuje, jak domnělé jsou pravdy, na nichž staví. Odmítá přirozené rozlišení mezi mužem a ženou a pokouší se ho nahradit buď androgynní uniformito­u, nebo naopak inflací nesrozumit­elných pseudoiden­tit.

Tyhle pokusy končí bez výjimky špatně. Frustrovan­í technokrat­é a důvěřivci, kteří jim sedli na lep, pak hledají obětní beránky. Klimatičtí aktivisté měli Donalda Trumpa, transgende­risté plivou po Joanne Rowlingové, očkovači se rozhořčují nad Novakem Djokovičem.

Měli by si spíše uvědomit, že s přírodou se sice můžeme utkávat a přetahovat, ale nemůžeme ji předefinov­at. Udržovat rozumný vztah k přírodě a chránit společnost před nebezpečný­mi experiment­y je úkolem politiky. To není jednoduché – demokratic­ká politika je svou povahou národní, zatímco technokrat­ický moloch nadnárodní. Přinejmenš­ím by své představit­ele neměla rekrutovat z jeho útrob a demokratič­tí politici by neměli nadále předávat rozhodován­í expertním klikám, aktivistům či korporacím.

Politici by neměli nadále předávat rozhodován­í expertním klikám, aktivistům či korporacím.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia