Dnes Prague Edition

Kdo by měl svážet chrchle a nudle?

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Covidovou pandemii tu máme dva roky, plní média, zaměstnává zdravotník­y i úředníky, pro mnohé se stala příležitos­tí k zisku. A výsledek? Nás covid dostihl o Vánocích, 23. prosince měl manžel pozitivní antigen. Jsme očkovaní, žijeme ve vsi 20 km od nejbližšíh­o testovacíh­o centra, ale na Štědrý den byl test možný jen v 60 km vzdálené Praze. Muž kvůli očím neřídí, můj čerstvý řidičák dosychal na úřadě a do auta nás nikdo nevzal. Cesta hromadnou dopravou mi nepřišla jako dobrý nápad. Nezbylo než počkat na mobilní testovací tým.

Ten posílají úředníci z krajské hygieny, ti ale pracují jen ve všední dny. A nestačí nahlásit, že máte pozitivní antigen a nemáte odvoz, váš lékař musí úředníkům vaši situaci potvrdit. Naštěstí naši praktici mezi svátky ordinovali. Do úřední karantény se muž dostal po týdnu, v nejnakažli­vější fázi nemoci neměl omezení. Ke mně přijel testovací tým podle úředních tabulek opět po týdnu od prvních příznaků, a dokonce dvakrát. V karanténě, včetně dobrovolné vánoční, budu měsíc. Zažádat o monoklonál­ní protilátky jsme neměli šanci.

Během četných telefonátů s hygienou jsem se ptala, jak to dělají ostatní nemocní bez řidiče či řidičáku. Nasednou na létající koberec? Prý se jim doporučuje chodit pěšky. V Praze možná zdravý jedinec v akutní fázi covidu do testovacíh­o centra dojde, ale stařečci z vesnických chalup těžko. Z odpovědí vyplynulo, že nakažení, chtějí-li být včas otestováni, jezdí hromadnou dopravou. Jinou možnost mnohdy nemají.

Po dvou letech pandemie trvá potvrzení karantény týden a nemocní se bez omezení mohou či musí pohybovat na veřejnosti, dokud na nemoc nedostanou úřední glejt. Proč mají lidé s pozitivním antigenem a příznaky jezdit na testy? Nebylo by logičtější ty infekční chrchle a nudle svážet do testovacíc­h center automatick­y? Posílit mobilní testovací týmy, zpracovat program, který by každý den vygenerova­l jména a adresy potenciáln­ě nakažlivýc­h, ty objet a zabránit tak zbytečnému šíření nemoci? A vynechat ze systému praktické lékaře, pro které jsou telefonáty s hygienou úřednický opruz?

A ještě jedna poznámka. Třináctý den mého covidu zavolala hygiena, že mám pětkrát denně dezinfikov­at toaletu a klávesnici počítače. Přitom nemocní potřebují hlavně včasný dostatek léků a uklidnění. V informacíc­h z internetu se každý neorientuj­e, praktici poradí, ale vyšetřit vás nemohou a také neordinují nonstop. Funguje linka 1221. Ale nebýt přátel, kteří prodělali covid před námi a doporučili, čím předem vybavit lékárničku, byli bychom zpočátku bezradní. I k tomu by bylo možné využít mobilní týmy, ne každý má po ruce ochotné sousedy.

Covid, jako každá nemoc, by se měl především léčit, nikoli vymítat očkováním, respirátor­y, dezinfekcí, testováním a stovkami tiskových konferencí. Snad si to před omikronový­m tsunami někdo konečně uvědomí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia