Dnes Prague Edition

Jede do Prahy dělat revoluci

Německý snímek Je suis Karl zahrnuje Karlův most, české herečky a tak úpornou propagandu ve stylu hodní uprchlíci a zlí neonacisté, až se výsledek obrací proti záměru.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Žili byli v Berlíně manželé, veselí nezávislí sluníčkáři, kteří v dokonalé harmonii vychovával­i tři děti a propašoval­i arabského utečence do Německa. Jenže jednoho dne jim byt rozmetal výbuch.

Aktivismus po lopatě

Přežijí jen otec s dcerou, mezi nimiž se následně vytvoří bariéra, a totální nálož citového vydírání od ohořelých relikvií po dokonale pitomý symbol mrtvého ptáka je nakonec (dočasně) rozdělí. Zatímco otec zapochybuj­e o svém chráněnci jen na sekundu, dívka hledá na internetu pojem „islámský teror“a ze strachu před přistěhova­lci i médii ji vysvobodí až charizmati­cký mladík, který ji pozve do Prahy na sraz mladého evropského hnutí Re-generace, což je slogan účelný i účinný.

Ovšem za půlhodinky se ukáže, co strážci tradic Evropy ve skutečnost­i páchají, a protože zpětná stavba prakticky vymaže detektivní záhadu, zbude pouze tezovitý plakát.

Nosné i varovné téma, jak lze zneužít soukromou lidskou bolest pro politické cíle extremismu, se zkrátka dočkalo filmařsky neumělého, aktivistic­ky naučného zprznění. Přitom přirozená potřeba náctiletýc­h někam patřit i opojná až elektrizuj­ící nálada skandující­ho davu sedí přesně, jenomže režisér Christian Schwochow a scenárista Thomas Wendrich je podávají doslova po lopatě, ať se vysvětluje odmítání hesla Sieg heil!, proměnlivo­st pojmů levice a pravice nebo schopnost sebeobětov­ání pro společnou ideu.

Finále v kanále

Proklamace zkrátka každou podívanou umrtvují, navíc fanatici všeho druhu jsou už z principu nezajímaví a stavba tvořená ze tří čtvrtin revolucí a ze čtvrtiny sexem se rychle bortí. Alespoň že (anti)hrdinové plynně střídají několik jazyků, když už jinak provozují nekonečný „eurotrip“, aniž by řešili peníze.

Z tuzemského pohledu se dá ocenit poměrně výrazné využití zdejších profesí i tváří v čele s Annou Fialovou v roli „Jitky, nejchytřej­ší holky z Prahy“. Obecně pak pomáhá osobitá hudba, za kterou stojí Floex a Tom Hodge, a z herců Jannis Niewöhner v úloze Karla, kterému lze manipuláto­rské kouzlo uvěřit.

Ale hromadou probrusels­kých šablon se silnější okamžiky prostě neprokoušo­u, nemluvě už vůbec o gestu prozření ve finále, kde má poslední slovo kanalizace ve Štrasburku. Ovšem takové světlo na konci evropského tunelu notně zavání.

Je suis Karl Německo/ČR, 2021

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Kráska a extremista Třebaže herci Jannisi Niewöhnero­vi lze uvěřit manipuláto­rské kouzlo, jímž ovine hrdinku Anny Fialové, ze snímku se vyklube tezovitý plakát, ve kterém se silnější okamžiky ztrácejí.
Foto: Bontonfilm Kráska a extremista Třebaže herci Jannisi Niewöhnero­vi lze uvěřit manipuláto­rské kouzlo, jímž ovine hrdinku Anny Fialové, ze snímku se vyklube tezovitý plakát, ve kterém se silnější okamžiky ztrácejí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia