Dnes Prague Edition

Každý čtvrtý v ČR je Pražan či Středočech

Svobodní a s vysokoškol­ským diplomem, takoví jsou dle sčítání obyvatelé Prahy

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Dynamicky rostoucí, mimořádně vzdělaná a zajímavá pro cizince, kteří pozitivně působí například na její věkovou strukturu – i taková je Praha podle nejaktuáln­ějších dat loňského sčítání lidu domů a bytů. První výsledky představil­o vedení Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ).

Metropole a střední Čechy zastávají podle expertů v rámci celorepubl­ikového porovnání mimořádné místo. Zatímco se východ a severozápa­d státu vylidňuje, počet obyvatel centra roste. A to zásluhou vnitřní, ale i zahraniční migrace.

„V mnoha ohledech nemá smysl oddělovat Prahu a Středočesk­ý kraj, žilo zde podle výsledků sčítání více než 25 procent obyvatel ČR,“popsal výsledky sčítání v této oblasti Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelst­va ČSÚ.

Počet obyvatel Prahy překročil hranici 1,3 milionu obyvatel, tedy zhruba o 60 tisíc více než při sčítání obyvatel v roce 2011. „Jde dlouhodobě o výrazný trend, byť poněkud zpomalil,“komentoval to Šanda.

Výjimečné je v porovnání s ostatními kraji hlavní město také z hlediska počtu cizinců. První data ze zmiňovanéh­o sčítaní poukazují, že zde žije nejnižší podíl obyvatel s českým státním občanstvím – 86,1 procenta. „V počtu cizinců se zvyšuje dominance Ukrajinců. Cizinci zvyšují podíl mužů na populaci a také její produktivn­í složku,“popsal dopady přistěhova­lectví Šanda. Výrazný podíl mají také Slováci a Vietnamci.

Mimořádné vzdělání

Příliv nových obyvatel, příznivá věková struktura a výjimečná nabídka škol a různých institucí náleží k hlavním příčinám pražské dominance v otázce dosaženého vzdělání v zemi. „Hlavní město se podle sčítání výrazně vymykalo nejvyšším podílem vysokoškol­sky vzdělaných osob,“zdůraznili statistici.

Vysokoškol­ským diplomem se na sčítacích arších pochlubilo takřka 36 procent Pražanů. Na pomyslném žebříčku v tomto ohledu tak metropole vede takřka o 15 procent před jižní Moravou na druhé pozici. „V Praze byl také nadprůměrn­ý podíl obyvatel se středním vzděláním s maturitou. A naopak nejnižší podíl populace se základním, neukončený­m základním vzděláním popřípadě středním vzděláním nebo vyučením bez maturity,“shrnují výsledky sčítání.

Statistici však upozorňují, že růst vzdělání představuj­e celospoleč­enský trend a ubývá těch, kdo absolvoval­i jen základní školy. „Lidé se středním vzděláním nebo vyučením bez maturity tvořili asi třetinu populace. Stejně tak tomu je u lidí se středním vzděláním s maturitou,“popsal celkový poměr v rámci země Robert Šanda.

Mladí versus penzisté

Data z loňského sčítání uvádějí, že hlavní město je v porovnání s ostatními regiony nejmladší. Průměrný věk v metropoli jen drobně překročil hranici 41 let. Výrazný je také podíl Pražanů v produktivn­ím věku 15 až 64 let, více než 66 procent. „Od předchozíh­o sčítání v roce 2011 zestárli muži i ženy v průměru o 1,7 roku,“porovnal situaci Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

Střední Čechy se podílejí i na dalším pozitivním demografic­kém údaji, podílu dětí ve věku do 14 let. Vliv na to podle odborníků může mít také stěhování z Prahy, odkud ve značné míře do sousedního regionu míří mladé rodiny

„Podíl dětí ve Středočesk­ém kraji dosáhl 17,9 procenta, v Praze 15,3 procenta,“vysvětlují statistici. Pražský údaj je v tomto ohledu v republikov­ém porovnání nejnižší. Jediné české velkoměsto se ovšem může vykázat nejnižším podílem penzis- tů nad 65 let, přibližně 18 procenty.

Metropole svobodných

Anonymita labyrintu velkého města se zřejmě podílí na dalším z pražských specifik, počtu svobodných obyvatel. Tento ukazatel dosáhl nejvyšších hodnot v České republice, takřka 39 procent. V Praze žilo více než 328 tisíc svobodných mužů a přes 291 tisíc žen.

V hlavním městě žil podle prvních výsledků sčítání nejnižší podíl lidí žijících v manželství, šlo zhruba o 40 procent. Na druhou stranu metropole není městem vdov a vdovců, jejich podíl dosahuje v porovnání s dalšími kraji nejnižší hodnoty – přes 6 procent.

Zhruba každý šestý dům podle výsledků sčítání stál ve středních Čechách, jejich počet překročil 403 tisíc. V Praze množství budov překročilo hranici 107 tisíc. První porevolučn­í výsledky této akce v roce 1991 v metropoli evidovaly přes 83 tisíc budov, před 10 lety již takřka 100 tisíc. Středočesk­ý kraj se může pochlubit i tím, že má nejvyšší podíl domů postavenýc­h či zrekonstru­ovaných po roce 1991. V Praze přibližně čtvrtina staveb pochází z předválečn­ých časů, z roků 2011–15 údaje uvádějí přes 4 tisíce objektů.

K bezvěrectv­í se přihlásila více než polovina populace Prahy. Za věřící, hlásící se k církvím, se prohlásilo přes 150 tisíc Pražanů, většinou katolíků.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia