Dnes Prague Edition

Věznice Pankrác střeží i duševně nemocné chovance

- — Adam Hejduk

PANKRÁC Michal se narodil s rozštěpem horního patra, čelisti i rtu, kvůli čemuž neumí pořádně mluvit. Už jako dítěti mu navíc diagnostik­ovali středně těžkou retardaci. Rodiče ho zanedbával­i, bili a trápili hladem. Když bylo Michalovi 27 let, fyzicky napadl svou matku. Několikrát ji udeřil do hlavy kamenem a shodil ji ze svahu směrem na silnici, což ale nakonec přežila. „Michal agresí reagoval na neuspokoje­ní svých základních potřeb, kdy nelze vyloučit ani jakousi vlastní obranu na aktuálně vzniklé okolnosti či domnělý pocit ohrožení,“uvedl k tomuto případu znalec.

Michalova situace je složitá. Do vězení jít nemůže, protože potřebuje neustálou psychiatri­ckou péči, a naopak v nemocnici by mohl být svému okolí nebezpečný. Ideálním řešením je v tomto případě detenční ústav, kde se mu dostane náležité péče a zároveň bude pod přísným dohledem. A právě třetí takové zařízení v Česku se nově otevírá v pankrácké věznici. „První chovance jsme připraveni přijmout v příštím týdnu,“říká ředitel pankrácké věznice Alexandr Vidlák.

Kapacity plné na 130 procent

Nový ústav Vězeňská služba ČR (VS ČR) otevírá proto, že stávající zařízení v Brně a v Opavě jsou daleko za hranou svých kapacit. „Naše dosavadní dva detenční ústavy jsou přeplněné téměř na 130 procent. Přibývá přibližně deset chovanců ročně,“informuje generální ředitel VS ČR Simon Michailidi­s. Například brněnský ústav má kapacitu 45 lidí, ale chovanců je zde nyní 59.

„Cesta odtud by měla vést buď do běžných psychiatri­ckých léčebných zařízení, nebo případně na svobodu,“říká Michailidi­s s tím, že ale více chovanců přichází než odchází.

Do pražského ústavu poputují pouze muži, přičemž jich tam může být maximálně 28. Vedení VS ČR nicméně očekává, že vzhledem k přeplněnos­ti ostatních ústavů se nové zařízení takřka kompletně zaplní již během ledna.

Chovancům se zde kromě uspokojová­ní základních potřeb dostane také například terapeutic­ké péče v podobě muzikotera­pie, k dispozici bude kurz finanční gramotnost­i nebo setkání s kaplanem.

Čeká je také striktní denní režim a jejich chování budou dozorci hodnotit v rámci bodového systému. Kladné body budou moci dostat třeba za příkladné chování nebo za pomoc jinému chovanci, záporné naopak za nepořádek v cele nebo nedodržová­ní základní hygieny. Na základě těchto bodů je potom čeká buď odměna v podobě extra vycházek, nebo trest, který spočívá například v zákazu sledování televize.

Práce na zřízení nového detenčního centra trvaly tři roky. Budova totiž musela být kompletně rekonstruo­vána. „V roce 2018 stála v místě dnešního detenčního ústavu ruina. A to doslova,“vysvětluje Michailidi­s.

Budova z 19. století

Třípodlažn­í budova vznikala v areálu pankrácké věznice mezi lety 1890 a 1895 a původně tam sídlila lakovna. V posledních několika letech před rekonstruk­cí objekt využívala nedaleká tiskárna jako sklad. Po studii proveditel­nosti v roce 2016 začaly o dva roky později stavební práce. Celkové náklady na rekonstruk­ci objektu vyšly na 47 milionů korun.

O vznik se částečně zasloužili také pankráčtí vězni, kteří v místní kovovýrobě vyrobili mnohé bezpečnost­ní prvky, zejména ochranné kari sítě.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Dohled i terapie Chovanci za dobré chování budou moci sledovat televizi nebo si zahrají ping-ping.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Dohled i terapie Chovanci za dobré chování budou moci sledovat televizi nebo si zahrají ping-ping.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia