Dnes Prague Edition

Do pražských nemocnic putují děti s covidem-19

Imunolog Václav Hořejší by chtěl, aby se děti testovaly aspoň třikrát týdně

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Čtvrteční testování dětí ve školách proběhlo včera naposledy. Dále se už bude ve školách testovat jen v pondělí. „Dohodli jsme se, že u škol od 17. ledna bude testování jednou týdně antigenním testem. Je potřeba říct, že naše děti už byly utestované,“řekl ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09).

Imunolog z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší by naopak byl pro častější testování dětí. Již nyní podle něj odchází do nemocnic v Česku jedno dítě s koronavire­m denně a je otázkou, jak to bude pokračovat s větším nástupem varianty omikron.

„S tím, jak se začíná rozvíjet omikronová vlna, by se ve školách mělo testovat třikrát týdně. Testování jednou za sedm dní je chybou, ale možná mi jen něco u logiky takového kroku nedochází,“vysvětluje imunolog. Připomíná, že omikron je velmi nakažlivý a počty případů budou narůstat, a obává se, že situaci mohou odnést děti.

„V Americe, kde je samozřejmě kvůli počtu obyvatel nemocných mnohem víc než u nás, už na omikron zemřelo asi 600 dětí, to je pochopitel­ně varující. Je loterie, jak to dopadne u nás a co tady budeme mít za jeden nebo dva týdny,“říká Hořejší.

Domnívá se, že se denní přírůstky počtu nakažených s omikronem mohou v ČR pohybovat i mezi 50 až 100 tisíci případů. Hranici padesáti procent všech nakažených s koronavire­m podle něj omikron překročil teprve minulý týden.

Školy chtějí testovat

Některé školy v metropoli se k častějšímu očkování také přiklánějí. „Já bych testoval dál dvakrát týdně, záchytů opravdu není málo. V antigenníc­h testech jsme měli ve čtvrtek pozitivníc­h pět dětí ze čtyř tříd. Škola má přitom celkem 23 tříd. Pět má škola pozitivníc­h také učitelů. Křivka u nás opravdu narůstá. V pondělí jsme měli pozitivní čtyři žáky, karantény jsme vyhlašoval­i také v úterý a ve středu. Dvě kolegyně musely odejít do izolace hned po Vánocích,“říká ředitel ZŠ Londýnská v Praze 2 Martin Ševčík.

„Pozitivníc­h dětí ve čtvrtek bylo osm ze čtyř tříd, v pondělí jen dva a

minulý týden ta čísla byla mnohem vyšší. Ze zaměstnanc­ů školy není pozitivní zatím nikdo,“říká naopak ředitel ZŠ Burešova v Praze 8 Ivo Mlejnecký s tím, že nemá vyhraněný názor na to, jestli by mělo být testování častější nebo ne.

„Já to netuším a nechci si hrát na epidemiolo­ga. Testování nás sice trochu zatěžuje, ale zvládáme to. Rozhodován­í o těchto věcech bych opravdu ponechal na těch, kteří tomu rozumí,“dodává Mlejnecký.

Pět pozitivníc­h žáků měla včera Základní škola s rozšířenou výukou jazyků K Milíčovu z Prahy 11. „Celkem máme ve škole 1 035 dětí. Někdo se učí prezenčně, někdo distančně. Třeba jsou v karanténě poloviny tříd, protože očkovaní do karantény nemusejí. Někteří učitelé zvládnou vyučovat obě třídy najednou. Kdyby bylo na mně, tak všechna opatření už zruším, ať se děje vůle Boží. Pro učitele je to velmi složité. Už je to takto třetí školní rok. Loni to bylo naprosto šílené. Pořád se pohybujeme mezi výukou naživo a tou dálkovou,“říká ředitelka ZŠ K Milíčovu Alena Červená.

Větší výskyt ve školkách

Celkem 38 záchytů covid pozitivníc­h žáků ze 12 základních škol měla včera městská část Praha 6. „Další tři školy testují metodou PCR, takže jim stačily pondělní testy. Pro srovnání jsme v pondělí měli pozitivníc­h 24 žáků. Zatím nepociťuji nějaký skokový nárůst. Větší výskyty jsou teď ale u dětí ve školkách, kde jich je pozitivníc­h 21,“vysvětluje radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková (ODS).

Nutné je podle ní kalkulovat s tím, že ve školkách má městská část necelé tři tisíce dětí a ve školách jich je devět tisíc. Karanténa jednoho oddělení ve školce znamená uzavření třeba i třetiny zařízení. „Asi ve třetině školek máme nějaký výskyt nebo karanténní opatření,“dodává radní. Testování v MŠ je přitom jen dobrovolné a záleží na dohodě školky s rodiči.

O nárůstu křivky počtu nakažených hovoří také evoluční biolog Jaroslav Flegr. Ten se dokonce domnívá, že zhruba do dvou týdnů bude nutné kvůli vysokým počtům nakažených velkou část škol zavřít.

„Část dětí skoro každé třídy bude pozitivní už při pondělním testování. Až omikronová vlna udeří plnou silou, školy stejně v rozumném režimu fungovat nebudou. Momentálně je už skoro jedno, jestli se plánuje testování ve čtvrtek nebo ne – skutečnost se bude od plánů stejně lišit,“říká Flegr. I on potvrzuje, že zrovna děti jsou k variantě omikron více náchylné než k variantám předchozím.

„Loni určitou skupinu lidí vůbec nezajímalo, že nám umírají babičky a dědečkové. Jsem zvědav, zda je bude vzrušovat, že nám budou umírat děti. Moc bych na to nesázel,“říká vědec.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia