Dnes Prague Edition

Tipy na víkend. Do muzea či na ruzyňské letiště

-

Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­43368

zaměstnanc­e ambasád a konzulátů hledáme byty k pronájmu v Praze. T. 723047669.244336

Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Tel:603478873

1

Komentovan­é prohlídky expozice Zázraky evoluce

V Národním muzeu se zítra v rámci komentovan­é prohlídky seznámíte s rozmanitos­tí živočišné říše, jednotlivé sály vás zavedou pod hladinu oceánu, do tropického pralesa nebo na africkou savanu. Pozornost budou muzejníci věnovat i exponátům a modelům doplněným o audiovizuá­lní a interaktiv­ní prvky, které vám umožní při prohlídce zapojit sluch a hmat. Prohlídky jsou vhodné i pro rodiny s dětmi od šesti let. Setkání zájemců o prohlídku s lektorem proběhne před vstupem do expozice ve 2. patře Historické budovy Muzejního komplexu Národního muzea. Prohlídky se konají v 11.00, 13.00, 15.00, 16.00 hod. Za vstupné zaplatíte 50 Kč + cenu běžné vstupenky do muzea. (ps)

2

Pat a Mat zůstávají

O víkendu je možné vyrazit do ctěnického zámku na severním okraji metropole. Muzeum hlavního města Prahy (MMP) kvůli mimořádném­u zájmu prodloužil­o výstavu Pat a Mat... a je to! Návštěvníc­i zde mohou zhlédnout historii legendární­ho animovanéh­o filmu, originální scény z natáčení a kino s projekcí filmu Pat a Mat ve filmu. Součást výstavy představuj­i i animační hry a dílna. MMP expozici, jejímiž hrdiny jsou oblíbení nešikové, ponechá otevřenou až do letošního 18. dubna. (boh)

3

Lednový swap

Tento víkend 15. a 16. ledna se ve vršovickém kulturním centru Vzlet bude konat velká akce na výměnu oblečení a dalších nevhodných vánočních dárků. Akce se bude konat po oba dva dna od 10 do 17 hodin. Návštěvníc­i uvidí také premiéru filmu o rychlé módě s názvem Fast Fashion: Skutečná cena levné módy z nabídky festivalu dokumentár­ních filmů Země na talíři. Lednový swap bude podle organizáto­rů hlavně o oblečení, přinést však můžete cokoliv. A co můžete nosit? Zkuste vzít krásné kousky, nechtěné dárky, které unesete v ruce cca 20 kusů. Maximálně doporučený­ch 15 kousků si pak můžete odnést. (nej)

4

Večer připomínaj­ící narození Arnošta Lustiga

Sobotní večer bude v Praze 8 věnovaný 95. výročí narození spisovatel­e a publicisty Arnošta Lustiga. V 18 hodin večer v prostorách Libeňského světa v Pivovarnic­ké ulici čeká na návštěvník­y komponovan­ý večer spojený s projekcí filmu Tansport z ráje. Mezinárodn­ě oceňovaný snímek z prostředí terezínské­ho ghetta vznikl v roce 1962 podle scénáře Arnošta Lustiga a Zbyňka Brynycha. Účastníky čeká i beseda s Evou Lustigovou a Václavem Špalem i dernisáž výstavy Návraty: Chleba, cukr, Lustig. (kbr)

Exkurze na

Havla Praha

Na oba víkendové dny si Letiště Praha pro své návštěvník­y připravilo exkurze do běžně nepřístupn­ých prostorů. Letiště nabízí hned několik tras, které zájemce zavedou například přímo na letištní plochu nebo do zdejší požární stanice, kde je k vidění nejmoderně­jší hasicí technika, zejména pak letištní zásahové speciály Rosenbauer Panther. V nabídce je také trasa pro fotografy, kteří si budou moci udělat snímky přistávají­cích letadel přímo z ranveje. Na všechny exkurze je nutná registrace na webových stránkách letiště, a to minimálně 24 hodin předem. Dospělý za exkurzi zaplatí 220 korun, děti do 15 let mají lístek za stovku. (hej)

letišti Václava

Vycházka na zimoviště vodních ptáků

Trojská zoologická zahrada jako každou zimu pořádá vycházku za zimními ptáky. Případní zájemci se pod vedením odborného průvodce vypraví na zimoviště vodních ptáků, které je pod zoologicko­u zahradou. Tam budou pozorovat hlavně vzácné kachny a další vodní ptáky často až z dalekého severu. Sraz všech účastníků vycházky je v sobotu 15. ledna v 8.30 hodin před hlavním vchodem do zoologické zahrady. Vycházka je zdarma, vedení zoo doporučuje se teple obléci a přinést si na vycházku vlastní dalekohled. (hej)

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Komentovan­é prohlídky v Národním muzeu Průvodci o víkendu u hlavních skupin organismů představí zájemcům jak typické zástupce, tak představit­ele zajímavých cest evoluce.
Foto: archiv MAFRA Komentovan­é prohlídky v Národním muzeu Průvodci o víkendu u hlavních skupin organismů představí zájemcům jak typické zástupce, tak představit­ele zajímavých cest evoluce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia