Dnes Prague Edition

Poradkyně pro Romy „Důležitá je důvěra lidí“

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

ŽIŽKOV Vyznat se ve složité spleti úředních dokumentů nebo si správně požádat o státní podporu je matoucím úkolem pro každého, kdo není ve styku s úřady každý den. Romové, kteří žijí v Praze 3, se od loňského listopadu mohou při řešení životních situací obrátit na romskou poradkyni. Ta nepočetněj­ší menšině na „trojce“pomůže při zařizování bydlení, doprovodí je na úřady nebo si s nimi popovídá o jejich problémech.

„Když se při návštěvách zmíním, že jsem romský poradce a mohou se na mě obrátit s problémy, roztají,“říká Veronika Polášková. „Mají radost, že je na úřadě někdo, kdo jim pomůže,“dodává.

Co znamená být romskou poradkyní?

Pomáhat lidem, kteří spadají do romské menšiny. Mohou se na mě obracet v podstatě s čímkoliv. Přijít si popovídat o tom, co se děje v jejich životě, nebo mě přímo požádat o pomoc. Dveře mají otevřené s jakýmkoliv problémem.

A jakou pomoc jim konkrétně můžete poskytnout ?

Třeba s nimi dojdu na úřady, pomůžu jim vypsat návrh k soudu, nebo pro ně zjistím, jak řešit jejich problém. Pokud situaci nemohu vyřešit sama, tak se je snažím odkázat na neziskové služby nebo na místo, které jim může poskytnout odbornější pomoc. Například v případě dluhů je pro ně lepší, když je nasměruji do dluhové poradny, kde se problemati­kou přímo zabývají.

Jaké životní situace s Romy musíte řešit?

Je to většinou běh na dlouhou trať, nedá se to vyřešit jednorázov­ě. Například jedna klientka za mnou přišla kvůli bydlení. V minulosti dostala obecní byt v Praze 3, ale měla problémy se sousedy. Proto se rozhodla smlouvu ukončit a přestěhova­t se do komerčního bytu v páté městské části. Musela si tehdy požádat o pomoc v hmotné nouzi, aby měla na kauci a nezůstala na ulici. Teď se ale chce vrátit zpátky do Prahy 3, protože tu má všechny sociální vazby, rodinu a doktory. Podala si proto znovu žádost o obecní byt. Snažíme se teď spolu o to, aby se mohla přestěhova­t zpátky. Řešíme i příčiny, proč původně z městského bytu odešla, aby se to neopakoval­o.

S jakými žádostmi kromě bydlení se na vás obracejí?

Bydlení řeší často, ať už to jsou žádosti o nové byty, nebo chtějí například bezbariéro­vý domov. Ale také se zabývám dávkami. Mohu pomoci i se zápisem jak do mateřské, tak i základní školy. Co je teď dost v kurzu je Milostivé léto. To znamená, že pokud mají klienti dluh u veřejnoprá­vní instituce, tak jim stačí zaplatit jistinu a poplatek za ukončení exekuce, aby jim byl dluh odpuštěný. Řešíme v rámci Milostivéh­o léta docela dost problémů.

Takže se jedná hlavně o administra­tivní pomoc?

Ne, součástí je i osobní pomoc. Doprovázím je i na úřady, kde potřebují něco vyřídit. To je pro spoustu lidí náročné. Když tam člověk nechodí denně, tak neví, co všechno k vyřízení záležitost­i potřebuje a jaké dokumenty k tomu má mít. Často mi klienti také říkají, že se setkávají s rasismem, kdy jim tam řeknou: ‚Jste Romové, s vámi se bavit nebudeme.‘ Takže je pro ně dobré, že to jdu vyřídit s nimi, tím pádem s sebou mají podporu.

Romové se tedy na úřadech setkávají s rasismem?

Nevím, jestli se do toho budeme pouštět.

Říkala jste ale, že když jde Rom na úřad a chce si něco zařídit, tak se tam s ním často nechtějí bavit.

V rámci našeho úřadu se to nestává, máme dobře proškolené pracovníky. A velice důkladně tuto věc kontroluje­me.

Tomu rozumím, obzvlášť když má radnice Prahy 3 romskou poradkyni, ale stává se to na jiných, například státních úřadech?

S rasismem se spíš často setkávám u bydlení. Soukromí majitelé bytů často mívají problém s tím, že zájemci jsou Romové. Pro pronajímat­ele je obecně problém, když má rodina čtyři děti, a to nejen když jsou potenciáln­í nájemci z romské komunity. Majitelé argumentuj­í například tím, že v domě bydlí senioři a děti budou dělat hluk. I v tom Romům mohu pomoci. Jdu na schůzku s nimi nebo zavolám vlastníkov­i bytu.

Proč vlastně vznikl v Praze 3 poradce přímo pro Romy? Mají ho i jiné menšiny?

V Praze 3 máme projekt, který se zaměřuje na národnostn­í menšiny. Proto i jiné menšiny mají svého poradce. Co se týče Romů, jsou v městské části nejpočetně­jší minoritou. Romský poradce v Praze 3 již dříve fungoval. Pak tu pozice nějaký čas nebyla, až doteď.

Kolik Romů v Praze 3 žije?

Kvalifikov­aný odhad je dva až tři tisíce lidí.

Je o vaše služby velký zájem?

Zatím jsem tu krátkou dobu, pouze od listopadu, a tak se lidé s mojí pozicí ještě seznamují. Zkoušejí, s čím vším se na mě mohou obrátit. Zájem ale rozhodně mají a obrací se na mě stále více lidí.

Jezdíte i ke klientům domů?

Chodím třeba na bytové šetření při žádosti o městský byt. Bytový odbor požaduje vyšetření současného bydliště zájemců, abychom zjistili, proč obecní nemovitost chtějí a jak nyní bydlí, i jestli jsou v tíživé situaci. Je to však spíše takové příjemné popovídání.

Jak velkou roli hraje mezi vámi a klientem důvěra?

Celá moje pozice je založená na důvěře. Samozřejmě mám ohlašovací povinnost jako každý jiný, a pokud přijdu do rodiny a uvidím, že se tam děje nějaká nepravost, musím to nahlásit. Ale když zjistím, že děti nemají bačkory do školy, tak to nepůjdu nahlásit na OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, hovorově sociálka, pozn. red.). Budu se naopak snažit na problému s rodinou pracovat. Aby se ta situace nějakým způsobem vyřešila.

Jak těžké je získat důvěru?

Je to stejné, jako s důvěrou kohokoliv jiného. Možná trošku obtížnější. Romové jsou kvůli tomu, že mají pocit, že se v životě setkávají s diskrimina­cí, o trochu víc opatrnější. Musím jim ukázat, že mi mohou důvěřovat. Určitě ji ale nezískám ze dne na den. Zjistí, že mi mohou věřit, až potom, když už s nimi mluvím třeba počtvrté. Potom vidí, že nic, co mi řekli jsem neprozradi­la, nikdo je nenahání a netepe.

Nemáte někdy problém s tím, že jste také úřednice? Mluvila jste o tom, že se k Romům lidé v institucíc­h nechovají vhodně.

Určitě to hraje svou roli. Ale už jenom název mojí pozice mi pomáhá. Když se například při návštěvách bytů zmíním, že jsem romský poradce a klienti se na mě mohou obrátit s problémy, vidím, jak roztají. Mají radost, že je na úřadě někdo, kdo jim pomůže.

Součástí je i osobní pomoc. Doprovázím Romy na úřady, když potřebují něco vyřídit.

 ?? Foto: Eliška Stodolová ?? Radí ve všech životních situacích Romská poradkyně v Praze 3 Veronika Polášková pomáhá lidem se zařízením bydlení, žádostmi o dávky nebo zapsáním dětí do škol.
Foto: Eliška Stodolová Radí ve všech životních situacích Romská poradkyně v Praze 3 Veronika Polášková pomáhá lidem se zařízením bydlení, žádostmi o dávky nebo zapsáním dětí do škol.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia