Dnes Prague Edition

Trest i pro Slavii? Jsem pro

Teplický šéf, který se rve za čistý fotbal, reaguje na kauzu Šváb.

- Petr Bílek Ondřej Bičiště Kdo vás podpořil?

Pročítá si úryvky odposlechů z policejníh­o spisu Šváb, který rozkrývá špínu v českém fotbale, a je zděšený. Šokovaný. Znechucený. Až teď vidí Pavel Šedlbauer skutečnou tvář nepřítele, proti kterému se svými Teplicemi léta otevřeně bojoval. Jako jediný z prvoligové scény. „Je mi z toho špatně,“přiznává šéf klubu. Pokud se prokáže provinění třeba i Slavii, je pro tvrdý trest.

Jste v reálném životě hrdina?

Kdyby někomu ubližovali, třeba dámě v nouzi, snažil bych se pomoct. I do temného lesa bych šel. Ale superhrdin­a nejsem.

Ve fotbale za hrdinu jste. Jaké to je, když vás vyzdvihují?

Cítím zadostiuči­nění, dobrý pocit, že jsme měli pravdu. Ale z toho, co vyplouvá na povrch, se normální člověk radovat nemůže. Dlouho jsme byli dost poškozován­i, i když to z odposlechů zatím přímo nevyplývá, ale už jsou signály, že to jde do 1. ligy. Pochopitel­ně, když jsem se já opřel docela tvrdě do Berbra (bývalého místopředs­edy svazu) v novinách, je jasné, že to asi nenechal bez odezvy. Je to tedy moje spekulace, nic v ruce nemám. Nakonec mi to ovšem říkali lidi z dnešního vedení fotbalu. Což mělo nějaký vliv na to, že jsme se vytratili ze středu tabulky. Čímž samozřejmě naše výkony neomlouvám.

Co s vámi odposlechy dělají?

Hrůza, nemám slov! Nejen mnohdy vulgární slovník, ale hlavně podstata věci, to je naprosto příšerné. A je příšerné, jak dlouho to mohlo být pod pokličkou, a nic se nedělo. Určitě to nějakým lidem vyhovovalo. Je to zoufalé. Přišel jsem z byznysu, ještě z ciziny, kde jsou etické záležitost­i na vysoké úrovni. A to ve vás zůstane. Navíc jsme v tom byli pravidelně trénovaní a testovaní. Pak se vrátíte domů v dobré víře, že budete dělat čestný fotbal, a začnete narážet na tohle. Nejdřív tomu nechcete věřit, pak se ty věci potvrzují a dneska se už i prokázaly. Z toho je mi opravdu špatně.

Překvapilo vás, kam to prorostlo?

Docela jo. Setkával jsem se s lidmi jak z vrcholovéh­o, tak nižšího fotbalu, a když mi o tom říkali, skoro jsem jim nechtěl věřit. Ale ta hloubka a celý systém, jak byl dělaný, to nemůžu rozdýchat ani teď.

Jste o to pyšnější, že jste se v Teplicích neohnuli?

Pyšný je silné slovo. Prostě jsem dělal svoji práci, kterou mě firma pověřila. To nebylo snad ani žádné hrdinství, jak jste naznačili na začátku, ale to, že mi to bylo vlastní. Tohle nesnáším, chci vždycky, aby ve všem bylo hodně pravdy. Některým fandům se to nelíbilo. Říkali, že kdybych držel hubu, mohli jsme být někde jinde. Ale za tuhle cenu postupovat v tabulce, to se za mé éry dít nebude. Ani náhodou!

Odrazoval vás ještě někdo?

Fanoušci mi to psali na sociálních sítích, někdy nevybíravě. I před některými zápasy jsem dostával esemesky z fotbalovéh­o prostředí, které říkaly: Dneska vás zaříznou! Spousta lidí naznačoval­a, že s tím nic nenadělám, akorát ublížím svému klubu. Což se nakonec trošku i stalo.

Zkoušel vás někdo zastrašit?

Ne, to ne. Samozřejmě pan Berbr reagoval v novinách, ale to neberu jako výhrůžky. Spíš takové přehlížení toho, co dělám.

Vyjadřoval vám během doby temna někdo tichou podporu?

To jo! A těch lidí bylo dost. Až překvapivě. Ale jak říkáte, tichá podpora. Spousta lidí ve „vipkách“ke mně chodila: Jo, máte pravdu, my vás podporujem­e, jsme rádi, že to někdo řekl. Ale tím to skončilo. Nechtěli se do toho pustit. Musím říct, že i na zasedání Ligové fotbalové asociace mi někteří šéfové klubů vyjádřili podporu. Ne všem ten systém vyhovoval, naopak. Ale báli se do toho jít, aby nebyly poškozené jejich klubové zájmy. Což do určité míry chápu. Když se proti něčemu postavíte, v první fázi obvykle dostanete přes hubu. Obrazně.

Jmenovat kluby nechci, ale některé byly i vrcholové. O to víc mě to mrzelo, protože oni mají ve fotbale daleko větší moc než já. Já jim říkal, když se nezapojíte vy, změna z mé strany nebude úplně účinná.

Není zázrak, že jste se navzdory rebelii dokázali vždy udržet?

Všechno taky rozhodčí nemůžou ovlivnit. Náš tým se semknul. O to víc mě mrzí, jak to je teď. My nemáme k rozhodčím připomínky, ale kupodivu se nedaří. Lidi můžou oprávněně říct: Teď je to férové a jste na sestup. Což je paradox, který mě hodně štve. Zase to souvisí asi s kvalitou, jakou máme.

V odposlešíc­h se zmiňuje i případ vašeho hráče a rapera Tomáše Kučery, že ho po vydání „protiberbr­ovské“písně měli za trest na Dukle vyloučit. Svědčí ta pomsta o jejich malosti, nadřazenos­ti?

Přesně tak. S panem Kučerou jsme se tomu nedávno zasmáli. To byli lidi naprosto ješitní, mysleli si, že jsou nedotknute­lní. Jak může taková ptákovina, i když v tomhle případě pravdivá, vyvést normálního člověka z míry? Prostě do sebe zahledění lidé, kteří si říkali, na nás nikdo nemá, máme absolutní moc, budeme si dělat, co chceme.

Mohl se fotbal systému vzepřít dřív, než konala policie?

Je otázka, kolik lidí to muselo dělat, i když se jim to nelíbilo. Dneska by všichni mohli být popotahova­ní. I když to udělali v dobré víře nebo donuceni systémem. Převážila snaha udělat to nejlepší pro klub a vykašlali se na nějaký boj se špatnými poměry. Což je škoda. Čistotě fotbalu předřazova­t posun o pár míst v tabulce, to není dobře.

Kolik lidí podle vás v systému fungovalo, aniž by s ním souhlasili?

Dovolím si tvrdit, že jich byla možná i většina. A jsou to lidi, kteří mají fotbal rádi. Jeden šéf okresního svazu mi řekl: Hele, já se vykašlu na nějakou rebelii, protože pak nedostanu deset tisíc pro vesnický fotbal. A takhle to bylo i ve větších klubech. Systém je semlel.

Už padají první, zatím fotbalové tresty. Jste pro, aby je Fotbalová asociace vynášela před rozhodnutí­m soudu?

Samozřejmě! Pokud jsou zřejmé oficiální odposlechy, a ty tam jsou, od toho je etická komise. Fotbal je svéprávný subjekt. Zatím se mi hodně líbí, že na ty věci reagují. Jen doufám, že se nezastaví, kdyby do toho spadly prvoligové kluby, aby se nenarušil systém ligy. Bylo by dobré to dotáhnout, pak by byla očista naprosto zřejmá.

Vyšetřovat­elé si zapsali, že od Slavie měl dostat Roman Berbr údajně milion za titul, Slavia to odmítla. Když se to potvrdí, jak byste to řešil? Odebráním titulu, sestupem Slavie?

Já bych byl rád, aby se to udělalo natvrdo. Byly nějaké dohady, že se milion neudělal, ale to je jedno. Neznám detaily. Záleží, co je v odposlešíc­h. Od toho je právě etická komise, která má veškeré podklady. Věřím, že rozhodne správně. Jestli se to prokáže, jsem pro tvrdý trest i pro Slavii, která nám dělá body v Evropě. Nedá se nic dělat, do toho by se sáhnout mělo.

Jak váš majitel, sklárna AGC, vnímal českou korupční kauzu?

Já když byl ještě v Belgii, pravidelně jsem informoval o našich postojích. Když tady byli při poslední návštěvě v září, říkal jsem jim, že jsme určitou kapkou přispěli i my k tomu, že to skončilo. Měli radost a ocenili, že naše etika se shoduje s firemní. Myslím, že naše postoje přispěly i k tomu, že v letošním roce i přes složité období dorovnala firma svůj příspěvek do klubu na původní úroveň.

Zaměstnali jste záložníka Denise Laňku, který se objevil v odposlešíc­h z éry Vyšehradu a je podezřelý, že přijal nebo si nechal slíbit úplatek. Jak vás to zasáhlo?

Zasáhlo to především jeho, nikdo z nás to nemohl předpoklád­at. Pochopitel­ně, když jsme se to dozvěděli, zareagoval­i jsme. Nedá se nic dělat. Pokud se to potvrdí, okamžitě končí, o tom není diskuse. Má to ve smlouvě, jde o porušení etického kodexu firmy i fotbalu.

Proč jste ho odstavili hned?

Vidíme, že je tam podezření, a docela důvodné, které šetří etická komise. Proto jsme ho odstavili od tréninku áčka i béčka. Je to podobné, jako když je podezřelý policista, taky je postaven mimo službu.

Jaké je nové vedení Fotbalové asociace ČR?

Vnímám vyjádření pana předsedy Fouska a podle mě to jde správným směrem. Že to není jednoduché, je jasné. Ale hodně věcí se zlepšilo a bude dál zlepšovat. Vnímám posun k férovosti v rámci možností, které hlavně rozhodčí mají.

Jak pracuje nová komise rozhodčích pod vedením Radka Příhody?

Myslím, že dobře. Už než se ta kauza provalila, jsme spolu měli kontakt. Dával mi dost informací z tohoto prostředí. On je člověk na svém místě, poctivý. Nemá to jednoduché. I když se objevují po nějakých ligových kolech kritické věci vůči rozhodčím, my v Teplicích jsme ani jednou nebyli významně poškození. Leda chybou, což je normální, chyby budou vždycky. Všichni lidi ve vedoucích funkcích se teď chovají slušně a transparen­tně. Mám velkou víru, že se ty věci už

mění a budou měnit dál.

Ty odposlechy jsou naprosto příšerné. Mysleli si, že jsou nedotknute­lní.

Nebojíte se, že se někteří lidé za čas zase otrkají a vrátí se staré časy? Před Berbrovou érou byla přece Horníkova.

Nějaký skandál se objeví vždycky. Možná jsem naivní, ale z mého pohledu je nemožné, aby se to dostalo znovu do stejných kolejí, že by to bylo prorostlé celým fotbalovým systémem. To už není reálné, pokrok nejde zastavit. Nemůžeme vyloučit, že se objeví nějaký jednotlivý případ, to se stát může. Bude vždycky hodně záležet na čelných manažerech, kteří fotbal řídí.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ??
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia