Dnes Prague Edition

Když se dočká i věčný smolař

- — Jan Daněk

Nejspíš byste v českém hokeji nenašli moc větších smolařů, než je Ronald Knot. Jen co se odchovanec Slavie zabydlel mezi dospělými, pražský klub z extraligy sestoupil.

Mladý bek se přesunul do Chomutova, kde si opět vybojoval slušnou roli. Jenže zase zažil pád. A navrch bankrot klubu, po němž se zlobil na Twitteru: „Jako hráči jsme přišli o více než 10 milionů korun. Je neuvěřitel­né, že nás svaz nedokáže ochránit.“

Ze svazového velína teď Knot obdržel daleko příznivějš­í zprávu. Figuruje v olympijské nominaci! Do jisté míry značné překvapení, Knot si v 27 letech připsal jen dva starty za národní tým. S útočníkem Sedlákem je ve velezkušen­ém výběru jediný, který se ještě nezúčastni­l velkého turnaje. „Rozhodla momentální výkonnost,“oznámil generální manažer reprezenta­ce Petr Nedvěd. Připomněl, že Knotovi a houfu dalších borců pomohl zákaz startu hvězd z NHL. Zajímavost­i jeho příběhu to ale neubírá.

Po smolných extraligov­ých štacích zamířil vytáhlý bek do Liberce. Předminulo­u sezonu s Bílými Tygry ovládl základní část, jenže play off zhatil záhadný virus z Číny. To už není běžný pech, že?

Loni už si Knot konečně zahrál o extraligov­ý titul, od něhož nebyl daleko. Náplastí bylo stříbro a první stěhování do zahraničí. Upsal se Nižněkamsk­u. „Dostával jsem jen špatné reference jako nejhorší město v Rusku,“přiznal v nedávno pro Aktuálně.cz. „Čekal jsem to nejhorší, ale po příjezdu jsem zjistil, že tak strašné to zdaleka není. Velká fabrika na plasty a pneumatiky je až za městem.“

A daří se mu i v KHL. Na ledě zvládá přes 21 minut za zápas. V listopadu zaujal trefou z vlastní třetiny, jíž zaskočil gólmana Jaroslavle. Ve 49 startech pobral 17 (4+13) bodů, mezi českými zadáky v soutěži ho trumfnou jen další olympionic­i Šulák a spoluhráč Klok.

Knot také patřil k nejaktivně­jším hokejistům na Twitteru, kde komentoval chomutovsk­ý krach i veřejné dění. „Navrhuji přesunout tréninky profesioná­lních sportovců do Vladislavs­kého sálu,“glosoval, když vláda předloni paralyzova­la pohyb v zemi. Po přesunu do Ruska se Knot odmlčel. Teď by na sociální sítě mohl vyťukat: Jedu na olympiádu!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia