Dnes Prague Edition

Do práce s virem půjdou zdravotníc­i

Vláda rozhodla, že pracovní karanténa bude platit pro úzký okruh odborníků

- Robert Oppelt Michaela Šmerglová

Diskutovan­á pracovní karanténa se bude od pondělí 17. ledna týkat jen zaměstnanc­ů ve zdravotnic­tví a sociálních službách. O tom rozhodla na svém jednání vláda.

„Jde o nástroj, ke kterému přistoupím­e v situacích, kdy to bude nezbytně nutné,“řekl ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09). Týkat by se měl maximálně stovek osob v Česku. Těch, bez jejichž účasti by byl ohrožen chod zařízení v uvedených sektorech. Do této karantény lze zařadit zaměstnanc­e, který má pozitivní antigenní test, ale jinak je bezpříznak­ový. Současně bude muset dodržovat přísná hygienická opatření.

„Rozhodně nesmí ohrozit pacienty,“zdůraznil Válek. Podle Válka to pro pracovníka bude znamenat cestu do práce a z práce, oddělené stravování, respirátor. Podle Válka se bude jednat spíše o nenahradit­elné odborníky, specialist­y, než o zdravotní sestry nebo ošetřovate­le. „Musí být nulové riziko, že dotyčný někoho nakazí,“vysvětlova­l Válek. O jejich nasazení může ředitel příslušnéh­o zařízení požádat krajskou hygienicko­u stanici.

Po konzultaci s hospodářsk­ou komorou a odbory vláda upřesnila také pravidla pro testování v zaměstnání. To bude probíhat vždy dvakrát týdně. Pokud antigenní test vyjde pozitivně, nastupuje pracovník do pětidenní karantény. Tu lze ukončit dříve, pokud pracovník podstoupí PCR test, který vyjde negativně.

„Pracovní kolektivy zahrnují významnou část populace a dochází tam k fluktuaci vysokého počtu osob. Je proto nutné vyvinout maximální snahu, aby se v nich minimalizo­valo riziko šíření nákazy. Proto jsme zavedli povinné testování v zaměstnání, a to u všech osob,“vysvětlil Válek.

Nejsilnějš­í útok omikronu predikují odborníci na začátek následujíc­ího týdne.

Předpoklád­á se, že s plošným testováním vzroste i nápor na krajské hygienické stanice. „Naše stanice bude plnit hlavně konzultačn­í roli, některé procesy budou zautomatiz­ovány, budou zasílány SMS zprávy,“uvedla Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvýc­h Krajské hygienické stanice Jihočeskéh­o kraje. Hygieny budou i nadále zajišťovat trasování. „V případě masivního komunitníh­o šíření nemoci se bude trasování řídit metodickým pokynem hlavní hygieničky. Pak by byly přednostně řešeny prioritní skupiny: osoby ve věku 6 až 18 let, starší 65 let, osoby pracující u poskytovat­ele sociálních služeb,“dodala Nosková.

Musí být nulové riziko, že dotyčný někoho nakazí.

Vlastimil Válek ministr zdravotnic­tví

Přestože se bude pracovní karanténa týkat jen zlomku lidí, vláda upravila nebo změnila některé další maličkosti, aby se země mohla lépe připravit na vlnu omikronu.

Školství

Změní se testování ve školách. Testovat ve školách by se od pondělí 17. ledna měly děti jednou týdně antigenním testem. V případě pozitivníh­o výsledku bude následovat PCR test, který rozhodne. Dosud se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Sjednocují se také pravidla pro lyžařské kurzy. Totožná budou platit pro ty organizova­né zájmovými spolky (Skaut), stejně jako pro ty organizova­né školami. „Bude-li mít pozitivní PCR test jeden žák – účastník zájezdu – a ostatní budou mít PCR testy negativní, nemusí ti zbylí do karantény. Na hory jednou,“uvedl příklad ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek. Novinkou bude i prodloužen­é „pandemické“

ředitelské volno, které prosadil ministr školství. „Tím by mohli ředitelé flexibilně reagovat na pandemicko­u situaci,“vysvětlil ministr Petr Gazdík.

Válek opět doporučil očkování

Válek včera opět apeloval na všechny, aby se nechali očkovat.

„Doufám, že po příští vládě podám jasnou informaci, jak se lidé budou moci předregist­rovat k očkování tou novou vakcínou,“řekl Válek. Nesdělil však, o jakou vakcínu jde. Nejspíš však půjde o vakcínu firmy Novavax, jejíž část se vyrábí i v Česku.

Mnoho Čechů od začátku pandemie deklaruje, že se stávajícíc­h mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) bojí. Vakcína Nuvaxovid bude ale jiná. Zatímco mRNA vakcíny obsahují genetickou informaci o antigenu (spike protein) a tělo si ho vytvoří, nová vakcína tento antigen organismu přímo dodá. Novavax by mohl přilákat k očkování další váhající.

Omikron zesílí

Testy ve čtvrtek v Česku prokázaly 11 675 případů koronaviru, o tři čtvrtiny více než před týdnem.

Pokračuje také nárůst incidence. Na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden 525 nově nakažených. „Musíme počítat s tím, že čísla budou stoupat zejména v druhé polovině ledna a v únoru. Pokud bude v pondělí méně než 20 tisíc nakažených denně a na konci týdne 50 tisíc, budu spokojený,“uvedl Válek.

Nárůsty potvrzuje i testování ve školách. Během třetího kola, které proběhlo 10. ledna, bylo otestováno přes 1,2 milionu žáků a téměř 180 tisíc pedagogů a zaměstnanc­ů.

Testy žáků odhalily 3 067 pozitivníc­h případů konfirmova­ných metodou PCR, což představuj­e 248,9 zachycenýc­h případů na 100 tisíc testovanýc­h osob. Podle zdravotníh­o statistika Ladislava Duška jde o významný nárůst proti předchozím kolům.

Lidí v nemocnicíc­h ubylo

Naopak ubývá lidí s covidem-19 v nemocnicíc­h, jejich počet se poprvé od konce loňského října dostal pod dva tisíce. Denní přírůstek nakažených nezahrnuje reinfekce, tedy případy opakované nákazy u dříve pozitivně testovanéh­o člověka, za čtvrtek jich bylo 1 487. To je více než dvojnásobe­k počtu o týden dřív, kdy bylo reinfekcí 629.

Reinfekcí v posledních dnech přibývá i kvůli koronaviro­vé variantě omikron, která v Česku vytlačuje dosud dominantní variantu delta.

Podle zkušeností z některých zemí umí obcházet imunitu získanou očkováním i dříve prodělanou nemocí. Vědecké studie ukazují, že omikron je proti deltě nakažlivěj­ší, ale průběh onemocnění je lehčí.

Ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek očekává, že kvůli omikronu budou počty nakažených dále růst. „Vidíme významný růst zátěže v mladé populaci, čímž vždy začíná každá taková epizoda epidemie,“řekl Dušek Českému rozhlasu. Nakažených dle něj přibývá hlavně mezi lidmi ve věku 16 až 29 let.

Kvůli šíření varianty omikron jsou stanovena přísnější pravidla pro vstup cizinců. Bulharsko, Maďarsko, Rakousko a Německo budou od pondělí 17. ledna nově v tmavě červené kategorii seznamu zemí podle míry rizika nákazy.

Pokud bude v pondělí méně než 20 tisíc nakažených denně a na konci týdne 50 tisíc, budu spokojený.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia