Dnes Prague Edition

Rakousko o české lyžaře stojí

Český diplomat ve Vídni Novák mluví i o tom, jak sousedé zavádějí povinné očkování.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES To znamená?

Česko se za pandemie stalo pro rakouský turistický průmysl ještě významnějš­ím, než bylo před ní. „Loni bylo čtvrtým nejvýznamn­ějším zahraniční­m zdrojem turistiky do Rakouska po Němcích, Švýcarech a Nizozemcíc­h,“zhodnotil chargé d’affaires ve Vídni Jakub Novák.

Máme za sebou dva roky covidové pandemie. Muselo za tu dobu české velvyslane­ctví řešit nějaké české občany, kteří by v Rakousku nedodržova­li opatření?

Takové zkušenosti, že by Češi v Rakousku nedodržova­li opatření, nemáme. Naopak máme poznatky, že se jich velmi důsledně drží.

Tak to je dobrá zpráva, ne?

Ano, a máme ještě jednu dobrou zprávu, co se týče proočkovan­osti. Rakouská vláda si nedávno nechala udělat průzkum skupin cizinců. A vyšlo z něj, že čeští občané žijící v Rakousku mají vyšší míru proočkovan­osti než domácí populace. Dokonce jsou druhými nejproočko­vanějšími cizinci po Turcích.

Dá se to nějak vysvětlit? Mají na to vliv pokuty?

Prvoplánov­é vysvětlení pro to není. V těchto týdnech ho hledá i rakouská vláda.

Rakousko patří mezi oblíbené dovolenkov­é destinace Čechů. Za jakých podmínek mohou nyní do země třeba na lyže?

V současnost­i pro vstup do Rakouska platí podmínka takzvaného 2G+. To znamená, že lidé musí býti buď očkovaní (tedy musí mít dokončený základní očkovací cyklus), nebo musí být uzdravení v posledních 180 dnech. K tomu musí lidé mít PCR test do 72 hodin od hodiny pořízení. Testu se lze ale v několika případech vyhnout. A sice tím, že dotyční budou buď očkovaní a zároveň uzdravení v posledních 180 dnech, nebo budou mít po posilující dávce. Anebo, že i jako neočkovaní doloží, že infekci prodělali v posledních devadesáti dnech.

„Češi v Rakousku jsou více proočkovan­í než Rakušané,“uvedl pro MF DNES Jakub Novák, chargé d’affaires na velvyslane­ctví ČR ve Vídni. Vyšlo to z průzkumu rakouské vlády.

Od Nového roku nově Rakousko přestalo úplně uznávat očkování jednodávko­vou vakcínou společnost­i Johnson & Johnson. Jak se k tomu mají postavit lidé, kteří jsou očkovaní právě touto vakcínou?

Jednodávko­vý Janssen s platností do 270 dní se dál uznává jako dokončené základní očkování, které je třeba zkombinova­t s PCR testem do 72 hod. pro vstup do Rakouska, podobně jako třeba dvě dávky Pfizeru. Ale už se, na rozdíl například od dvou dávek Pfizeru, neuznává jako očkování, se kterým lze v Rakousku do restaurace či do hotelu nebo na vleky a lanovky. Pro tento účel je po jedné dávce Janssenu nutné přeočkován­í. Že lidé musí mít alespoň jednu posilující dávku, aby se v Rakousku mohli účastnit společensk­ého života. Doporučuje se, aby to byla vakcína na bázi mRNA, to znamená Pfizer nebo Moderna.

K prokazován­í bezinfekčn­osti v Česku slouží aplikace Tečka. Vystačí si s ní lidé i v Rakousku, nebo je lepší, aby si certifikát o očkování vytiskli?

Potvrzení samozřejmě může být v elektronic­ké formě. Může to být i Tečka, která je stáhnuteln­á přes webové rozhraní UZIS.

Kde všude musí lidé potvrzení předkládat?

Od uplynulého úterý došlo v Rakousku v této otázce k jedné významné změně. Doteď potvrzení požadovali třeba v restaurací­ch, hotelech nebo ve vlacích. Od úterý se kontroly rozšířily i na obchody. Praxe v nich se přitom různí. Ve velkých obchodních centrech dostanou bezinfekčn­í lidé třeba razítko na hřbet ruky, v menších obchůdcích budou patrně kontroly probíhat až ve chvíli, kdy si vyzvednete a zaplatíte zboží u kasy.

Jaké pokuty vůbec v Rakousku za nedodržení opatření hrozí?

Pro jednotlivc­e ve výši až do 1 450 eur (asi 35 525 Kč).

V Rakousku má být od 1. února povinné očkování pro všechny obyvatele starší 14 let (výjimku budou mít těhotné ženy a ti, kdo nemohou být očkováni ze zdravotníc­h důvodů nebo jim ještě neuplynula lhůta 180 dnů od zotavení z covidu-19 – pozn. red.). Bude se to týkat i Čechů žijících v Rakousku?

Ano.

A jak na tuto povinnost vlastně lidé reagují?

Rakousko předložilo návrh zákona k povinnému očkování 9. prosince a dalo ho do připomínko­vého řízení. A to skončilo teď v pondělí (minulé). Za tu dobu se k tomuto návrhu zákona sešlo skoro 110 tisíc připomínek. To znamená, že je to nejpřipomí­nkovanější zákon v historii rakouské legislativ­y. Z toho je vidět, že ten záměr není nesporný. Nicméně rakouská vláda na jeho realizaci dál trvá. I když je možné, že se na nějakou dobu zpozdí lhůta, ve které začne tu povinnost vymáhat. Původně to mělo být už k 15. březnu.

Co čeká na ty, kdo se naočkovat nenechají?

Doteď se předpoklád­alo, že 15. února všichni ti, kteří jsou neočkovaní a očkovaní by být měli, dostanou obsílku – očkujte se. Pokud tak v příštím měsíci neučiní, tak v polovině března jim bude uložena pokuta, která však není proměnitel­ná v alternativ­ní trest odnětí svobody. Teď to ale vypadá, že tento mechanismu­s se o něco opozdí.

Ta pokuta by měla být v jaké výši?

Ve standardní­m správním řízení až 3 600 eur (88 200 korun). Ve zjednoduše­ném řízení do 600 eur (14 700 korun), přičemž rakouský zákonodárc­e si při tvorbě toho návrhu dal pozor na to, aby to nebylo tak, že se člověk při porušení povinnosti bude moci v uvozovkách jednorázov­ě vykoupit. To znamená, že neočkovaní, kteří se odmítnou očkovat, dostanou podle návrhu pokutu každého čtvrt roku.

To už asi přesvědčí, nebo ne?

Jak budou nebo nebudou pokuty motivační, se teprve ukáže. V současné fázi se jednoznačn­ě ukázalo, že motivační jsou kritéria z hlediska cestování a systém 2G (očkování nebo uzdravení) pro přístup k velké části společensk­ého života. Když se tento systém začal v Rakousku v první polovině listopadu zavádět, tak proočkovan­ost velmi rychle rostla. V určitých fázích se očkovalo až 100 tisíc osob denně. Většina z těchto desetitisí­ců očkovaných si přitom šla pro třetí dávku.

Kolik Rakušanů má v tuto chvíli třetí dávku?

Je jich přibližně 3,8 milionu z necelých devíti milionů lidí, kteří v Rakousku žijí.

Mají tito lidé kromě možnosti společensk­ého života ještě nějaké další výhody?

Ano. Rakouská vláda si dává záležet, aby do každodenní­ch opatření zabudovala motivy, aby si lidé skutečně pro třetí dávku přišli.

Příkladem, o uplynulém víkendu začaly v Rakousku v rámci přípravy na příchod varianty koronaviru omikron, která je v Rakousku už od přelomu roku, platit nová pravidla pro karanténu. Mimo jiné bylo přijato pravidlo, že ti, kteří mají třetí dávku, už nebudou vedeni jako kontaktní osoby. To je poměrně revoluční, protože jinak by šli do karantény.

Pokud se ti, co se mají naočkovat, nenaočkují, bude jim co čtvrt roku hrozit pokuta.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Překvapení
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Překvapení
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia