Dnes Prague Edition

„Syn byl vychrtlý. Nezvládl by sám zbavit se mrtvol“

- — Tomáš Lánský

PARDUBICE Vrah vykládá dvě těla z kufru auta a uvazuje k nim betonový prefabriká­t a žulový kvádr. Pak je přehazuje přes více než metrové ocelové zábradlí do vodní nádrže Švihov. Takhle se podle kriminalis­tů pachatel zbavil dvaasedmde­sátileté důchodkyně Marie D. a jejího o 15 let mladšího druha Přemysla H.

Mohl to ale být hubený až rachitický student jaderné fyziky Tomáš Fiala, jehož z činu viní obžaloba? Podle jeho obhájců nikoli.

Klíčový moment se týká kauzy dvojnásobn­é vraždy dvou seniorů z roku 2019 v obci Velká Paseka na Havlíčkobr­odsku. K té mělo dle obžaloby dojít kvůli vile, na niž si Fiala a jeho partner Jiří Nehyba dělali zálusk. Fiala už byl nepravomoc­ně odsouzen ke 23 letům vězení, Nehyba

se dle soudu vraždy neúčastnil a dostal nepravomoc­ně pět let za podvod. Kauza se však kvůli zásahu vrchního soudu přesunula k pardubické­mu krajskému soudu, který ji řeší znovu.

V pátek soud přehrával rekonstruk­ci činu, kdy policisté v roli figurantů měli čin zbavení se těl zopakovat. „Ne, prostě to nejde,“funí do kamery první policista, který má 103 kilogramů těžké umělé torzo přehodit přes zábradlí. Betonové tvárnice mu to ještě znesnadňuj­í, takže kapituluje. Druhý pokus s 85kilovým tělem je úspěšnější, byť další z figurantů se u toho zpotí a stěží popadá dech. Nakonec obě těla přehazují, vypomáhají si přitom ale taháním za popruhy a látku na figuríně. „Bylo léto, takže i oběti byly letně oblečené. Stěží by to mohlo proběhnout takto,“brání se Fialův obhájce Prokop Beneš. Matka obžalované­ho navíc podotkla, že její syn byl v době zadržení policisty „vychrtlý“, takže by nesvedl zopakovat to, s čím si stěží poradili svalnatí a vytrénovan­í policisté při rekonstruk­ci. Naznačuje tak, že těla do vodní nádrže mohl hodit někdo jiný, silnější. „Ale po téhle stopě policie nejde. Přestávám věřit v právní stát,“svěřila se Fialova matka.

Státní zástupkyně Jana Murínová naopak rekonstruk­ci činu považuje za potvrzení, že Fiala se těl zbavil tímto způsobem. „Není to důkaz, jen vyšetřovac­í pokus, abychom si ověřili, jestli se to takto mohlo stát. Byla jsem zprvu přesvědčen­á, že samotný člověk toho není schopen, že na to musí být dva. Ale figurant to nakonec dokázal. Jeden člověk by to tedy zvládl, jistě zafungoval i adrenalin z toho skutku,“uvedla žalobkyně. Fiala je sice extrémně hubené postavy, před dvěma lety ale závodně lyžoval, hrál tenis a házenou. Fyzickou kondici tedy měl.

O tom, jestli soudkyně Anna Sobotková přihlédne k argumentům obžaloby nebo obhajoby, bude jasno v březnu. Líčení bylo na březen odročeno a má dojít k závěrečným řečem a rozsudku. Obě strany ale naznačují, že se odvolají. Tomáš Fiala do té doby zůstává ve vazbě.

Jeho rodiče se spoléhají na to, že do doby, než kauza připadne odvolacímu soudu, bude syn propuštěn.

 ?? Foto: ČTK ?? Obžalovaný Tomáš Fiala je souzen za dvojnásobn­ou vraždu a podvod. Chtěl se dostat k vile svých obětí.
Foto: ČTK Obžalovaný Tomáš Fiala je souzen za dvojnásobn­ou vraždu a podvod. Chtěl se dostat k vile svých obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia