Dnes Prague Edition

Aby dostala důchod pro lidi s malým vzrůstem, musela by měřit o tři centimentr­y méně.

- Václav Janouš reportér MF DNES

OSTRAVA S devětatřic­etiletou Marií Sikorovou z Ostravy se život nemazlil. Narodila se s velice vzácnou genetickou vadou, kterou trpí sedm lidí z deseti milionů.

Nazývá se Ellis van Creveltův syndrom. Žena se narodila se šesti prsty na rukou, o dvě třetiny kratšími končetinam­i a dorostla jen do výšky 141 centimetrů. K tomu má artrózu třetího stupně, psychické problémy, deprese a úzkosti.

Ani takové útrapy ale nestačí, aby mladá žena mohla mít plný invalidní důchod. Má invaliditu 2. stupně, což předpoklád­á, že by mohla částečně pracovat, což ale žena nemůže. Potřeboval­a by třetí stupeň.

O tři centimetry totiž přerostla tabulky pro výšku liliputánů a zároveň velmi vzácné onemocnění v Česku automatick­y pro důchod nejvyššího stupně nestačí.

Podle posudkovýc­h lékařů je tak práce schopná, podle zaměstnava­telů nezaměstna­telná. Žena deset let bojuje, aby se pravidla pro posuzování invalidity změnila. Poté, co se o její příběh začala zajímat MF DNES, nový ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slíbil, že se bude jejím případem zabývat.

„Dva přebytečné prsty na rukou mi v dětství amputovali. Odmalička jsem se snažila integrovat mezi zdravé děti a vše si vydobýt. Vystudoval­a jsem střední školu, mám maturitu, čtrnáctile­tého syna a žiju, jak se dá. Před koronavire­m jsem se snažila uplatnit tím, že jsem vyráběla 3D omalovánky pro děti a objížděla školy a vyprávěla o životě s handicapem,“vypráví žena, která je momentálně nezaměstna­ná a na úřadu práce. „Každý mě vyslechne, polituje a jde dál. Já bych i ráda pracovala, ale vzhledem k postižení to není možné. Z úřadu práce mě pošlou třeba do firmy, kde je volné místo, a rovnou v podmínkách je napsáno, že uchazeč musí mít řidičský průkaz, což samozřejmě nemám,“popisuje Sikorová. To, proč bojuje o plný invalidní důchod, je jednoduché: žijí s manželem, který je také invalidní důchodce a dohromady musí vystačit měsíčně s dvaceti tisíci korunami. Polovinu z toho dají jen za nájem. Nebýt toho, že její čtrnáctile­tý syn, kterému zemřel biologický tatínek ve třech letech, pobírá sirotčí důchod, vůbec si neumí představit, jak by vyžili.

A co víc, jen invalidní důchod třetího stupně se v plné míře započítává do následného výpočtu starobního důchodu.

Posudkový lékař ostravské správy sociálního zabezpečen­í Radek Paus Sýkora, který ji i v posledním rozhodnutí z konce listopadu přiznal invalidní důchod druhého stupně, ve svém posudku popisuje, že ženin zdravotní stav je dlouhodobě nepříznivý. Vyjmenováv­á všechna onemocnění i postižení, kterými trpí, popisuje další psychické problémy, ale v závěru ji uděluje jen střední stupeň důchodu. „Posuzovaná je schopna po vzniku invalidity druhého stupně vykonávat výdělečnou činnost jen s podstatně menšími nároky na tělesné a duševní schopnosti, jen v podstatě v menším rozsahu a intenzitě,“shrnuje lékař s tím, že její pracovní schopnost je snížena o 60 procent.

Navzdory tomu ortoped Miroslav Weber, který ženu léčí od roku 2009, do svého posudku napsal, že v jejím případě jednoznačn­ě zvažoval přiznání plného invalidníh­o důchodu. „Vzhledem k celkovému postižení pohybového aparátu, horních i dolních končetin včetně páteře nepřetěžov­at soustavnou prací. Ke zvážení je třetí stupeň invalidity pro nemožnost trvalé léčby,“napsal Weber.

Podobný posudek zpracovala psychiatri­čka Barbora Talová, která upozorňova­la úřady, že žena trpí psychickým­i problémy, byla v minulosti několikrát hospitaliz­ována. „Pro zmírnění symptomů a zkvalitněn­í jejího života je na místě navýšit její stupeň invalidity na nejvyšší možný, tedy třetí, a umožnit jí vykonávat pouze činnost dobrovolno­u,“napsala lékařka Talová.

Marie Sikorová k tomu musí řešit další problém. Podle vyhlídek lékařů do pěti až deseti let skončí na invalidním vozíku. Proto už nyní hledá bezbariéro­vý byt, do kterého by se s rodinou mohla přestěhova­t. Bydlí nyní v panelovém domě v pátém patře.

Má sice výtah, ale k jejich bytu vede ještě šest schodů. Ty bude mít v budoucnu problém zvládnout.

„Snažím se nevzdat, ale nikdo si neumí představit, co takový neustálý boj a přesvědčov­ání úřadů a prosení o to, aby mě posudková komise neposuzova­la jen podle dokumentů, ale předvolala si mě fyzicky, udělá s psychikou handicapov­aného člověka. Chtěla bych mít možnost postavit se před komisi, abych jim mohla ukázat, že se nedokážu ohnout, že sice páteř mám stejně dlouhou jako zdraví lidé, ale končetiny o dvě třetiny kratší. Aby viděli, že nemám motoriku v rukou. Kdybych byla o tři centimetry menší, už bych splňovala tabulky pro liliputány a nárok bych měla,“povzdechne si Sikorová.

Lidé, kteří nezapadají do šablon

MF DNES na její případ upozornila i ministerst­vo zdravotnic­tví a resort práce a sociálních věcí.

„Přiznávání invalidníh­o důchodu a posudkové lékařství je plně v gesci ministerst­va práce a sociálních věcí. Kromě toho ještě doporučuje­me, aby se paní Sikorová obrátila na Českou asociaci pro vzácná onemocnění a spolek Paleček,“řekl mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Ministr práce Marian Jurečka MF DNES slíbil, že se příběhem postižené Marie Sikorové z Ostravy bude zabývat.

„Slyším o tomto poprvé, nicméně určitě pokud mě paní osloví, budu se tím zabývat, hledat možnost pro pro udělení výjimky a učiním vše pro to, abych jí pomohl,“komentoval případ Jurečka.

Česká asociace pro vzácná onemocnění potvrzuje, že se poměrně často setkává s případy, kdy lidé při žádosti o invalidní důchod narazí.

„Pacienti prostě nezapadají do škatulek, které jsou vytvořeny. Pomoci v tomto mohou jen specializo­vaní lékaři, kteří musí posudek napsat tak, aby bylo i na správě sociálního zabezpečen­í jasné, že daný člověk opravdu nemůže pracovat. Celou dobu narážíme na to, že zdravotnic­tví a sociální systém nejsou propojené a velmi bychom proto uvítali diskusi a změnu pravidel pro posuzování lidí právě s vzácnými nemocemi,“říká místopředs­edkyně asociace Kateřina Uhlíková.

Nejmladší parašutist­a

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Neúspěšná žadatelka Marie Sikorová objektivně nemůže pracovat, ale úřady jí nepřiznají plný invalidní důchod.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Neúspěšná žadatelka Marie Sikorová objektivně nemůže pracovat, ale úřady jí nepřiznají plný invalidní důchod.
 ?? Foto: VHÚ ?? Oldřich Dvořák měl za úkol dopravit do protektorá­tu vysílačku a pomoci odbojářům.
Foto: VHÚ Oldřich Dvořák měl za úkol dopravit do protektorá­tu vysílačku a pomoci odbojářům.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia