Dnes Prague Edition

Nejmladší výsadkář na útěku volil smrt

- – Jan Bohata

PRAHA Krycí název Steel přisoudili čeští zpravodajc­i v Londýně operaci, do níž před 80 lety nasadili nejmladšíh­o českého parašutist­u, svobodníka Oldřicha Dvořáka. Jeho anabáze na přelomu jara a léta 1942 trvala pár týdnů. Dvořák padl v nedožitých 19 letech.

Kapsle s jedem pro odbojáře, radiostani­ce a náhradní součástky a také krystalky, nezbytné pro provoz vysílaček. To tvořilo hlavní obsah kontejnerů, které Dvořák přepravova­l do okupované země v misi, která začala v noci na 28. dubna 1942. Výsadkář dostal krycí doklady na jméno Ondřej Dražil a pistole. Z paluby britského bombardéru skočil u Požárů na Křivokláts­ku. „Po vysazení měl postupovat samostatně. Po seskoku si pro přesun ponechal pouze zásoby jedu a náhradní součástky,“popsal situaci historik Jiří Šolc. Radiostani­ci v cestovním kufříku zabalil do pogumované­ho plátna a ukryl na poli v místě seskoku. Tím se dopustil zásadní chyby. Její dosah někdejšímu studentovi gymnázia v časném dubnovém jitru nedošel. Dvořák alias Dražil splnil základní úkol nalézt Alfréda Bartoše, velitele výsadku Silver A. Zvládl to díky adrese z Londýna, jež ho přivedla do dílny knihaře Vojtíška v Lázních Bělohrad. Odtamtud se dostal do Pardubic k rodině Krupků, na Bartošovo velitelské stanoviště.

Nález na Požárech

Pohroma se ale odehrála na Křivokláts­ku. „Kočí našel při vláčení kufr s vysílačkou, věc oznámil četnické stanici v Křivoklátě, to gestapu na Kladně,“řekl po válce Josef Chalupský, tajemník protišpion­ážního referátu pražského gestapa. Kvůli nálezu pak gestapo přišlo na stopu

Dvořáka. O důsledcích dramatu na Křivokláts­ku Dvořák nevěděl. „Bartoš jej spojil s radisty skupiny ÚVOD (Ústřední vedení odboje domácího), která se pokoušela oživit vysílání spojovacíh­o okruhu SPARTA,“vysvětlil historik Jiří Šolc. Spolupraco­val například s radistou Františkem „Fery“Peltánem. Spojař bojoval již třetí rok, byl znám i jako „čtvrtý ze skupiny Tří králů“.

Poslední dny na útěku

Na stopu radistů se německá policie dostala v červnu 1942 v pivovaru v Cerhovicíc­h na Berounsku. Peltán a Dvořák se z pasti prostřílel­i. Devět posledních dní života v době heydrichiá­dy trávil Dvořák na útěku. Nejprve mířil do Brna k rodičům, pak přes hranici Slovenskéh­o štátu do Skalice. Hledal možnost informovat Londýn. V Trenčíně měl sestru. Skalický notář Koloman Prekopp mladíka vyhnal. Po Dvořákově stopě se pustilo žandárstvo.

Parašutist­a se dostal do Radošovce, kde se střetl s hlídačem Alojzem Chocholáčk­em. „V 18:00 vyhlášeno pátraní po neznámém muži, který střílel po polním hlídači,“zapsal 9. července skalický strážmistr Jozef Kaffan. O pět hodin později četníci končí leč. „Neznámý muž nalezen na poli u potoka Vlčí důl. Zastřelil se při pronásledo­vání,“zapsal Kaffan. Výsadkář byl pochován na Slovensku, později jej rodina převezla do Brna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia