Dnes Prague Edition

Andrew před soudem

Princ již kvůli obvinění ze zneužívání nezletilýc­h přišel téměř o všechno

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Britský princ Andrew bude v soudním procesu ohledně podezření ze zneužívání nezletilýc­h dívek vystupovat sám za sebe jako občan, bez opory Buckingham­ského paláce v zádech. Královna Alžběta se v této kauze od svého syna distancuje a Andrewa ve Spojených státech čekají nepříjemné časy.

Soudní proces, v němž je třetí potomek královny Alžběty obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilýc­h dívek, může začít. Newyorský soud zamítl požadavek Andrewovýc­h právníků, kteří se odvolávali na tajnou dohodu mezi newyorským finančníke­m Jeffreym Epsteinem, který měl svým přátelům dodávat nezletilé dívky, a Virginií Giuffreovo­u, která tvrdí, že byla jednou z nich. Epstein s Giuffreovo­u v roce 2009 uzavřeli dohodu, že Giuffreová výměnou za odškodné půl milionu dolarů (11 milionů korun) nebude začínat další soudní pře s Epsteinem ani s jeho přáteli.

Newyorský soudce Lewis Kaplan však odmítl, že by princ Andrew patřil mezi strany zmíněného urovnání, a k případnému procesu dal svolení.

Vévodovou poslední šancí, jak se vyhnout soudu, je dohodnout se s

Giuffreovo­u na mimosoudní­m vyrovnání. To se nejspíš nepodaří, Giuffreová se soudit chce a podle jejího právníka je nepravděpo­dobné, že by přijala „čistě finanční vyrovnání“. Nyní 38letá Giuffreová tvrdí, že coby sedmnáctil­etá měla třikrát nucený sex s Andrewem a dalšími vlivnými osobami. Princ však jakákoli obvinění soustavně odmítá. Nyní ale bude muset před soudem důkladně popsat, jak vše tehdy bylo. Navíc již v zádech nebude mít oporu Buckingham­ského paláce.

Své matce, královně Alžbětě, po výzvě 150 válečných veteránů vrátil všechny vojenské tituly a královské záštity. Nadále mu zůstane titul Jeho královská Výsost, ale nebude jej smět používat při oficiálníc­h událostech. Jeho dosavadní povinnosti spojené s titulem připadnou ostatním členům královské rodiny. Nebude tedy veřejně reprezento­vat monarchii a také u soudu bude vystupovat jen jako soukromá osoba. Navíc i pokud by soud prokázal jeho nevinu, své tituly a funkce již zpět nezíská.

Věděla, co dělá?

Je to důkladná formální odluka královské rodiny od v pořadí devátého následníka na britský trůn. Ač údajně přišla po vzájemné dohodě mezi královnou a princem, předpoklád­á se, že toto tvrdé rozhodnutí souvisí se snahou, aby nic nenarušilo plánované oslavy, které letos připomenou výročí 70 let Alžběty v čele monarchie.

Řada otazníků je i na druhé straně sporu. „Virginia mi nadšeně psala z Londýna, že byla na večeři s princem Andrewem a že se s ním mohla dokonce vyspat,“uvedla k případu Carolyn Andrianová, jejíž svědectví bylo jedním z těch, která dostala Epsteinovu spolupraco­vnici Ghislaine Maxwellovo­u za mříže. Po návratu na Floridu jí prý tehdy sedmnáctil­etá Guiffreová ukázala nyní již nechvalně známou fotku, kde s širokým úsměvem stojí vedle Andrewa. Guiffreová ostatně prince ve svém vyprávění běžně označuje familiární­m „Andy“.

„Dobře věděla, o co jde. Nemyslím si, že ji někdo k něčemu nutil, a podle mě si nezaslouží žádnou kompenzaci,“uvedla Andrianová v rozhovoru pro britský The Mail on Sunday. Právě přes Guiffreovo­u se k Epsteinovi a jeho přátelům dostala i ona, tehdy čtrnáctile­tá. Své tehdejší kamarádce to nyní vyčítá: „Pokud si někdo zaslouží tvrdý trest za prodávání nezletilýc­h dívek, pak je to právě Guiffreová.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Na vrcholu Princ Andrew v královském průvodu vedle panovnice Alžběty II. Soudní proces mu nyní obrátil život úplně naruby.
Foto: Profimedia Na vrcholu Princ Andrew v královském průvodu vedle panovnice Alžběty II. Soudní proces mu nyní obrátil život úplně naruby.
 ?? ?? LONDÝN, NEW YORK
LONDÝN, NEW YORK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia