Dnes Prague Edition

Rusko rozbilo hackerský gang REvil, útočil na USA

-

MOSKVA Ruská tajná služba FSB oznámila, že na žádost USA rozbila kybernetic­ký gang REvil, který se podílel na řadě útoků na velké americké společnost­i. „Skupina i její infrastruk­tura byly zlikvidová­ny,“sdělila ruská tajná služba. Ta upřesnila, že členové zločinecké skupiny byly zadrženi a obviněni z trestné činnosti. Doplnila, že o operaci informoval­a americké úřady.

Spojené státy v listopadu loňského roku uvedly, že nabízejí odměnu až deset milionů dolarů (214 milionů Kč) za informace, které povedou k identifika­ci nebo lokalizaci osob, které zastávají v gangu klíčové pozice.

Zdroj obeznámený se situací ale médiím sdělil, že členové s ruským občanstvím prý do USA vydáni nebudou.

Skupina REvil, což je zkratka pro Ransomware Evil, se soustředil­a na vyděračské kybernetic­ké útoky. Ty se provádějí například instalací takzvaného ransomwaru na napadené počítače, který zašifruje všechna data na disku. Hackeři pak za poplatek nabízejí poskytnutí klíče k rozšifrová­ní dat. REvil však také například kradl firmám citlivá data a hrozil, že je zveřejní na svých stránkách, pokud nedostane zaplaceno.

Stovky poškozenýc­h firem

REvil se přihlásil k útoku z července loňského roku na nástroj od amerického softwarové­ho dodavatele Kaseya, který slouží IT odborníkům ke správě serverů, desktopů, síťových zařízení nebo tiskáren. Zasaženy byly stovky firem i veřejných organizací v desítce zemí. Hackeři požadovali 70 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy Kč).

Na konci května 2021 napadl gang největšího světového výrobce masa JBS a narušil provoz jeho závodů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia