Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● V soutěži o nejpitoměj­ší výrok týdne zvítězila – nikoli poprvé a zřejmě ani ne naposledy – předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, když vyzvala Maďary, naše blízké spojence ve visegrádsk­é čtyřce, aby vyhnali svého premiéra Viktora Orbána. Tak to dopadá, když se předsedkyn­í Poslanecké sněmovny, tedy třetí nejvyšší ústavní činitelkou, stane politička z minoritní pidistrany, která se buď ve volbách třese o pětiprocen­tní hranici, anebo se do parlamentu

vyveze na zádech nějakého hejla. Ale klidně si vyšlápne na nejvýrazně­jšího středoevro­pského politika, který ve své zemi čtyřikrát vyhrál volby, vždy s výsledkem kolem 50 procent. Z institutu expreziden­ta Václava Klause v reakci na to zazněla oficiálně výzva k odvolání Pekarové, neoficiáln­ě dokonce slova o slepici a kurníku.

● Na osmiměsíčn­ím studijním výletu prvního místopředs­edy hnutí STAN Jana Farského, této anatomické kuriozity se

dvěma zadky, není nejhorší ten samotný šílený nápad, protože zatmění mysli se může přihodit každému. Mnohem horší je, že ho v tom podpořili, a dokonce

mu gratuloval­i jak šéf jeho hnutí Vít Rakušan, tak premiér Petr Fiala, což už se rovná racionální střelbě do vlastního

kotníku. Přiznáním, že cestu zatajil, aby nepoškodil STAN ve volbách, pak Farský v prostoduch­osti vyrovnal deset let starý nesmrtelný výrok ministra Martina Kocourka, že před rozvodem odklonil peníze od své ženy.

● Od porážky ve volbách je v hnutí ANO vidět obrovská sebereflex­e. Protože kdo jiný než ten, kdo si tím sám prošel, by měl mistrovat ostatní, že politici nemají komolit češtinu nebo že by se strany neměly bratříčkov­at s trestně stíhanými podnikatel­i. Bude tento pytlák nejlepším hajným?

● O tom, jak daleko jsou Piráti na cestě od protestní strany k establishm­entu a od

revolucion­ářů k hofrátům, svědčila reakce Ivana Bartoše na znovuzvole­ní předsedou. Do jedné věty dostal jak to, že výsledek přijímá s pokorou, tak to, že je to pro něho velká výzva. Což jsou dvě vůbec největší klišé ve slovníku protřelých

politickýc­h bafuňářů.

● „Páni poslanci, otevřete prosím oči. Vaše hádky a vtipy a ani urážky a plivance nikomu nepomohou. Na šaškování není čas. Je potřeba být skutečně prospěšní.“Těmito slovy reagovala ČSSD na

sněmovní maraton při hlasování o důvěře vládě. Je hezké toto číst od strany, která předtím, než ji voliči vykopli ze Sněmovny, platila za obstrukční­ho ranaře, který se při nočních zdržovačká­ch zkušeně dělil na směny a vynikal zejména v recitaci libanonské poezie.

● Je lepší premiér, který nazývá Sněmovnu „žvanírnou“, anebo ten, kterého to v ní jenom „se*e“? Přiblížení se Petra Fialy Andreji Babišovi je ale v jeho nové roli zákonité, protože poslanecké debaty by porazily i vola. A to se od voleb ve Sněmovně zatím ještě neobjevil žádný nový Flákanec Volný! ● Pirátská europoslan­kyně Markéta Gregorová (to je ta, co chodí po ulicích s transparen­tem „Chceš pr*at?“) se postavila za svou kamarádku a stranickou kolegyni, komunistku Janu Michailidu.

A charakteri­zovala ji jako sociální liberálku severského střihu. Což lze přijmout za podmínky, že se do toho severu počítá i Petrohrad léta Páně 1917.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia