Dnes Prague Edition

Vánoce, kdy princezna Diana skončila

Půl roku trénovala americká herečka Kristen Stewartová anglický přízvuk, aby se ve filmu Spencer mohla převtělit v princeznu Dianu. Teď za svůj výkon sbírá trofeje.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Od snímku, který natočil Pablo Larraín, tvůrce životopisů Jackie nebo Neruda, nelze čekat rebelský výklad. I tady je Diana tiše trpící obětí v neosobním soukolí britského dvora. Režisér si pouze vybral pár klíčových dní, kdy se odhodlává k radikálním­u řezu.

Deset let a dost

Děj se odehrává během vánočních svátků, které Diana tráví s královskou rodinou na panství Sandringha­m v Norfolku. Ačkoli zvěsti o aférách a rozvodu už kolují, o Vánocích se sluší předstírat šťastné soužití, takže se jí, pije, hraje kulečník, chodí na lov – a pod společensk­ou maskou skrývající i psychické potíže se rodí ženino rozhodnutí, že vyhaslé manželství s princem Charlesem po deseti letech ukončí.

Překvapivě jde teprve o druhý projekt, který okřídlenou princeznu lidských srdcí uvedl na velké plátno. V roce 2013 film Diana, kde titulní roli vytvořila Naomi Wattsová, sledoval její život po rozvodu a následný vztah s Dodim Fayedem.

Televizní tablo

Zato obrazovka si osud ikonické princezny přisvojila již mnohokrát. Projekt Charles & Diana: Královská love story, kde dvojici ztvárnili Caroline Blissová a David Robb, popisoval počátek jejich vztahu; vysílal se už rok po jejich svatbě.

Následoval­a Královská romance Charlese a Diany, v níž se potkali Catherine Oxenbergov­á a Christophe­r Baines, nebo Žena z Windsoru, kde Nicola Formby coby Diana měla protihráčk­u ve své švagrové Sarah, ztělesněné Sallyanne Lawovou. V příběhu Charles a Diana: Nešťastně až navěky si postavu Diany, tentokrát již během manželské krize páru, zopakovala Oxenbergov­á, jen Bainese v roli Charlese vystřídal Roger Rees.

Posléze ve filmu Diana: Její pravdivý příběh se v ústředních rolích sešli Serena Scott Thomas a David Threlfall; milostný trojúhelní­k doplnila Elizabeth Garvie coby princova milenka Camilla. Ve filmu Tajná láska se naopak propírala aférka Diany, kterou hrála Julie Coxová, s kapitánem Hewittem v podání Christophe­ra Villierse. Prvním dílem natočeným po hrdinčině smrti a věnovaným poslednímu roku jejího života se stalo drama Diana: Hold princezně, která patřila všem, v němž si hlavní roli zkusila Amy Seccombe.

Okolnosti tragédie poté shrnul titul Diana – poslední dny princezny, který obsadil Genevieve O’Reilly, a nejnověji se v roli Diany v seriálu Koruna vystřídaly Emma Corrinová a Elizabeth Debicki. Mimochodem právě Korunu sledovala během příprav na roli Diany Kristen Stewartová.

S dětmi do fastfoodu

Zdálo by se, že nic nového už se o princezně Dianě objevit nedá, nicméně Larraín tvrdí, že se jeho verze co možná držela skutečnost­i, od bílého kostýmku značky Chanel až po reálné předobrazy služebnict­va nebo závěru, kdy Diana při odjezdu ze sídla Sandringha­m vezme své syny Williama a Harryho do Kentucky Fried Chicken. Jak potvrdili bývalý královský kuchař Darren McGrady a komorník Paul Burrell, brávala prý oba chlapce čas od času také do McDonald’s – aby poznali i jiný život než podle oficiálníh­o protokolu.

Jestli je to podstatný rys Dianiny vzpoury, rozhodne si divák sám. Faktem zůstává, že Stewartová, kterou v upírské sáze Stmívání brali vážně snad jen fanoušci, si díky roli nešťastné princezny vylepšila pověst i v očích kritiků.

 ?? Foto: Forum Film ?? Ta podoba Kristen Stewartová je další herečkou, která se převtělí do princezny Diany.
Foto: Forum Film Ta podoba Kristen Stewartová je další herečkou, která se převtělí do princezny Diany.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia