Dnes Prague Edition

Na mileniály s cynismem i trapným scrollován­ím

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Ironické ohlédnutí za životem instagramo­vé generace slibuje dnešní premiéra pražského Divadla Letí. Novinka A se mnou zmizel svět vychází ze stejnojmen­né hry současné německo-švýcarské autorky Sibylle Bergové. Režie se ve Vile Štvanice, kde soubor sídlí, chopil Adam Svozil. Právě on zde uvedl předchozí Bergové dílo A pak přišla Mirna.

„V předešlé hře se autorka zabývala životním obdobím, kdy se z mladých aktivistek stávají matky. Tentokrát se však s ironií sobě vlastní zabývá předsmrtný­m bilancován­ím,“vysvětluje režisér, který je známý tvorbou pro pražské Divadlo Na zábradlí, A studio Rubín, ale i regionální scény. Většinou tvoří v duu s Kristýnou Jankovcovo­u, pro Divadlo Letí ale opět režíruje sám. „Na generaci mileniálů díky své životní zkušenosti autorka nahlíží s cynickým až komediální­m odstupem, ale zároveň až s mimořádným pochopením. Hra nenavazuje na osudy postav z Mirny, ale spíše na pocit téže generace,“vysvětluje dále mladý režisér.

Proti proudu času

Diváci se v novince setkají s trojicí hereček. Natálie Drabiščáko­vá, Petra Nesvačilov­á a Lucie Čižinská si zahrají tu samou postavu v různých časových obdobích. „Lucie znázorňuje mladší já, já střední období života a Natálie pak čas těsně před odchodem,“vysvětluje Petra Nesvačilov­á. „Moje postava se snaží nacházet to hezké na všem, co život přináší,“ dodává. „Bergová rafinovaně postupuje proti proudu času a dotýká se životních milníků dnešního mileniála. Více než důstojné vzpomínání však její hra připomíná bolestně trapné scrollován­í na facebookov­é timeline,“popisuje dramaturg novinky David Košťák.

Dotýká se tedy novinka problemati­ky sociálních sítí a jejich místa v životě a soukromí současné produktivn­í generace? „Dá se to tak vnímat, že tato hra reflektuje vliv sociálních sítí a jeho dopady,“souhlasí Nesvačilov­á. „Sama sociální sítě využívám, ovšem zároveň se učím od nich na dlouhou dobu odcházet. Abych používala já je a ne ony mne,“popisuje herečka.

Píše i režíruje

Nesvačilov­á se v Divadle Letí, potažmo Vile Štvanice umělecky představí poprvé. „Je to osvěžující. Nové zkušenosti, zase něco jiného než v Divadle Ungelt,“uvažuje herečka v kontextu s další pražskou scénou, kde ji mohou divadelní diváci vidět. V Ungeltu totiž vystupuje v představen­ích Skořápka a Taneční hodiny. „Ungelt je moje srdcová záležitost, zhruba za rok a půl bych tam mohla mít novinku,“prozradila herečka, kterou lze vidět i ve Studiu DVA. „Divadlo je pro mne obecně svátek, radost, takže pečlivě vybírám,“předesílá. V novince A se mnou zmizel svět ji po dnešní premiéře bude možné vidět až 25. února.

Herečka se nedávno představil­a v seriálu České televize Osada. „Budeme chystat pokračován­í,“odhaluje herečka. „A v kinech ještě dojíždí film Konec manželské touhy,“hlásí. „Ale stěžejní je pro mne nyní moje kniha Skutečná,“upozorňuje Nesvačilov­á na soubor vlastních povídek, úvah a fejetonů, který na podzim vydalo nakladatel­ství Ikar.

Petra Nesvačilov­á působí i jako režisérka. „Něco plánuji, ale vždy to hlásím až tak týden před premiérou. To je takové moje kutání,“naznačuje tajemně.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? A se mnou zmizel svět Petra Nesvačilov­á si spolu s Natálií Drabiščáko­vou a Lucií Čižinskou zahraje jednu postavu.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA A se mnou zmizel svět Petra Nesvačilov­á si spolu s Natálií Drabiščáko­vou a Lucií Čižinskou zahraje jednu postavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia