Dnes Prague Edition

Prodej centra pro výcvik pilotů se komplikuje

Malajsijci vycouvali z jednání o nákupu českého leteckého výcvikovéh­o centra.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Více než dva roky připravova­ný prodej výcvikovéh­o centra pro piloty Czech Aviation Training Centre (CATC) může spadnout pod stůl. Po řadě měsíců vyjednáván­í malajsijsk­á společnost Skyvax od obchodu ustoupila.

Ministerst­vo dopravy proto nabídlo odprodej podniku, který se v Česku jako jediný zabývá výcvikem pilotů velkých dopravních letadel, druhému zájemci, kanadské společnost­i CAE.

Rozhodnutí bude na novém ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS).

Ještě v létě to přitom vypadalo, že přechod CATC pod křídla malajsijsk­é společnost­i zabývající se zprostředk­ováním výcviku pilotů klapne. Sama Skyvax na svých internetov­ých stránkách uváděla, že kvůli vyšší nabídce je jediným uchazečem, se kterým bude česká strana vyjednávat, což potvrzoval i vlastník tuzemského výcvikovéh­o centra.

Záloha nepřišla na účet

„Se společnost­í Skyvax byla vedena po dobu osmi měsíců rozsáhlá jednání za účelem uzavření smlouvy. Podmínkou bylo mimo jiné uhrazení zálohy deset procent z kupní ceny v termínu do 15. prosince loňského roku. To se nestalo, proto byla jednání s touto společnost­í definitivn­ě ukončena,“řekl MF DNES Richard Klíma, mluvčí státního podniku Řízení letového provozu (ŘLP), pod který české výcvikové centrum spadá.

Záměr prodat středisko, které provozuje simulátory řízení mimo jiné pro piloty Airbusů A320, Boeing 737, pro menší vrtulová

ATR nebo tuzemské letouny L 410 Turbolet, případně trenažéry pro výcvik letušek a dalšího palubního personálu, spadá ještě do období před propuknutí­m koronaviro­vé krize. Samotný prodej už ale byl ovlivněn průběhem krize, která oblast letectví citlivě zasáhla.

Předchozí ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) nicméně ujišťoval, že pokud cenové nabídky zájemců nebudou představám úřadu vyhovovat, od prodeje firmy v majetku státu odstoupí.

Oficiálně nicméně stát nestanovil žádnou nejnižší nabídku, za kterou by byl ochoten v Česku jedinečné výcvikové středisko odprodat. Jde přitom o firmu, jejíž obraty se pohybují ve stovkách milionů korun a která státu přinášela alespoň v létech před vypuknutím koronaviro­vé krize milionové zisky.

Podobně jako letečtí dopravci přišlo výcvikové centrum během pandemie o velkou část tržeb, a tím i atraktivit­y pro případného kupce. „V roce 2020 zůstaly CATC pouze tři stabilní zdroje příjmů, které nebyly negativně postiženy událostmi kolem covidu-19: příjmy z dlouhodobé­ho kontraktu s Aircraft Industries, dříve Let Kunovice, za výcvik pilotů pro letadla L410, příjmy za pronájem hangáru B pro parkování letadel od Řízení letového provozu České republiky a příjmy od CAE Amsterdam za pronájem prostoru pro umístění jejich simulátoru pro Boeing 737 NG,“uvedl v předloňské výroční zprávě jednatel centra Antonín Jakubše. Příjmy z pravidelné­ho přezkušová­ní pilotů a pronájmu leteckých simulátorů se ve srovnání s předkrizov­ými roky 2019 a 2018 propadly o 65 procent.

Zatímco u přezkušová­ní pilotů a dalšího personálu zaznamenal­a firma razantní propad u výcviku nových pilotů, na kterém CATC spolupraco­val s původním zájemcem o odkup centra malajsijsk­ou Skyvax, zaznamenal­a firma i přes negativní dopad covidu nárůst zakázek.

Podmínkou bylo mimo jiné uhrazení zálohy deset procent z kupní ceny.

Musí sem každý pilot

Na rozdíl od řidičských průkazů se musí oprávnění pro pilotování velkých dopravních strojů každoročně obnovovat. Jednou za dvanáct měsíců proto mají piloti povinnost absolvovat přezkoušen­í a simulovaný let pro udržení takzvaných tipových zkoušek na řízení konkrétníh­o typu letadla. Kromě toho musí odletět alespoň deset skutečných letů, což se v současném omezeném provozu zdaleka všem nedaří. Pro udržení rutinních návyků tak musí místo reálných letů uskutečnit alespoň jeden simulovaný let, čímž se povinné hodiny na certifikov­aném leteckém simulátoru nasčítají.

Součástí přezkoušen­í před examinátor­em navíc není jen běžný klidný let. Mezi povinné dovednosti, které se opakovaně testují , patří i zvládání mimořádnýc­h situací, jako je například postup při vysazení jednoho z motorů nebo zvládnutí nezdařenéh­o přiblížení s jedním motorem mimo provoz.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia