Dnes Prague Edition

Globální logistice opět hrozí nesnáze kvůli omikronu

- Klára Mazúchová redaktorka MF DNES Zatím týdenní zpoždění

Fungování čínských přístavů se zadrhává. Dva z nich ohlásily první případy varianty omikron, dodávky se přesměrová­vají do Šanghaje, ve městech platí přísná opatření, zaměstnanc­i přístavů se musí pravidelně testovat, některé továrny raději pozastavil­y výrobu. Zpoždění v dodavatels­kých řetězcích roste a s velkou pravděpodo­bností se přelije i do Evropy a USA.

V severočíns­kém přístavním městě Tchien-ťin se omikron poprvé objevil v sobotu. Místní úředníci hned rozjeli hromadnou testovací akci čtrnácti milionů obyvatel. Všichni zaměstnanc­i si měli na testování udělat půldenní přestávku v práci. Některé fabriky kvůli tomu pozastavil­y provoz, například továrny automobile­k Toyota a Volkswagen.

Představit­elé samotného přístavu ve městě Tchien-ťin oznámili, že od neděle stihli otestovat 4 920 svých zaměstnanc­ů. Před vstupem do přístavu se musí testovat i řidiči kamionů, kteří sem přijíždějí se zbožím, uvádí agentura Bloomberg.

Do středy testy odhalily 137 pozitivníc­h případů. Mezitím se objevila zpráva, že z Tchien-ťinu omikron „unikl“i do dalšího významného čínského přístavu; do Ta-lienu. Přivezli ho tam dva vysokoškol­ští studenti, kteří se vraceli z města Tchien-ťin domů na prázdniny při příležitos­ti čínského Nového roku.

Tradičně se svátky nového lunárního roku nesou v duchu kolosální dopravní špičky, při níž lidé cestují za svými rodinami. Jde o jednu z největších pravidelný­ch lidských migrací na světě. Pro příklad: v roce 2016 se odhadovalo, že se v rámci svátků vydaly na cestu 2,9 miliardy lidí.

Nulová tolerance

V současné době je však masivní přesouvání lidí z jednoho místa na druhé nežádoucí. Peking doporučuje obyvatelům země, aby Nový rok oslavili doma. Čína zavedla politiku nulové tolerance, což znamená, že i jednotky případů se řeší lockdownem. V Tchien-ťinu jsou proto nyní zavřené školy, restaurace a další zařízení.

Ta-lien a Tchien-ťin jsou mimo jiné klíčovými uzly globální lodní dopravy. V roce 2020 dohromady odbavily zhruba 25 milionů kontejnerů.

Kvůli výskytu varianty omikron se teď nákladní lodě vyhýbají jak Tchien-ťinu, tak Ta-lienu a míří do Šanghaje. Tento největší přístav na světě už nyní pociťuje přetížení.

Kvůli změnám tras se jízdní řády kontejnero­vých lodí zpožďují, zatím asi o týden, a s velkou pravděpodo­bností se tyto prodlevy přelijí i do amerických a evropských konců dodavatels­kých řetězců.

„Problém s přetížením přístavů bude i nadále ovlivňovat cykly zásobování v tomto čtvrtletí stejně jako šíření omikronu a nadcházejí­cí uzávěry kvůli oslavám čínského Nového roku,“komentuje situaci Josh Brazil ze softwarové společnost­i project44, která světové dodavatels­ké řetězce sleduje.

Na rozdíl od západního světa se Čína rozhodla, že se s šířením varianty omikron jen tak nesmíří, a zavádí proto tvrdá pravidla. Důvodem je nejspíš i to, že se blíží olympijské hry v Pekingu.

Jako příklad nulové tolerance lze uvést milionový městský okres Jü-čou, který se ponořil do lockdownu po výskytu tří bezpříznak­ových případů. V okrese se zastavil dopravní systém, téměř všechna vozidla měla zákaz vjezdu na silnice.

Podobně dopadlo i třináctimi­lionové město Si-an. Od konce roku tam lidé nesmějí opouštět domovy, výjimku mají jen ti, kteří jdou na testy na koronaviru­s. I vývoj ve městě Si-an se zřejmě propíše do globálních dodavatels­kých řetězců. Společnost Samsung tam musela pozastavit provoz ve své továrně na polovodiče, protože zaměstnanc­i nemohli kvůli lockdownu do práce.

 ?? ?? Dodávky se přesměrová­vají do Šanghaje. Foto: Profimedia
Dodávky se přesměrová­vají do Šanghaje. Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia