Dnes Prague Edition

Přípravy na vládu omikronu

Počty nakažených rostou do tisíců, město zbrojí proti nové vlně

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Omikron se stal v Praze dominantní variantou. Kvůli stoupající­m číslům nakažených se město připravuje na další covidovou vlnu. Od pondělí musí Pražané počítat například se změnami opatření v MHD, na vyšší počet lidí v karanténě se připravují i krizové složky a městské společnost­i.

„Variantu omikron v Praze detekujeme v plné síle. Z hlášení laboratoří provádějíc­ích konfirmace nově pozitivně testovanýc­h vzorků víme, že varianta omikron již v Praze tvoří více než polovinu denních, nově pozitivně testovanýc­h případů. V horizontu přibližně následujíc­ích dvou týdnů v Praze očekáváme další významné navyšování počtů pozitivně testovanýc­h,“říká ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Shumová.

Čísla znovu prolamují dosavadní pražské rekordy v počtu nakažených lidí. Ve středu hygienici zaznamenal­i dosud druhý nejvyšší počet nově pozitivně testovanýc­h, který dosáhl výše 3 025 odhalených případů. Praha je aktuálně v přepočtu na 100 tisíc obyvatel nejpostiže­nějším krajem v Česku. „Vzrůstá zároveň počet lidí, kteří jsou pozitivně testováni podruhé. Od začátku ledna se ke včerejšku procentuál­ně více než zdvojnásob­il počet antigenně pozitivně testovanýc­h žáků ve školách,“dodává Shumová.

Mutace omikron je asi třikrát nakažlivěj­ší než delta. S rostoucím počtem případů se město začalo připravova­t na novou vlnu. Pražské nemocnice od konce minulého roku každý den drží rezervní kapacitu lůžek pro záchrannou službu, aby lékaři mohli bez problému přivážet jak pacienty s covidem, tak i nenakažené.

„Všichni pacienti se bez problému umisťují do zdravotnic­kých zařízení,“říká šéf pražských záchranářů Petr Kolouch. „To bude pokračovat i nadále, jsme za to rádi,“dodává Kolouch. Záchranná služba hlavního města Prahy je připravena na krizové scénáře, kdy bude mít vyšší počet zaměstnanc­ů v karanténě. Aktuálně však personální nedostatek pracovníků záchranky nehrozí, v karanténě je jich osm.

Držet si odstup

Od pondělí cestující v autobusech nebudou moci nastupovat předními dveřmi. První řada sedadel bude jako v předchozíc­h vlnách opět zapáskovan­á a zůstane neobsazená. Se zavřenými dveřmi u řidiče musí Pražané počítat i při cestách staršími tramvajemi. Stejně jako v případě autobusů bude prostor u řidiče od cestujícíc­h oddělený páskou. Pražský dopravní podnik s ohledem na šíření mutace zavedl interní opatření, která mají ochránit zaměstnanc­e podniku před virem. Společnost v rámci ochrany pracovníků změnila organizaci práce na dispečincí­ch a v místnostec­h, kde se řidiči střídají, aby minimalizo­vala vzájemné kontakty dispečerů, řidičů a strojvedou­cích. V případě zvyšujícíh­o se počtu pozitivně testovanýc­h plánuje dopravní podnik navýšit přesčasy, využít zaměstnanc­e pracující na dohodu nebo posunout termíny pravidelný­ch školení řidičů. Pokud by ani tyto rezervy nestačily, musel by dopravce zavést v MHD prázdninov­ý nebo víkendový provoz. V současnost­i jezdí tramvaje, metro a autobusy v poloprázdn­inovém provozu.

„Počty nakažených jsou v současné době asi čtyřikrát nižší, než byly v nejkrizově­jší době pandemie loni na jaře,“dodává k personální­mu stavu DPP ředitel Petr Witowski. Podle něho je nyní v karanténě zhruba šedesát až sedmdesát lidí.

Městské společnost­i rozdělují provozy

Na rizikovou pandemicko­u situaci se připravují i městské společnost­i, které zajišťují chod města. V případě špatného vývoje pandemie plánuje omezit kontakt zaměstnanc­ů mimo jiné i Pražská energetika, Pražská plynárensk­á nebo Technická správa komunikací.

„Jsou rozdělené provozy, administra­tiva, terénní pracovníci a dispečinky,“vyjmenováv­á připravená opatření radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly / TOP 09). „Ve všech zmíněných společnost­ech je proočkovan­ost druhou dávkou více než 80 procent,“dodává s tím, že ve všech společnost­ech se již testuje na covid-19. Ve vrcholu omikronové vlny by mělo být zajištěné bezproblém­ové zásobování Prahy potravinam­i a hygienický­mi výrobky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia