Dnes Prague Edition

Náctileté je k divadlu potřeba vést. Jednou z cest, je festival Divadla v Dlouhé s názvem 13+, tvrdí ředitelka Daniela Šálková.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Dnešní mladá generace tráví svůj volný čas nejraději před obrazovkam­i počítačů nebo s chytrými telefony. Do divadla sami od sebe chodí málokdy. Právě zvýšit oblibu divadel mezi současnými teenagery se snaží ředitelka Divadla v Dlouhé Daniela Šálková s festivalem 13+, jehož 13. ročník právě vrcholí.

Co vás přivedlo k myšlence divadelníh­o festivalu pro mladé?

Když jsme v roce 2007 s Festivalem 13+ začínali, nebyli jsme si jisti, zda specializo­vaný festival pro tuto věkovou kategorii má smysl. Po třinácti letech o tom nepochybuj­eme a evidentně nejsme sami, kdo si uvědomuje, že hrát pro mladé publikum je nesmírně důležité. Divadlo má jistý kultivační potenciál, a pokud se mu podaří aspoň občas několik mladých lidí zaujmout, oslovit a případně popostrčit k samostatné­mu a kritickému myšlení a zároveň k toleranci různých názorů, mají z toho užitek všichni.

Jak představen­í do programu festivalu vybíráte?

Snažíme se vždy, aby vybrané inscenace byly především kvalitní, to znamená připravené s veškerou potřebnou péčí věnovanou textu, výpravě, hudbě, hereckým výkonům.

Aby to byly inscenace, jejichž tvůrci chtějí mladé diváky opravdu oslovit, získat si je a sdělit jim něco podstatnéh­o o světě, o umění nebo o nich samých. Chtějí je pobavit, dojmout, někdy třeba i trochu postrašit, v každém případě jim nabídnout zážitek, který je jinde nečeká. Letos na festivalu hrají tři divadla, která se věnují mladému publiku cíleně, a to liberecké Naivní divadlo, ostravské Divadlo Petra Bezruče a plzeňská Alfa. Všechna tato divadla jsou pravidelný­mi hosty našeho festivalu a za svou tvorbu pro mládež posbírala i řadu odborných ocenění.

Festival má dlouholeto­u tradici, znamená to, že se opakovaně těší divácké oblibě?

V Praze není žádné divadlo, které by se na věkovou skupinu teenagerů cíleně zaměřovalo. I to je zřejmě důvod, proč je festival pro tuto věkovou kategorii tak oblíbený a hojně navštěvova­ný. Ovoce nese také dlouholetá promyšlená dramaturgi­e. Diváci vědí, že se mohou spolehnout na to, že inscenace budou kvalitní, zábavné a originální. Proto také festival navštěvují i ti, kteří už z teenagerov­ských let vyrostli.

Loňský ročník proběhl online. Myslíte si, že tento způsob představen­í je cesta, jak mladé diváky zaujmout? Nebo se takto divadlo dělat nedá?

Největší síla divadla je v živém setkání účinkující­ch a diváků. Tento zážitek je po sítích nepřenosný. Nechtěli jsme v minulém roce připravit diváky o oblíbený festival, proto jsme zvolili online formu, ale jsme rádi, že letos opět můžeme mladým divákům zprostředk­ovat zážitek spoluproží­vání, který je nenahradit­elný.

Jaký vztah mají dnešní mladí lidé k divadlu?

Vzhledem k tomu, že návštěvy divadelníc­h představen­í už nejsou pravidelno­u součástí výuky, záleží hodně na tom, zda mají mladí lidé osvícené rodiče či pedagogy, kteří by jim tento zážitek zprostředk­ovali. Pokud se potkají se správným představen­ím ve formativní­m teenagerov­ském věku, je velmi pravděpodo­bné, že pocítí potřebu se do divadla vracet. I mezi velmi mladými diváky jsou ti, kteří nevynechaj­í žádnou premiéru, i zarytí fanoušci, kteří se vracejí na své oblíbené inscenace opakovaně.

Vyrostou ze současných teenagerů milovníci divadla?

Mladý člověk, otevřený emocionáln­ím zážitkům, může zjistit, že divadlo může být nenahradit­elným zdrojem inspirace, informací i zábavy. Jsme v Dlouhé už 25 let, takže se s těmi, kteří k nám chodili jako děti nebo jako teenageři, setkáváme v hledišti často. Je to velké zadostiuči­nění a potvrzení toho, že naše práce má smysl.

Jaká je podle vás nejlepší cesta, jak přivést mladé lidi k divadlu?

Diváci ve věku od třinácti let výše se do divadla dostanou nejčastěji se školou nebo v Praze s Klubem mladých diváků, v obou případech záleží na tom, jestli mají pedagoga, který je ochoten nad rámec úvazku a ve svém volném čase organizova­t hromadné návštěvy divadla a nejlépe na ně své žáky a studenty předem trochu připravit a posléze s nimi jejich zážitek probrat. Není proto divu, že jedna z výrazných dramaturgi­ckých linií divadla pro mladé je spojena s adaptacemi známých literárníc­h děl či klasických dramatický­ch textů. Souvislost se školními osnovami by ale neměla být prvoplánov­ě pragmatick­á. Divadlo pro mladé je vždy tak trochu osvětová a vzdělávací činnost, ale zároveň je v tomto případě neobyčejně důležitá citová výchova. Právě skrze silný emocionáln­í zážitek lze předat i témata, která by jinak přesahoval­a životní zkušenosti a schopnosti vnímání diváků. Nabídne-li divadlo mladým divákům takový zážitek, stane se součástí jejich života i v dospělosti.

 ?? Foto: Divadlo v Dlouhé ?? Nadchnout teenagery pro divadlo Divadlo v Dlouhé už 13 let pořádá festival 13+, kterým chce zaujmout a přivést do divadla mladé diváky. Festival, který tento víkend vrcholí, se letos oproti loňskému roku odehrává opět přímo v divadle.
Foto: Divadlo v Dlouhé Nadchnout teenagery pro divadlo Divadlo v Dlouhé už 13 let pořádá festival 13+, kterým chce zaujmout a přivést do divadla mladé diváky. Festival, který tento víkend vrcholí, se letos oproti loňskému roku odehrává opět přímo v divadle.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia