Dnes Prague Edition

Události, které předznamen­aly revoluci

Komunisté byli bezradní a Palachův týden v roce 1989 brutálně potlačili. Tehdejší dění zaznamenal fotograf ČTK

- – Ivo Horváth

PRAHA Na dnešní den připadá výročí začátku takzvaného Palachova týdne z roku 1989. Demonstrac­e, které se opakovaly několik dní po sobě, komunistic­ká moc brutálně potlačila a šlo patrně o největší takovou událost, která předcházel­a sametové revoluci. Ta začala v listopadu stejného roku. Celý Palachův týden pro ČTK nafotil tehdy pětatřicet­iletý Michal Doležal. Pro agenturu dodnes pracuje, ale z terénu se přesunul na pozici technika.

Nová zkušenost

„Byl jsem tehdy služebně nejmladší, tak mě tam poslali. Nikdo tam pochopitel­ně nechtěl jít. Ti, co mě tam posílali, asi věděli, o co jde. Pro mě to byla úplně nová zkušenost. A nastaly situace, kdy jsem se musel rozhodnout, co udělám,“říká pro MF DNES Doležal.

Přiznává, že během Palachova týdne fotili i někteří jeho kolegové, ale všechny snímky byly publikovan­é jen pod jeho jménem. Doležal totiž demonstrac­e fotil jako jediný oficiálně, další jeho kolegové z agentury možná ani nechtěli na snímcích z protirežim­ních akcí figurovat se svým jménem.

„Jako jediný jsem byl do centra Prahy oficiálně poslaný a jako jediný jsem tam směl být. Mí kolegové se na demonstrac­e také přimotali, ale když dávali fotky do archivu, tak je psali na mne, protože se samozřejmě báli,“vysvětluje fotograf. Během Palachova týdne to nebyly jediné protirežim­ní demonstrac­e, které Doležal fotil. „Jednou mě Veřejná bezpečnost zadržela a odvedla mě do antonu. Kolegové uniformova­ných mužů ale zakřičeli, aby mě pustili, že jsem od nich,“vzpomíná Doležal.

Také během Palachova týdne si policisté Doležala spletli s demonstran­tem a pronásledo­vali jej. Fotograf se ale ukryl v bytě známého, který bydlel na Václavském náměstí. Poté, co přišli muži v bílých přilbách na kontrolu, Doležal s hostitelem i jeho manželkou předstíral­i, že večeří a s demonstrac­í nemají nic společného. Fotograf ještě stihl z bytu pořídit snímek, který je dodnes v archivu fotobanky ČTK.

Kvůli focení demonstrac­í zažil Doležal i další napínavé momenty, například když se ocitl mezi demonstran­ty a kordonem policistů, kteří se chystali k zásahu. Fotograf nejprve zvažoval, že by se dal na úprk, pak si to ale rozmyslel. Došlo mu, že by tím dal najevo, že patří mezi demonstruj­ící, a mohl by se stát terčem útoku.

Doležala si mezi focením pozval šéfredakto­r, který si nechal vylíčit, co se na Václavském náměstí odehrává. Agentura, ve které tehdy bylo hodně prorežimní­ch zaměstnanc­ů, ale nevydala žádnou zprávu odpovídají­cí svědectví, které Doležal přinesl z místa. Zpráva byla postavena na tom, že demonstran­ti útočili na Veřejnou bezpečnost.

Fotograf ale upozorňuje, že velká část lidí ani nepřišla demonstrov­at a jen se ze zvědavosti chtěli podívat, co se děje. Je ale možné, že na místě byli policejní provokatéř­i, kteří se snažili vyvolat konflikt.

Bezradní komunisté

Podle historika z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Libora Svobody komunisté během Palachova týdne brutálně zakročili proto, že byli ze situace, kdy narůstal počet odpůrců režimu, bezradní.

„Před listopadem 1989 byl Palachův týden nepochybně nejdelší souvislý protest, který tady probíhal. Všechny předchozí akce byly zaměřeny jen na jednotlivé dny a šlo většinou o 28. říjen, nebo 21. srpen,“říká Svoboda.

Palachův týden byl rozdělen do více termínů i kvůli tomu, že se skonem studenta souvisí dvě výročí – 16. ledna 1969 se Jan Palach upálil a na následky zranění zemřel 19. ledna. „V lednu 1989 protesty v Praze probíhaly celý týden. Zásahy policie v mnoha případech přesahoval­y únosnou míru. K obětem policejníh­o násilí často patřili i lidé, kteří s protesty neměli nic společného,“dodává historik.

 ?? ?? Palachův týden
Palachův týden
 ?? ??
 ?? ?? Největší protikomun­istické protesty před listopadem 1989 Veřejná bezpečnost rozháněla vodními děly a slzným plynem. Útočila i na ty, kdo s demonstrac­emi neměli nic společného. Foto 3x: Michal Doležal, ČTK
Největší protikomun­istické protesty před listopadem 1989 Veřejná bezpečnost rozháněla vodními děly a slzným plynem. Útočila i na ty, kdo s demonstrac­emi neměli nic společného. Foto 3x: Michal Doležal, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia