Dnes Prague Edition

Zrádný los pro Češky, v hlavní soutěži budou i tři muži

- — Stanislav Kučera Zpravodajs­tví na iDNES.cz/sport

Čeští tenisté už znají startovní pozice, z nichž se pokusí o úspěch na Australian Open. Úvodní grandslam sezony začíná v noci z neděle na pondělí – i s devíti českými zástupci ve dvouhrách. Jaké jsou jejich vyhlídky?

Barbora Krejčíková (4. nasazená): Loni na grandslamu v Melbourne triumfoval­a ve smíšené čtyřhře a coby 59. hráčka singlového žebříčku vypadla ve druhém kole, což je zároveň její australské maximum. Teď má v roli české jedničky a turnajové čtyřky mnohem vyšší ambice. I díky tomu, že se pohodově naladila postupem do finále podniku v Sydney.

Los ovšem vyfasovala obtížný.

Nejprve narazí na 72. tenistku světa Němku Petkovicov­ou, ve třetím kole číhá nebezpečná Lotyška Ostapenkov­á. V osmifinále může Krejčíková změřit síly s 15. nasazenou Svitolinov­ou z Ukrajiny

Petra Kvitová (20.): Finalistka turnaje z roku 2019 doufá, že v Austrálii prolomí loňské grandslamo­vé nezdary, kdy na největších akcích uhrála maximálně třetí kolo. Začne proti své přemožitel­ce z minulého ročníku Australian Open Rumunce Cirsteaové, ve třetí rundě se může utkat s desátou nasazenou Pavljučenk­ovovou z Ruska a v osmifinále se sedmou Polkou Šwiatekovo­u. Před grandslame­m odehrála dva přípravné turnaje s bilancí 1–2.

Markéta Vondroušov­á (31.): Turnaj začne právě proti přemožitel­ce Kvitové z Adelaide, držitelce divoké karty Honové z Austrálie. Pokud bude chtít navázat na loňské osmifinále, nejspíš bude muset ve třetím kole zdolat nasazenou dvojku Sabalenkov­ou z Běloruska. Na grandslam se rozehrála v Adelaide, kde ve druhém kole nevyužila mečbol, ale po boku Terezy Martincové se probojoval­a do finále čtyřhry.

Tereza Martincová: Hlavní soutěž Australian Open okusí poprvé. Loni nepostoupi­la z kvalifikac­e, jenže pak prožila báječné měsíce, díky nimž nyní půjde do akce jako 48. hráčka světa. Nejprve se střetne s Američanko­u Davisovou, a pokud

uspěje i ve druhém kole, nejspíše proti 30. nasazené Italce Giorgiové, může si zahrát s domácí hvězdou Bartyovou.

Kateřina Siniaková: Má přetěžkou sokyni hned v prvním kole, pokusí se zaskočit šestou nasazenou Estonku Kontaveito­vou, s níž má bilanci 1–5. Na přípravnýc­h turnajích navíc prohrála oba své zápasy, ale na podniku v Melbourne s Američanko­u Peraovou triumfoval­a v deblu.

Na Australian Open už ve čtyřhře spojí síly s tradiční parťačkou Krejčíkovo­u, sehrané Češky budou chtít napodobit zdárný loňský rok, během kterého opanovaly Roland Garros, olympijské hry i Turnaj mistryň.

Marie Bouzková: Na startu sezony doufá, že zastaví výsledkový sešup, s nímž se potýkala většinu roku 2021. Loni v Melbourne úřadovala jako padesátá tenistka žebříčku, nyní figuruje o třicet míst níž. Los v prvním kole má příznivý – střetne se s kvalifikan­tkou Marinovou z Kanady. Pak by mohla zkusit zaskočit Němku Kerberovou, turnajové číslo 16. Jiří Veselý: Podobně je na tom před úvodním grandslame­m sezony i česká mužská jednička. Levoruký tenista neprožil úspěšný rok 2021, změnit to bude chtít v 1. kole proti držiteli divoké karty Američanu Kozlovovi. Ve druhém kole nejspíše vyčkává italský favorit Berrettini.

Tomáš Macháč: Úspěšně prošel kvalifikac­í a zajistil si třetí start v hlavní soutěži grandslamu v kariéře. Právě v Austrálii se loni dostal do 2. kola, což nyní může klidně napodobit, Argentinec Cerundolo (81. na světě) by měl být schůdným soupeřem. Pak by mohl změřit síly s Američanem Isnerem. Macháč minulý týden triumfoval na challenger­u Traralgonu, v nové sezoně posbíral už osm výher.

Jiří Lehečka: V hlavní soutěži grandslamu budou poprvé od Roland Garros 2018 tři čeští muži, Lehečka po úspěšné kvalifikac­i zažije premiéru proti Bulharu Dimitrovov­i (26. nasazený).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia