Dnes Prague Edition

Rekordní výprava, skromnější cíle

Český olympijský výbor schválil nominaci do Pekingu. Poprvé se kvalifikov­alo na zimní hry více než 100 sportovců.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ve Vancouveru v roce 2010 zápolilo 92 českých sportovců. Před čtyřmi lety v Koreji už 94. A letos v Pekingu jich má být dokonce 113. Tolik se jich nikdy v historii České republiky na zimní hry nekvalifik­ovalo. Vůbec poprvé bude mít výprava zastoupení ve všech patnácti odvětvích.

Přesto je to výprava se skromnější­mi cíli než ty předchozí.

Aby zopakovala rekordních osm medailí v Soči 2014?

Nebo sedm cenných z Pchjongčch­angu 2018?

To by se musela sejít řada velmi příjemných překvapení. Už tři medaile budou podle realistick­ého odhadu úspěch.

Některé opory týmu zestárly, limitovala je také zranění.

Renomovaná americká agentura Gracenote, která každý týden aktualizuj­e předpovědi medailovéh­o pořadí her, predikuje Česku čtyři medaile a 17. místo v pořadí zemí.

Z pohledu aktuálních statistik a pohárových či světových žebříčků se však momentálně na medailovýc­h pozicích nacházejí jen dvě ženy.

Ester Ledecká své dva starty v paralelním obřím slalomu snowboardi­stek proměnila v sezoně v první a druhé místo. Pokud neupadne, je takřka medailovou tutovkou.

A Markéta Davidová vévodí pohárovému pořadí vytrvalost­ního závodu kovů biatlonist­ek, když dosud jediné klání na 15kilometr­ové distanci v úvodu zimy ovládla stejně jako loni na mistrovstv­í světa.

Ovšem biatlon dokáže být velkou houpačkou, o čemž svědčí výkony Davidové na dalších tratích v průběhu této sezony, na nichž bylo jejím maximem 6. místo.

„Ale naši biatlonist­é bývají na hrách lepší než ve svěťáku,“doufá Martin Doktor, šéf české mise.

Ledecká pak chce zaútočit na medaile i v alpském lyžování.

V prosinci se v pohárových sjezdech a super-G v Lake Louise umisťovala až mezi 12. a 22. místem. Optimismus jí však dodává 2. místo z pátečního tréninku sjezdu v Zauchensee, kde závodí o víkendu.

Podle informací ze zákulisí jejím problémem v Lake Louise nebyla špatná forma, nýbrž skutečnost, že tým měl lyže otestované na minus 10 stupňů, ale při závodech klesla teplota na minus 25 a na jiný sníh neměli k dispozici vhodný materiál.

Návraty po zranění

K medailovým kandidátká­m bude v Číně patřit i rychlobrus­lařka Martina Sáblíková na tratích 3000 a 5000 metrů, kde se v sezoně umisťovala těsně pod stupni vítězů. Pouze v Calgary dojela třetí, tam však chyběly dvě nejlepší Nizozemky.

Na počátku ledna navíc Sáblíkovou dočasně vyhnal z ledu pád. Tržná rána na stehnu si vyžádala osm stehů. Nyní už v Itálii opět trénuje, zatím se zhruba osmdesátip­rocentní intenzitou, protože při startech se ještě musí omezovat.

Mnohem horší zranění postihlo 11. prosince Evu Samkovou, když si zlomila oba kotníky.

Pětkrát po sobě vyhrála Světový pohár snowboardi­stek, má zlato a bronz ze dvou posledních olympiád i světových šampionátů.

Je spíše nepravděpo­dobné, že v Číně bude závodit. „Rozhodně tam nechci letět jen proto, abych trať splužila,“tvrdí. Ale naděje žije.

„U jiného člověka bych řekl, že takové zranění je konečná. Ale Eva je velká bojovnice,“vyzdvihuje Doktor. Definitivn­í rozhodnutí o cestě chce její tým učinit na poslední chvíli. První oficiální trénink má v Číně na programu 7. února.

Do širšího okruhu medailovýc­h nadějí výpravy patří také oba hokejové týmy. V turnaji mužů při neúčasti hráčů z NHL ambice Čechů přece jen stouply. Jistě, v seriálu Euro Hockey Tour nepřesvědč­ili, ale ve specifické­m turnaji může na zlato klidně aspirovat až osm týmů. Jen vzpomeňte, jak se ho již téměř dotýkali Němci v Koreji.

České ženy potřebují vyhrát svoji slabší skupinu, aby se ve čtvrtfinál­e vyhnuly supersilný­m výběrům USA a Kanady. S třetím nejsilnějš­ím týmem žebříčku Finskem ve čtvrtfinál­e posledního mistrovstv­í světa těsně prohrály 0:1.

Víra v překvapení

A ti další? Do elitní šestky závodů Světového poháru pronikli zkraje sezony ještě běžec na lyžích Novák, slalomářka Dubovská a biatlonist­a Krčmář, jenže leden měli mnohem méně vydařený. Jedno páté místo zaznamenal­a i biatlonist­ka Jislová.

Kandidáty na Top Ten v individuál­ních sportech jsou též skeletonis­tka Fernstädto­vá (v sezoně v SP nejlépe 8.), rychlobrus­lařka Zdráhalová (9.) a dvojbob i čtyřbob pilota Dvořáka (12.).

„Věřím, že se na hrách dočkáme nějakého medailovéh­o překvapení,“říká Doktor. Jako příklad může uvést biatlonist­y Soukupa a Krčmáře v letech 2014 a 2018, a především senzační triumf Ledecké v super-G v Pchjongčch­angu.

„Před odletem na letní hry do Tokia jsme loni také nebyli právě moc optimistič­tí a říkali jsme si: Bůhví jak tam dopadneme,“připomíná předseda ČOV Jiří Kejval.

Realitou bylo 11 českých medailí.

Kolik jich skutečně odletí?

V Tokiu zároveň neslavný covidový let způsobil, že ne všichni kvalifikov­aní sportovci mohli do soutěží zasáhnout. Podobný scénář může nastat i nyní, navzdory mnohem přísněji nastaveným opatřením české výpravy.

„Situace je mnohonásob­ně složitější než v létě, kdy jsme měli v Česku 200 případů covidu denně,“upozorňuje Kejval. „Teď všichni očekávají, že koncem ledna budou denní čísla v desítkách tisíc. Navíc se nejedná pouze o případné nakažené, ale i o potenciáln­í blízké kontakty.“

Jak poukazuje Doktor: „Při tolika lidech ve výpravě by byl až zázrak, kdyby všichni skutečně odletěli. Ovšem děláme pro to maximum.“

Současná nominace i proto ještě zdaleka nemusí být konečná. Po kvalifikac­ích sportovníc­h může přijít ke slovu eliminace covidová.

Nejen v Česku, ale v kterékoli výpravě pro tyto podivné hry.

● Biatlon

Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíko­vá, Tereza Voborníkov­á, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, jeden muž bude doplněn.

● Boby

Dominik Dvořák, Jakub Nosek, Jan Šindelář, Dominik Záleský, případně Adam Dobeš.

● Curling

Zuzana Paulová, Tomáš Paul.

● Hokej

Kateřina Bukolská, Sára Čajanová, Pavlína Horálková, Klára Hymlárová, Samantha Kolowratov­á, Denisa Křížová, Dominika Lásková, Aneta Lédlová, Alena Mills, Natálie Mlýnková, Kateřina Mrázová, Noemi Neubauerov­á, Kristýna Pátková, Daniela Pejšová, Michaela Pejzlová, Klára Peslarová, Vendula Přibylová, Tereza Radová, Lenka Serdar, Viktorie Švejdová, Aneta Tejralová, Tereza Vanišová, Kateřina Zechovská.

Patrik Bartošák, Roman Červenka, Michael Frolík, Šimon Hrubec, Tomáš Hyka, Jakub Jeřábek, Lukáš Klok, Ronald Knot, Jan Kovář, David Krejčí, Tomáš Kundrátek, Radan Lenc, Vojtěch Mozík, Michal Řepík, Lukáš Sedlák, David Sklenička, Jiří Smejkal, Vladimír Sobotka, Matěj Stránský, Michael Špaček, Libor Šulák, Roman Will, Tomáš Zohorna, Hynek Zohorna, jedno jméno bude doplněno.

● Krasobrusl­ení

Eliška Březinová, Michal Březina, Natálie Taschlerov­á – Filip Taschler, Jelizaveta Žuková – Martin Bidař.

● Rychlobrus­lení

Michaela Hrůzová, Martina Sáblíková, Nikola Zdráhalová.

● Saně

Anna Čežíková, Michael Lejsek, Zdeněk Pěkný, Filip Vejdělek.

● Severská kombinace

Lukáš Daněk, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk, Jan Vytrval.

● Skeleton

Anna Fernstädto­vá.

● Skoky na lyžích

Karolína Indráčková, Klára Ulrichová, Roman Koudelka, Čestmír Kožíšek, Viktor Polášek, Filip Sakala.

● Snowboardi­ng

Vendula Hopjáková, Ester Ledecká, Šárka Pančochová, Eva Samková, Jan Kubičík.

Byl by zázrak, kdyby všichni do Pekingu skutečně odletěli.

Martin Doktor šéf české olympijské výpravy

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Hry v Pekingu začínají 4. února. Do zahájení zbývá 20 dnů. Před čtyřmi lety v Pchjongčch­angu byla vlajkonošk­ou výpravy Eva Samková.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Hry v Pekingu začínají 4. února. Do zahájení zbývá 20 dnů. Před čtyřmi lety v Pchjongčch­angu byla vlajkonošk­ou výpravy Eva Samková.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia